28 август 2008

Истинските виновници за допинг скандалите минават метър

Горчив е споменът на тежкоатлета Валентин Христов от преди 32 години

Пекинската олимпиада вече отшумява. Спортни деятели от различни нива се изказаха във всички възможни медии. Но каквото и да говорят обичайно заподозрените, равносметката за България е печална. Оказа се, че държавата е похарчила 40 милиона лева, за да получи 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови медала. По лошо представяне на български спортисти на олимпиада не е имало от времето на Априлския пленум на БКП от 1956г.
Ако обаче състезанието беше за брой на хванати с допинг спортисти България щеше да се нареди на едно от челните места с 14 медала. 11 щангисти - осем мъже и три жени не отидоха изобщо в Пекин, колективно забъркани в допинг скандал. По данни от ДАМС те са имали 300 000 лв. бюджет за медикаменти и близо 4.8 млн. лв. за олимпийска подготовка на 11-те състезатели, усвоени през последните четири години. Състезателка по спортна стрелба Антоанета Бонева беше уличена от Международната федерация по стрелба в употребата на кокаин. Изгърмя и колоездача Радослав Константинов, а ден преди да отлети за Пекин, с положителна проба загази и най-добрата българска атлетка Даниела Йорданова, която се състезава в бягането на 1500 метра.
Потърпевши от допинг скандалите обаче остават само състезателите, защото четиригодишният, а изобщо целият им труд отива на вятъра. Те остават без медали, без премии и без признание, защото някой е сбъркал рецептата.
Кой е този някой и кой трябва да му търси отговорност? До кога истинските виновници за допинг скандалите ще минават метър?!
Перник помни една история с 32 годишна давност. След олимпиадата в Монреал през 1976г.популярният пернишки тежкоатлет Валентин Христов, заедно с още двама български щангисти - Благой Благоев и Кръстьо Семерджиев, върнаха олимпийските си медали. Те бяха уличени в употреба на допинг дни след приключването на състезанията, когато вече си бяха у дома и се радваха на успехите си.
За хората от кухнята на националния отбор по вдигане на тежести тогава това беше голяма изненада, защото само те бяха посветени в истината. Не че щангистите не са били допингирани, а защото въпреки измислената перфектна система, са ги уличили. Истината беше толкова грозна, че тогава никой не посмя да я каже публично, наглас. Едва години по-късно се разбра, че всъщност нашите спортисти когато са давали допинг-пробите, не са пикали своя урина, а чужда. Според гениалния план на "бащицата" на българските щанги Иван Абаджиев на състезателите са били сложени катетри, които в последствие са били напълнени с урина от "чисти" помощници на "старшията". Така всички са били спокойни, че в дадената проба не могат да бъдат открити забранени вещества. След избухването на скандала емисари се юрнаха да търсят лобита сред членовете на антидопинг комисията. Докторът на отбора стигна чак до Сибир, за да издирва представителя на Съветския съюз в наказателния орган, но не го откри. Самият председа
тел на въпросната комисия, който беше някакъв западняшки аристократ беше обяснявал на нашите, че тъкмо представителите на страните от соц. лагера са били най-настървени срещу българските щангисти. Историята завърши с връщането на медалите. Валентин Христов преди да го предаде инкрустира върху отличието своето име. Но така и в аналите на олимпиадите не му се признава, че е печелил олимпийска титла. Тогава състезателите си говореха, че това е било повече от явен заговор срещу българските щанги. Те разказваха, че още по онова време китайците са пикаели в тревисто зелено /как ли е било сега в Пекин?!/, но никой в нищо не ги е уличил.
Това не беше единственият допинг скандал в щангите. На едно световно първенство в Гърция около 1980г. всички участници от България записаха нули. Причината беше в сбърканите пропорци между стимулантите и препаратите за заличаване на следите им. Въпреки това Иван Абаджиев си остана герой. Сметката платиха състезатели като Валентин Христов.
Изглежда в спорта всичко тече, но нищо не се променя. И сега възмездието от скандалните случаи за употреба на забранени вещества ще понесат само спортистите.

27 август 2008

С „Южен поток” идва северен вятър




На видеомост София – Москва ще се обсъжда „Екологичната безопасност на газопровода „Южен поток”, съобщават електронните агенции. В поканата на Руския информационен център „Новости” се обяснява, че ще се дискутира как ще се осъществи екологичната безопасност на Черно море при строителството и експлоатацията на газопровода, ще се припомнят основните принципи на екологичното законодателство на България и ще се даде оценка на надеждността на технологиите, предвидении за съхраняване на екологията на акваторията на Черно море”.
Когато българският парламент ратифицира споразумението за „Южен поток” от опозицията заявиха, че то представлява риск за националната сигурност, тъй като не е извършено проучване за икономическата му целесъобразност. То е в нарушение на Черноморското споразумение за сътрудничество. Освен това не е искано съгласието на Украйна, Румъния, Грузия и Турция. Опозиционни депутати обвиниха БСП, че за пореден път доказва заедно със своите съмишленици в управлението, че не са надживели още своето мислене, и че смятат България за 16-ата република на Съветския съюз. Изразени бяха опасения, че управляващите в България за пореден път се предлагали на Съветския съюз, което щяло да доведе до влошаване на отношенията между България и ЕС.
Има един стар политически виц от времето на ТКЗС-тата за северния вятър. На общо събрание един агитпропчик разказвал, че от Съветския съюз идва всичкото добро за България. Тогава Вуте не издържал и попитал:”А севернио ветър?”. На следващото събрание Вуте го нямало.
Сега депутатите от опозицията се опитаха да кажат , за северния вятър. Те се останаха в събранието, но това не значи, че с „Южен поток” не идва Северен вятър.

Газопроводът “South Stream” (Южен поток) е проект на италианската компания “Eni” и руския гигант “Газпром”. Тръбата трябва да мине по дъното на Черно море от руския до българския бряг и след това през страните от Южна и Централна Европа. Проектната мощност на газопровода е около 30 млрд. куб. м. Предвижда се да влезе в експлоатация през 2013 г. Съгласие за участие в проекта дадоха България, Сърбия, Унгария и Гърция след оказано активно лобиране за него от страна на Русия на високо държавно ниво.
Договорът за изграждането на газопровода в България беше сключен на 18 януари 2008г. по време на посещението на тогавашния президент на Русия Владимир Путин у нас.
Според договорените условия българският учредител ще има 50% в уставния капитал на компанията, която ще експлоатира газопровода; гарантират се пазарната позиция на съществуващата на територията на страната мрежа за транзитен пренос на природен газ; гарантира се стабилна данъчна среда за компанията, която ще експлоатира газопровода.
Българското Народно събрание ратифицира споразумението на 25 юли 2008г. Два-три дни след това руският министър на енергетиката Сергей Шматко изненадващо съобщи, че инвестициите за изграждането на газопровода “Южен поток” ще са около 20 млрд. долара – два пъти повече от предвижданото. Шматко не пропусна да предупреди, че забавянето на проекта вдига цената и сваля репутацията му. В същото време анализатори посочиха, че проектът “Набуко”, подкрепян от Западна Европа и САЩ като алтернатива на “Южен поток”, ще струва с 30-40% по-евтино, а следователно и разходите по преноса на газ ще бъдат по-малки, отколкото по “Южен поток”.


Някои български политици, един от които определя себе си като държавник, въпреки ,че обявиха проекта „Набуко” за приоритетен, продължават да се надяват това да остане само име на опера.

Северният вятър не ги плаши.

21 август 2008

Ръкотворна икона на Сталин се появи в Перник


Ръкотворна икона на Сталин се появи в Перник. Бащицата на народите продължава да подслушва телефони повече от половин век, след като отиде в Пъкала. Сякаш, за да не бъде забравен никога, Йосиф Висарионович зорко бди под телефонен апарат в центъра на града. На вдигнватия в годините на социализма в сталински стил "Розов блок" на най-представителната улица "Търговска" под уличен телефон като холограма е изтипосан самият Сталин. Досущ като наложения от съветския лидер култ към личността, образът на Бащицата на народите, в униформата му на генералисимус, е отпечатан не като Майка Богородица на камъка, който видяха наскоро в дупнишко, а ръкотворно.
Всеки път като посегна към телефона, имам чувството че съм в комунистически Биг брадър, разказва перничанка, която първа забелязала портрета. Евала на тоя дето го е сложил, пък се радват побелели хора, които изобщо не крият, че носят в сърцето си Сталин вместо Христос. Минувачи, забелязали портрета коментират, че няма да се оправим скоро, докато сянката на Сталин ни преследва. Повод им дава и тениската с образа на Джугашвили, която един младеж беше облякъл за събора на българските социалисти на Бузлуджа.

Предсрочните избори се отлагат до редовните

Провеждането на предсрочни парламентарни избори изцяло зависи от национално отговорното поведение на българското правителство и българският парламент в лицето на тройната коалиция и механичният сбор на партии, който се е обособил на база икономически интереси. Това заяви вчера на пресконференция в Перник лидерът на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него ако за управляващите националните интереси и бъдещето на България са над личните им интереси, провеждането на предсрочни избори е съвсем нормално. Няма човек, който да каже, че имаме адекватно представителство на обществото в българския парламент, обясни Цветанов. Като доказателство той посочи резултатите от двата избора през 2007г. Цветанов поясни, че партия ГЕРБ не иска създаване на хаос в държавата. Затова като законова форма на протест е избарана подписката срещу правителството, която ще стартира на 6 септември, вероятно около 11 часа едновременно във всички населени места в страната.
Това е новината. Но още по-голяма новина е, че парламентарните избори се отлагат до редовните. Защото опозицията се напъна и роди подписка и дебат. А от управляващите няма как да очакмваме да пуснат кокала.
Като бонус един политически виц: Попитали радио Еревен какво щеше да става в България, ако го нямаше 10 ноември 1989г. От там без замисляне отговорили: щяха да управляват наследниците на фамилиите Живков, Пирински, Станишев, Велчев, Пръмов и т.н.

20 август 2008

Не леж на тая ...

Криза и катастрофа съществуват само в главите на някои опозиционни лидери! Думите са на секретаря на изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов като коментар на обявения от опозицията бойкот на правителството. Николов недоумява (не без основание) как хем говорят за катастрофа, хем я отложиха с един месец, докато някой си почине и събере сили да протестира.
Според Николов не трябва да се обобщава с мнението на една агенция или два вестника, та макар и да са западни медии. "Имах достатъчно срещи с нашите симпатизанти. Точно обратното е. Гледаме се спокойно в очите и подкрепата, която имаме е много сериозна" - твърди той. Това искаше да каже и колегата му Антон Кутев като заяви, че на Бузлуджа в началото на август се събрали 50 000 социалисти, а десните не могат да съберат на жълтите павета и 500 човека.
Оценката на събитията в държавата ни Николов прави през приетата през 2007г. програма на Партията на европейските социалисти, съществена част от която е преодоляването на капитализма.

Не леж на тая, казва в такива случаи народът ни. И за едните , и за другите.

19 август 2008

3:3 облака през август

Ще бутнат ли правителството с подписка и дебат?
След публично обявеното намерение на ГЕРБ и ДСБ да бойкотират правителството дойде ред на уточнение на мерките за сваляне на кабинета "Станишев". В умуването се включи и СДС. Така мачът стана 3:3 играчи - десните срещу тройната коалиция. Въпросът е кой ще спечели и как?
След дълги размишления опозицията реши да бори тройната коалиция с подписка и дискусия. И това според повечето анализатори беше най-разумното, което опозиционните лидери можеха да направят, като се отчете същинското влияние на партиите им в обществото.
Впрочем те почти категорично изключиха Волен Сидеров и "Атака" от плановете си. Но защо ли, след като националистите отдавна събират подписка срещу правителството и срещу президента, а дебатът им се вихри в "народния парламент" пред президентството без да се плаши от жегите. От БСП не пропуснаха да се надсмеят на предпочетената ваканция пред масовите протести. Фермери и млекопроизводители се поупражняваха като подгряваща група.
Народецът обаче попийва мастика с мента под сенките и хич не се съмнява, че всички са облаци.

18 август 2008

Не й върви на магистрала "Люлин"

Не й върви на магистрала "Люлин". Не й върви на магистралата, не се знае кога ще вървят коли по този толкова важен път. Първо години наред се точиха процедурите с проектите - "сини", "кафяви"- пембени , в това число и в съда. С ега й спряха парите.
С около месец закъснение българската общественост разбра за тези спрени пари за магистрала "Люлин" от официално съобщение на сайта на Министерството на финансите. Писмото от директора на генералната дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер от 22 юли и неговият текст не бяха голяма изненада. За тях вече беше ставало дума в Народното събрание. Тогава обаче финансовият министър Орешарски и вицепремиерката Плугчиева отрекоха категорично да има проблем. Както категорично се отрича, че проблем с плащанията за магистралата има още от началото на годината.
Добре известно е и че общият бюджет на проекта е на стойност 148.450 млн. EUR, като 111 млн. EUR от тях са безвъзмездна помощ от програма ИСПА, а другите средства са от националния бюджет. Примняме това защото финансовият министър Орешарски коментира опасността за средствата по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие" с думите: Ние можехме да правим разходи още в началото на 2007 г. Само че за да се възстановят под формата на междинни или окончателни плащания, трябва да имаме одобрена от Брюксел оценка на съответствието. Коментарите са излишни.

12 август 2008

Людмил Стойков в разговор с транспортния министър - автентична илюстрация


Това са автентични илюстрации към публикация във вестник "Атака". Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков разговаря с министъра на транспорта Петър Мутавчиев. Снимките са от края на януари 2007г., когато министър-председателят Сергей Станишев преряза лента на отсечката "Пътен възел "Даскалово"- Долна Диканя" от главен път Е-79, която и до момента няма подписан акт 16.


В "Атака" беше публикуван следният материал:
"
Л. СТОИКОВ, Спонсорът на Гоце, взема електричките на БДЖ за скрап?


Железницата бракува 140 мотриси след последния пожар

Спонсорът на президента Първанов - скандалният бизнесмен Людмил Стойков ще сложи ръка на 140 електрически мотриси, които БДЖ се готви да бракува. Това съобщи за "Атака" отлично информиран източник от компанията. Вчера от железниците потвърдиха, че започват поетапното изваждане от движение на почти всички електрически мотриси, поради факта, че са в експлоатация над 35 години.
Към настоящия момент 140 пътнически влака се обслужват с въпросните електрически мотриси. Това означава, че влаковете ще бъдат разпродадени на ниски цени. Основен кандидат за тях е спонсорът на Гоце, който беше разследван от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за източването на 23 милиона евро по програма САПАРД. Това ще бъде втората далавера на Стойков с вагони на БДЖ, след като преди години гръмна скандала с близо 5000 товарни вагона, които пернишкият бизнесмен взе за жълти стотинки. При последната схема НЕК продава дългове на БДЖ, възлизащи приблизително на 30 млн. евро, на компаниите "Еврометал" и "Кингстън Ентърпрайзис" за 11,5 млн. евро. Зад двете фирми стои именно Людмил Стойков. Двете страни се договарят първоначално да платят 2 млн. евро, а след това 30-месечни вноски по 600 000 евро едната. Два дни по-късно БДЖ потвърждава дълга си към двете компании на Стойков, възлизащ на 27,5 млн. евро плюс 6.7% лихва.
Двете страни се споразумяват БДЖ да плаща на компаниите на Стойков 30 месеца по 900 000 евро. Този договор е обезпечен за сумата от 15 млн.евро с над 5800 железопътни вагона. Проверяващите са установили, че "Кингстън Ентърпрайзис" е продала приблизително 800 вагона за сумата от 6, 2 млн. евро на офшорни компании, контролирани от групата на Николов - Стойков.

А ето така изглежда представителната група, която преряза лентата на незавършен път. Тогава на Стойков засвидетелстваха внимание всички важни особи.>

10 август 2008

О-О-О-О-О - Олимпиада - Ох



О-О-О-О-О - чете петте олимпийски кръга склерозиралият Брежнев в словото си за откриването на московската олимпиада. Този брадат виц още предизвиква усмивки, но не само заради старческият инфантилизъм на съветския вожд. Усмивките на скептиците са заради несъстоятелността на олимпийския принцип за по-бързо, по-високо, по-силно, на фона на днешния ден на планетата.
Съвременните олимпийски игри са колкото спорт, толкова и политика.
По време на древните олимпийски игри спирали всички войни. Днес избухват размирици в същия час , в който се открива олимпиадата. В новините на информационните агенции се редуват събитията в Грузия и постиженията на спортистите. И войната повече вълнува хората.
За атлетите от древността по-важно е било да участват в състезанието, днес побеждават анаболите. А Китай не прави нищо съществено за подобряване на ужасното си досие с човешките права. Организацията „Репортери без граници” предприе кампания с лого пет преплетени белезници вместо Олимпийските кръгове.
О-О-О-О-О - Олимпиада - Ох.

06 август 2008

Бенефициент или бенефициер?

Думата бенефициент вече се ползва с широка популярност и се се употрябва в терминологията, свързана с европейските пари на поразия. Тя е неизменна част от заимстваната от брюкселската бюрокрация терминология. Смисълът, който се влага в нея е на облагодетелствувано лице или получаващ изгода от нещо.
Езиковеди обаче се опитаха да предизвикат спор дали трябва да се казва бенефициент или бенефициер. Доводите на специалистите безспорно са важни, но наскоро къде на шега, къде насериозно бяха лансирани и аргументи по аналогия. Бенефициер звучи като офицер и това е доста строго. Бенефициент пък е като клиент, пациент, коефициент. И това било някак си по приемливо.
В българския език има много съществителни, които по произход са сегашно деятелно причастие от латински глагол – студент, асистент, аспирант, конкурент, дисертант, оферент, депонент, регент, дисидент и много други.
В нашия слечай обаче най-добра аналогия е бенефициент-президент - не смятате ли?

04 август 2008

И служебно правителство - на кукуво лято

Топлото лято разгорещи и политическите страсти.
"Атака" прави "хай парк" пред президентството.
ДСБ и ГЕРБ се споразумяха за съвместен бойкот срещу правителството. Обещаха, че това е само първата стъпка. И сякаш забравиха за хвърлената ръкавица към президента за предсрочни избори.
Преди това герберите поискаха от Първанов да разпусне 40-тото Народно събрание и да назначи служебен кабинет. Първанов пък от родния си Перник посъветва ГЕРБ да чете конституцията и да не го вкарва в сценарий за възможен импийчмънт - не че той сам не се е вкарал в такъв...
По конституция, ако правителството подаде оставка, президентът отново възлага на най-голямата партия мандат за съставяне на кабинет. После на следващата и т.н. Ако не се стигне до ново правителство в рамките на същия парламент, президентът насрочва избори и назначава служебно правителство.
Ако случайно БСП реши, че би имала полза от предсрочни избори, тогава тройната коалиция ще трябва да предаде властта на посочен от Първанов служебен премиер, макар и само за 2-3 месеца /да си спомним колко много работа свърши служебният кабинет на Стефан Софиянски/. Това ли иска ГЕРБ? Може би! Може би?
През 1997г. тогавашният президент Петър Стоянов назначи служебен премиер, без да буквализира написаното в Конституцията и от това действие на държавния глава спечели цялата държава.
Дали ГЕРБ иска да поднесе на тепсия още власт на Първанов - много е възможно като се имат предвид премерените оценки на Бойко Борисов за президента с мотива, че двамата са пораснали на улицата, пък Станишев ходел на училище с "Мерцедес" без номера/по думите на самия Борисов/. От друга страна обаче нито Станишев, нито голямата част от опозицията искат да дадат властта на Първанов.
За това, може би, служебното правителство се отлага за кукуво лято.