28 май 2009

ОБИЧ ПРИ МРАЗОЛЕЙ


Новата книга на Иво Инджев "СтатИя на свободата: Мълчанието е злОто" вече е факт. В късния следобяд на 27 май авторът раздаде стотици автографи на свои близки, приятели и просто хора, които го харесват, уважават и обичат.
Километрична опашка от обич се изви на мястото на някогашния мразолей в центъра на София.








"Излишно е да се „дешифрира” послание като „Мълчанието е злото”. Избрах го за заглавие заради обобщаващия му характер. Иначе в компилацията от мои статии, подбрани за сборника, има много други заглавия, които „намигат” не по-малко хапливо. „Нова година, нов каскет”, Голямото междучестие”, „Лява ръка, десен вот”, „Педя човек, лакът вреда” , „Виа долАроса”,” Триумфалната марка”, „Ляв в клетка”, „Шегоубиец”, „ Дяловата ръкавичка”, „Реститурция”, Да будиш или да не будиш”, „Парламентарен бос през просото”, „Кирил и методика”…Бях си избрал първоначално за заглавие на „събраните съчинения” статията, наречена „Мутриархат” като обобщение на епохата. Но, разбира се, нямам монопол върху хрумките- други също са се досетили за това заглавие, завъртяха го в публичното пространство и се отказах." Така самият автор описа книгата, когато ни покани на събитието.

След събитието сподели в лично съобщение: "Да си призная аз съм доста "ошашавен" от толкова много съпричастност, след горчилката, която съм глътнал. Това е като на концлагерист, превърнал се в скелет от дългогодишен глад, да му сервират огромна торта- няма как да я изяде, но ще се шокира само от гледката."



23 май 2009

Криворазбраната благотворителност на политиците



Странно нещо се случва по предизборните кампании. Така и тази година. Вместо майски бръмбари през май по села и паланки плъзнаха кандидати за евродепутати. Пръскат се луди пари да се срещнат с хората, да им стиснат ръцете и да им кажат колко много мислят за тях. Нещо повече. Един известен ВИП, председател на партия, пък водач на листата на друга се провикна на предизборна среща: Пускайте есемеси – да помогнем на децата. Абе човече, я погледни колко ти струват плакатите, балоните, букетите, софрите и пр. Като ти е толкова жал за децата, що не се откажеш от тия екстри. Вместо за кампания, вместо за плюскане и пиене по време на криза, вместо за лъскави парцалки на мацките, дайте ги тия пари на конкретно дете. Спасете човешки живот. Нахранете няколко гладни за по-дълго време. Облечете бедните с по някоя нова дрешка. Пък ако това ви се вижда малко – дайте ги за посторояването или ремонта на параклис, храм, манастир. Ама не искайте никой да знае за това. Така се прави благотворителност – анонимно. В Писанието е казано, не е работа да дадеш като имаш много – дай от малкото или от нищото, с което разполагаш.



21 май 2009

РАДОСТ И ЛЮБОВ ДА НОСИ ИМЕТО НА ВСЕКИ, КРЪСТЕН НА СВ. КОНСТАНТИН И СВ. ЕЛЕНА!


РАДОСТ И ЛЮБОВ ДА НОСИ ИМЕТО НА ВСЕКИ, КРЪСТЕН НА СВ. КОНСТАНТИН И СВ. ЕЛЕНА!

Православната Църква почита днес паметта на Светите равноапостолни император Константин и неговата майка Елена. Св. Константин (274—337) царувал в Рим и Византия. По негово време, през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. С издадения от него Милански едикт християнството се налага като официална религия. През 325г. свиква Първия вселенски събор против ересите. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Негова е заслугата за съграждането на Великата катедрална църква „Св. София” в Цариград, завършена през 360г.,разширена и възобновена от император Юстинян велики през 537 г. и след падането на Константинопол под турско робство през 1453г била превърната в джамия. Св. Константин е починал през 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград.
Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос и построява няколко манастира. Тя живяла много благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота. Най-главната нейна грижа била да осъществи мисълта на нейния велик син, да намери самото това Дърво, на което бил разпнат Спасителят на света. Мястото, където бил скрит Господният Кръст, било неизвестно и благочестивата Елена използвала всички средства и царското си влияние за намирането му през 326г. Православната Църква всяка година празнува това събитие на 14 септември. Светият Кръст бил положен за съхранение в сребърен ковчег. Напускайки Йерусалим, св. Елена взела частица от живоносното Дърво, като дар за своя син Константин. Недълго след това блажената царица майка починала и била честно погребана.



18 май 2009

Кампания за евроизбори или офроуд към властта



Партиите и коалициите в България, регистрирани за участие в изборите за Европейски парламент вече откриха предизборната си кампания. Народът обаче е объркан – дали на 7 юни ще се правят избори за Евродепутати или ще се избират народни представители за националния парламент. Посланията на политиците са не как ще се защитават интересите на България в Брюксел, а кой трябва да управлява страната. Единият от аргументите на сега управляващото мнозинство против провеждането на двата вота в един ден беше, че това са две различни по същество и по съдържание кампании. На практика излиза друго.

БСП заложи на „презареждане”. Позастарели младежи надянаха ярко червени комбинезони и донякъде успяха да предизвикат асоциация за екип на Ферари около бокса за смяна на изтърканите гуми и зареждане с ново гориво. Всеки знае обаче, че е важен пилота, а той си остава ватман на стар, амортизиран трамвай. Лидерът на БСП и настоящ премиер Сергей Станишев откровено се притесни от опасност ГЕРБ да състави кабинет заедно със "Синята коалиция"и нарече това "остра политическа конфронтация". По думите му БСП има нужда от втори мандат, за да защити страната от популизма и "новите месии".

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в Пловдив, че в Европа искат смяна на тройната коалиция.
Синята коалиция представи цялостна управленска програма и мерки за излизане на страната от икономическата криза.
ДПС откри кампанията си в местността Демир Баба Текке край Свещари. Доган сплаши своя електорат с нов опит за насилствено преименуване на българските турци. По думите му всеки начинаещ политик се опитвал да води кампания "анти-Доган", но мишките и плъховете се борели помежду си и нямало как да надвият тигри и лъвове, каквото и да значи това.
Яне Янев започна кампанията на "Ред, законност и справедливост" във Видин с мотото "Не на корупцията", но не в Европейския съюз, а в България.

В Стара Загора партия ЛИДЕР обяви, че "Искаме промяна".

В предизборния лозунг на Атака "Не на Турция в Европейския съюз", издигнат в Батак, има нещо европейско, но то не е про, а анти.

НДСВ започна агитацията с безплатен жълт сладолед и огнено шоу в крепостта "Калето" в Белоградчик и осигури безплатен вход за Белоградчишките скали на симпатизантите си. Единствено еврокомисар Меглена Кунева, която е водач на евролистата на жълтите, се опитва да говори на брюкселски, но една птичка пролет не прави.

Изглежда, че с кампанията за евроизборите политиците се опитват да ни покажат колко сме далече от Европа заради тях самите и въпреки това искат да ги изберем да управляват страната. Иска ми се българинът да е мъдър и да разбере, че и в България борбата за властта минава през Брюксел, а не офроуд през просото.






Карбовски дава заден с пернишкия голф




Журналистът Мартин Карбовски даде заден с пернишкия голф. Авторът на нарицателната фраза за безпардонност и жестокост по пътищата вече иска да стане главатар на общество в защита на Перник. Избра и свой фаворит за кандидат за кмет на Перник. В неделното му предаване „Пропаганда” по едно национално радио негов гост беше утвърденият младежки лидир Християн Даскалов, който успя да пребори тезите на Карбовски, че перничани са варвари. Колкото и както да опитваше да го притесни, Карбовски не успя. Вие в Перник се самоизтребвате, лесно се палите и вадите нож другиму, вандали сте. Не знаете ли как се държат на пътя шофьорите на пернишки голфове – те са опасни – така в общи линии нападаше Карбовски. Християн обаче му се опъна достойно в ефира. И така се стигна до очевидна промяна в позицията на водещия.

Фразата „пернишки голф” Карбовски измисли след зловеща случка. Една пияна Живка отне живота на трима младежи като почти им откъсна главите, забивайки се в тавана на Мерцедеса, в който се возеха.

После се появи и вица за времевата разлика между зелен сигнал на светофара и клаксона на пернишкия голф в рамките на наносекунда.

Във времето черната хроника в медиите започна все по-често да се пълни с трагични събития от Перник. Брадви, ножове, изнасилвания, тежки катастрофи със загинали младежи. Това е повод за Карбовски и за други хора, не само журналисти, да не пестят ругатни по адрес на Перник и перничани.

В същото време Християн и приятелите му от сдружение „Младеж” призовават към обич – обич към родния град, обич към ближния. Достойнството на перничани може да се брани и с добро. Нужна ни повече истинска духовност, а не бутафорни езически ритуали по площада. Нужно е да се чува гласът на младежите като Християн, които не са малко.

Самият Християн наскоро заведе дело срещу действащия просветен министър за проява на дискриминация, и може и да го спечели. Той може и да говори малко купешки, на език приличащ повече на фалшивите политици. Сигурно е обаче, че Християн е искрен в убеждението и намерението си с добри дела и пример да увлече повече хора. Може да е малко употребен, може да е повече преескспониран в Перник и не само, но поне успя да спечели за каузата черногледец като Карбовски, който по-често е против и много рядко „за”.

Общество в защита на Перник има. И Карбовски може наистина да стане част от него ако включи на задна злобата, омразата и негативизма и помогне на добрите каузи.



15 май 2009

За какво мечтае едно приемно момиченце



Като дойде рожденият ми ден ще си пожелая три неща: Да имаме къща, на първия етаж да има магазин и мама и тате да работят; в къщата да се съберем всички братчета и сестрички; където и да сме да те виждаме тебе. Това е мечтата, която ми сподели настаненото от два дни у дома приемно момиченце – почти на 9 години. Това третото не може да ми го обясни, но сигурно в много труден момент за нежната му детска душичка съм се появила като спасителка. Тя знае, че всеки човек си има ангел, който го пази. Разказва ми, че е чела книжки за Христос – как се родил и после как бил разпънат на кръста. Знае и за Божията майка. Знае, че преди да заспиш, трябва да си кажеш молитвата. И преди да се храниш – също. Много ме изненада това. Детето учи във втори клас, но се оказа, че не знае всички букви. Не може да чете. Смята трудно. Няма как да премине в трети клас, а много иска.
У дома милото момиченце ще остане за кратко. За съжаление не бих могла да я оставя за постоянно. Чака я настаняване в институция и тази мисъл ме ужасява. Моля се на Бога родителите й да си я поискат обратно и да продължат да живеят заедно.

Историята е много объркана. Версията е, че майката и таткото са загубили работата си в строителството. Сетне, защото не можели да плащат наем, хазяйката ги изгонила от жилището им и останали на улицата. С тях са живели две от децата им. Той има 4 свои, Тя има 2 други деца, а момиченцето у нас е общото им дете. Повечето от децата са расли в Домове. Три от каките вече са пълнолетни и са си намерили приятели. Майката и бащата обаче отказват помощ да се потърси за тях работа и жилище и заявяват, че не могат да се грижат за децата. Когато им се обаждаме по телефона, имам чувството, че разговарят с досада. Трудно е да се разбере какво се случва с това семейство, защото не казват всичко. Малката упорито мълчи за времето от момента, когато хазяйката заключила жилището до мемента в който дойде в моя дом.

Малката говори с много любов за мама и тате. Често споменава по име другите братя и сестри. Най-привързана е към баткото, който в момента е в кризисен център.
Много иска да учи, но и е трудно. Вече се борим с буквите и се надявам скоро да можем и да четем. Предизвикателството е голямо. Господ да е нас.

Снимката е от виртуалното пространство. Не мога да споделям личните данни на детото, но си позволявам да покажа как изглежда. Ето това е прелестното дете, което е на път да остане без дом и без семейство.










12 май 2009

Ресиловски манастир "ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН"


Манастирът „Покров на Пресвета Богородица” се намира на изключително живописно и красиво място. Закътан е в полите на величествената Рила, над село Ресилово – близо да Дупница и Сапарева баня.

Историята на светата обител започва от началото на 20 век, когато тук се заселва подвижницата Елена от Варна, известна със строгия си отшелнически живот. Към нея се присъединили 6 послушнички. Живели в малка постройка с две стаички при склона на планината, която вече не съществува – запазени са само основите.

Изграждането на храма „Покров на Пресвета Богородица” започва през 1932г. Мястото на строежа било показано от самата Пресвета Богородица.



Когато се събирали средства за новия храм, жената на кмета на село Ресилово по това време Йорданка Гладникова казвала, че е излишен труд да се строи черква извън селото и недоволствала от това начинание. Една вечер тя вижда насън, че на мястото на строежа на бъдещия храм има храст и в клоните му свети запалено кандило. До храста стояла Жена в бели дрехи. Тя се обърнала към Йорданка и казала, че самата Тя – Небесната Царица е избрала къде да бъде мястото на новия храм, посветен на всечестния покров. След тоци чудесен сън Йорданка сама започва да помага за градежа на храма.

Сестрите от манастира събирали средства и помощи за строежа от хората в селищата в Софийския, Пернишкия и Кюстендилския край. Доброволни пожертвования давали боголюбиви хора не само от Дупнишката духовна околия, но и от Русе, София, Казанлък, Самоков.

Значителна сума дарил и Негово величество Цар Борис III. С Божието благословение и съвместни човешки усилия храмът е завършен и на 21 септември 1940г. тържествено е осветен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Флавиан. Преди това през 1939г. той постригва в монашески равноангелски образ три от послучничките Пелагия, която става игумения, Клавдия и Серафима, а по-късно към тях се присъединява и монахинята Ксения, пожертвала много лични средства за съграждането на светата обител.

През 1994г. в манастира започва ново строителство, ремонт и реконструкция на съществуващите сгради. Съградени два нови параклиса „Св. Дух” и „Св. архангел Михаил”.




Манастирът „Покров на Пресвета Богородица” край село Ресилово с новия си вид внушава смисъла си на величествена духовна крепост. Светини за манастира са изложените за поклонение частици от мощrте на св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Варвара, св. Харалампий и св. Ксения.

Донесените от Зографския манастир икони на Божията майка, които се пазят в манастира, и до днес с Божията благодат извършват чудеса за пристъпващите с вяра към тях.

11 май 2009

11 май-ден на св.св. Кирил и Методий


На 11 май Българската православна църква почита светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий.
Още през 1851 г. техният ден от църковен празник прераства в най-яркия израз на българската национална идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата, който сега , след смяната на календара, е на 24 май. (Добре би било отново светският и църковният празник да са в един ден.) Заслуженото въздигане на Светите братя като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г.
Св.св. Кирил и Методий са признати за духовни учители от целия християнски свят. През 1982г. папа Йоан Павел ІІ ги обяви за "покровители на Европа".
В тяхно лице България има своите духовни реформатори.



10 май 2009

Синята коалиция получава син талисман от Перник




Синята коалиция ще получи син талисман от Перник. Популярната пернишка поп изпълнителка София ще пее за Синята коалиция. Прочулата се със своята песен „Син талисман” певица ще вземе участие в официалното откриване на кампанията за Евроизборите на коалицията на 16 май. Церемонията ще бъде в зала 1 на НДК и ще започне от 18:30 часа. В откриването на кампанията ще участват още култовата група Акага, Белослава, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Ваня Костова и Боян, както и Графа.



Децата имат нужда от духовни компетенции


Децата имат имат нужда от духовни компетенции, както от храна и от любов.По времето на управлението на Маргърет Тачър във Великобритания, под натиска на еправителствени организации от различен характер, са формулирани 7 възпитателни ценности, които са възложени на държавните училища.
Образователни системи в някои европейски страни, в Испания, например, са подчинени на обща възпитателна доктрина и всичките учебни предмети са подчинени на единни възпитателни цели. Студенти по педагогика и психология в различни университети по света полагат изпити за постигане на духовни стандарти във възпитанието на подрастващите. Списъкът с подобни примери може да бъде продължен, но едва ли се налага. Не е е ли тревожно, че в последните години у нас в училище се говори за учебен процес и вече не става дума, че в училището се извършва и възпитателна работа. Разгорелите се спорове около най-сетне завършения нов закон за образованието тръгнаха по дребни плоскости. Като най-голямо негово преимущество се отчита затягането на дисциплината и правото на учителите да гонят по-буйните деца от час. Но нито дума за духовни компетeнции на децата. Колко време трябва да мине след комунистическото възпитание, за да заговорим и да предприемем повече за очовечаването на подрастващите!?