14 юли 2009

Защо ги ручахме жабетата


Изборите минаха. Вече се прави правителство. Новите депутати са пред клетва. Но в устите ни още леко горчи.
За три седмици предизборна кампания много жабета се изядоха, много нещо. То не беше обещания, то не беше заклинания, стигна се и до клевети. И за какво всичко това. Не сме ли си същите след изборите. Или нещо се промени?

Политиците се надпреварваха да обещават. Досега управляващите се спукаха от рязане на ленти и първи копки. Не мина и без удари под кръста. Сякаш всички бяха забравили, че изборите ще минат, властта ще се смени, но хората ще си останат хора. Кои са нещата, които вече не са същите и какво ще запомним.

Безспорно 2009-та ще остане св историята с купената Евровизия, с купената Мис България и с купените избори. Изборите на 5 юли, които смениха не само властта, но промениха представи, разбиха митове, пренареждат и презареждат живота.

Избирателната активност изненада и най-големите оптимисти. Когато избирателните секции затвориха в 7 часа вечерта, хората разбраха, че с масовото гласуване са развалили сценария на тройната коалиция. Заръката на Първанов ден преди изборите да се направи кабинет с ГЕРБ, БСП и ДПС се оказа неизпълнима. Той продължи да бабува на коалиция - по възможност пак тройна, но това може да стане само ако победителят в изборите иска да се самоубие. И това се случва за първи път – Първанов да пожелае нещо и то да не стане.

Хората не се хванаха и на мажоритарната клопка – гласуваха така, че да произведат еднозначно мнозинство в парламента без изобщо да познават кандидатите. Досега обикновено електоратът кълвеше на подобни залъгалки. Този път не стана.

За първи път спечели партия, която не обеща нищо, а хората повярваха, че ще изгони Доган и Станишев от властта и това се оказа достатъчно.

За първи път от промените насам БСП ще има толкова малко представители в парламента.

НДСВ ще бъде вън от Народното събрание, а Симеон Сакскобургготски подаде оставка.

ДПС постигна пик в абсолютни числа, но за първи път от 1990 година загуби. Догановата крепост Кърджали е пробита от Вежди Рашидов в полза на ГЕРБ.

Анализаторите до един не познаха, че съставянето на правителството ще бъде трудно. Въпреки предварителните сценарии и планове А и Б, известни само на малцина посветени избирателят улесни победителите – България е синя, въпреки че хората не гласуваха за Синята коалиция, а за огнения Бойко. Хората не се подадоха и на многобройните партии- мюрета, създадени специално, за да разпиляват гласове. Избирателите реагираха рационално – гласуваха за тези, които имат шанс. За разлика от друг път, когато стотици хиляди гласове отиваха на вятъра.

Най-важната промяна обаче още не се е случила: най-после да видим елитни политици в затвора. Хората искат справедливост, иначе за какво ги ручахме жабетата...




04 юли 2009

Станишев - откривателят


Станишев откри "Мечо Пух"
24 юни 2009 standartnews.com
Сергей Станишев стана кръстник днес на новата детска ясла в Симитли. Разбрал, че си няма име и предложи "един от най-любимите герои не само на децата, но и на възрастните - Мечо Пух" при откриването.
Червеният лидер пожела на децата да имат добър апетит, да играят и да се научат да четат, за да прочетат приказката за Мечо Пух на Алън Милн. "В нея героят казва - колкото повече, толкова повече. Да сте живи и здрави да ставате все повече", допълни премиерът.
Станишев откри завод за китайски коли
11-05-2009 Новинар
Около 12 000 евро ще струват китайските автомобили, които ще се правят в новия завод край ловешкото село Баховица. Вчера първа копка за изграждането на предприятието беше направена от премиера Сергей Станишев, кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев, български и китайски фирми.
Случайно или не през последния месец премиерът ударно обикаля градове, села и заводи.
Станишев направи първа копка на кампанията си във Варна
Спас Спасов 28 май 2009, dnevnik.bg 1942 прочитания, 46 коментара
Сергей Станишев откри във Варна кръгла маса във връзка с изграждането на индустриални зони
03 юли 2009 Агенция "Фокус"
Сергей Станишев откри във Варна кръгла маса на тема „Изграждането на индустриални зони – нови възможности за инвеститорите, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна.
Станишев открива терминал на „Летище Пловдив"
01.07.2009, news.bg
Сергей Станишев откри рехабилитирана пътна отсечка „Виница” - к.к. "Св. Св. Константин и Елена"
27.06.2009, dnesplus.bg
Премиерът Сергей Станишев днес откри рехабилитираната пътна отсечка Виница – к.к. "Св. Св. Константин и Елена" днес във Варна. Tя е част от проекта за рехабилитация на пътен сектор ВАР 1083 Аладжа манастир – к.к. "Св. Св.Константин и Елена". На откриването присъстваха кандидатите за народни представители от Коалиция за България от Трети Варненски избирателен район…
Сергей Станишев откри магистрален водопровод в Долни Чифлик 23.07.2008, bulphoto.com
Премиерът Сергей Станишев откри новоизградения магистрален водопровод „Камчийски пясъци”- втори етап днес в Долни Чифлик. След завършването на съоражението водата ще достига до … хиляди домакинства. Дължината на тръбите е … километра.
Сергей Станишев откри сероочистваща инсталация и две обновени болнични отделения
21 юни 2009 г.
… Сергей Станишев при посещението си в ТЕЦ „Марица Изток 2” и ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”. Там той откри втората сероочистваща инсталация и плоча в памет на Никола Тодориев и Константин Попов – най-видните енергетици на България, допринесли за развитието на сектора в Източно-Маришкия регион.
В Стара Загора Сергей Станишев откри две обновени отделения и новия ангиографски апарат в МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, в които държавата е вложила …
Сергей Станишев откри Дневен център за възрастни хора в Симитли 31.05.2008, invest.bg
Министър-председателят Сергей Станишев откри днес Дневен център за възрастни хора на пенсионна възраст в кв.
Сергей Станишев откри 3 нови клиники в Александровска болница30 май 2009, speshno.info
Сред основните неща, които вълнуват хората, е състоянието на българското здравеопазване …, заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на церемонията по откриването на три нови клиники в УМБАЛ „Александровска”.
Два завода в Костинброд откри Сергей Станишев
29.04.2009, citybuild.bg
На откриването на производствени бази на две фирми от строителния бранш присъства премиерът Сергей Станишев днес.
Сергей Станишев откри нов напорен водоем в Созопол(
16/03/2009), Автор: "Ютилитис"
Премиерът Сергей Станишев откри нов напорен водоем в Созопол. Съоръжението е с удвоен капацитет и ще осигури необходимото количество вода за нуждите на местното население и туристите през най-натоварените летни месеци.
Ханс-Герт Пьотеринг и Сергей Станишев откриха българска статуя в ЕП в Брюксел
19-03-2009, europe.bg
На 19 март в Европейския парламент в Брюксел се състоя тържествена церемония по откриването на скулптурата "Изток-Запад. Една Европа", дарена от Република България на ЕП. Статуята, дело на българския скулптор Тодор Азманов, беше открита от председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг и българския премиер Сергей Станишев.
Станишев не откри олигархия в България
14 март 2009, vsekiden.com
Премиерът се чуди как да устоим на финансовото цунами. “Олигархия в България в смисъла на власт, основана на бизнеса, която управлява държавната политика, няма. Има богати хора, които се опитват да окажат влияние, но не повече отколкото в редица европейски страни”. Това каза премиерът Сергей Станишев пред Дарик радио. „Има много остро усещане за несправедливост в българското общество, че този, който е богат, не може да бъде наказан в българското правосъдие. Затова трябва да продължим много сериозната работа в областта на съдебната власт”, каза той.
В края на мандата си премиерът Сергей Станишев откри тайнствата на Блогосферата
22 Май 2009, Иван МИХАЛЕВ
Ако има нещо, с което тазгодишната предизборна кампания, се различава видимо от предишните, то е десантът на политици в интернет. След като една дузина депутати направиха свои лични блогове и профили в социалната мрежа Facebook, дойде ред и на премиера Сергей Станишев да открие предимствата на онлайн пропагандата.
За един ден министър-председателят успя да дебютира на три места едновременно - във вторник той откри собствен блог (www.stanishev.bg), стъпи във Facebook и Twitter. Тази интернет активност очевидно е част от стратегията на неговите израелски PR съветници за привличане на младите гласоподаватели, тъй като е известно, че твърдият електорат на БСП е съставен предимно от пенсионери.
Нито ден без първа копка и прерязана лента. Хит в агитацията са обновени лечебни отделения и ремонтирани детски градини
Биляна Борисова, 24 юни 2009, dnevnik.bg, 1962 прочитания, 30 коментара
Без да излизат в отпуск, министрите тръгнаха из страната по предизборни мероприятия - тук да прережат лента на новооткрита компресорна станция, там да направят първа копка, другаде - да зажънат или да се снимат край новата апаратура в болнично заведение.
Покрай кандидатдепутатската надпревара членовете на кабинета изоставиха задълженията в министерствата си, а в тяхно отсъствие чиновниците "се снишиха" в очакване на изборните резултати.
Най-активен естествено се оказа премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, който освен обиколките из София и Варна, в които се кандидатира, дава рамо и на министрите си по места.




02 юли 2009

БСП ни вкарва в лютеницата

БСП ни вкарва в лютеница с предизборен слоган. „Защото ни познавате” е девиза, с който тръгнаха в кампанията на изборите за национален парламент добре познати лица от левицата.

„Защото” е ясно откъде е заимствано - от капиталния труд на лидера на БСП Сергей Станишев „Защото сме социалисти”.

Оказа се, че втората част на слогана е изкопирана от лютеницата. Водеща фирма в производството на този любим от времето на соца деликатес продава продуктите си с рекламното мото „Вие ни познавате”.

Социалистите може да искат да ни държат на лютеница още дълго, може да ни залъгват понякога с червен хайвер. Но и българинът иска синьо сирене и черен хайвер.




01 юли 2009

БСП=цирк



Предизборната кампания на Коалиция за България в Перник засенчи и цирка. Не остана градско тържество, селски събор, фолклорно надпяване, християнски празник, фабрика и училище, дето да не се явиха да се хвалят с успехите от управлението на тройната коалиция.