26 октомври 2009

Св. Димитър Солунски -26 октомври



Канон в чест на св. Димитър Солунски

О, мъдри Димитре, като предстоиш светло пред божия престол, не ни забравяй, моли се за нас, окаяните, които, странници в тая земя, съзерцаваме днес твоите велики дела и те възпяваме, като се надяваме силно на твоето застъпничество!

Чуй сега, славни Димитре, твоите бедни раби и се смили над тях: ние сме се отлъчили далеч от твоя светъл храм, но сърцата ни горят и дълбоко копнеем да се поклоним един ден на твоята църква, с твоите молитви.

Защо, о мъдри Димитре, само ние, твоите бедни раби, да сме лишени от твоята красота и от любов към създателя, да бродим из чужди страни и градове и да страдаме от суровите войници на езичниците и еретиците...





На 26 октомври Църквата почита св. великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Той е един от най-тачените от православните в България светии. Според изследователите това се дължи и на непосредсвената му връзка с българската история.

През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., започнала историята на Второто българско царство. Много военноначалници и пълководци са почитали св. Димитър, смятайки, че той ги води в битките.

Св. Димитър е роден и живял през 3 век в Солун и градът го почита като свой покровител. Преданието разказва, че от мощите му се стичало благовонно миро, с което се свързват много чудеса. Днес те се пазят в голяма базилика в Солун, която се посещава и от много българи.

На иконите св. Димитър е изписан като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.




























19 октомври 2009

св. Иван Рилски- 19 октомври



Покаяния основание,
прописание умиления,
образ утешения,
духовнаго совершения
равноангельное житие твое бысть,
преподобне.
В молитвах убо
и в пощениих
и в слезах пребывавый,
отче Иоанне, моли Христа Бога
о душах наших.






Oснова на покаяние,
пример на умиление,
образец на утешение
и на духовно съвършенство
бе твоят равноангелски живот,
преподобни,
като си пребивавал в молитви,
постничество и сълзи.
Oтче Иоане,
моли Христа Бога за нашите души!


Молитва

О предивни отче Иоане, Рилски чудотворче, бърз помощник в бедите, закрилник в нещастията и утешител в скърбите! Чуй нас, смирените и грешни твои чада, люто страдащи от множество напасти в днешните лукави дни. Изпроси от Господа Иисуса Христа прошка на греховете ни и ни дарувай сърдечно съкрушение и дух смирен. Вдъхни у всички нас любов към Христа и Неговата православна Църква – да пазим чиста и непорочна светата православна вяра, да следваме във всичко спасителната Божия воля, та да се удостоим да бъдем истински Божии чада. Бди над нашето мило Отечество, пази ни от войни и междуособици и ни помогни да живеем в мир, благочестиво и богоугодно и да достигнем с твойта помощ крайната цел на всеки християнски живот – безбурното пристанище на вечното спасение. Амин

Из „Завет на Свети Иван Рилски Чудотворец”

И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път.
***
А най-много се пазете от сребролюбивата змия, защото сребролюбието е корен на всички злини, според апостола, който го нарича второ идолослужение. Защото златото и среброто са големи врагове на инока и подобно на змия ухапват оногова, който ги има... Поради това и вие не търсете нищо от тези неща. Защото вашия Небесен Отец преди вашите молитви знае от що се нуждаете.
***
Нито пък търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях, като оставяте Небесния цар…
***
Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: "Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички." Избирайте си наставници и си поставяйате началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение и години да пасат добре и богоугодно повереното им стадо по ливадите на благочестието и на животворните заповеди Христови. За тези подобава да се иска потвърждение повече от Бога, отколкото от своето си мнение.
***
И както ви събра в едно благодатта на Светия Дух, така и вие се старайте да живеете единодушно и единомислено, като дихаете еднакво, отправяйки поглед само към вечното въздаяние, което Бог е подготвил за онези, които Го залюбиха. Общежителното пребиваване в много неща е по-полезно за иноците, отколкото уединеното.

Заветът на св. Иван Рилски" е уникален документ, чието място в духовен и верови аспект до Паисиевата история е мерило за националното ни самосъзнание.
Заветът има четири познати преписа, които нашето духовенство приема за автентични. Единият се намира в библиотеката на Рилския манастир и е изложен в постоянната експозиция на музея му, вторият, направен от монах Касиан е датиран 1860 г. и се съхранява в Националната библиотека, третият е дело на Неофит Рилски, вероятно от средата на ХIХ в., а четвъртият е по-късен и е редактиран езиково. Последните два се намират в сбирката на Етнографския музей.




14 октомври 2009

Св. Петка Българска


Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ св. Петка Българска или св. Петка Търновска е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.
Св. Петка е родена в тракийския град Епиват. Твърди се че родителите й са били българи, благочестиви и уважавани хора. Живяла е през Х-ХI век и просиява с чудни монашески и аскетични подвизи. Тя променила своя живот, след като чула Христовите думи „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста и ме последва." Девойката се отказала от наследственото си богатство и се заселила край усамотен храм в предградие на Цариград. Там размисляла върху смисъла на човешкия живот, общувала чрез молитва с Бога и се подготвяла за сериозни монашески изпитания.Няколко години по-късно момичето отишло в Йорданската пустиня.
В старостта си по Божие указание св. Петка се завърнала в родния си Епиват и заживяла като странница при храма „Св. Апостоли". Не след дълго починала, без да бъде разпозната от съгражданите си. Била погребана извън града като чужденка.
Известно е, че Бог удостоява светите хора със запазване /нетление/ на телата им след смъртта. Това Той извършва заради изключителната им вяра в Него и добродетелния им живот. Тялото на св. Петка също се запазило. През следващите години то било извадено от граба. Докосвайки го с вяра слепи проглеждали, хроми прохождали и болни от неизлечими болести оздравявали. Преданието разказва за дълги посмъртни скитания на преподобна Петка по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" за българи, сърби, румънци и гърци.
През 1238г. цар Иван Асен пренесъл мощите на светицата от Епиват в столицата Търново. След падането на България под турско робство мощите били пренесени в Сърбия, а след това в Цариград и Румъния, в гр. Яш, където почиват и сега.
Почитта към св. Петка е много силна у нас от векове. На 14 октомври хиляди българи благодарят на светицата и се молят за нейната помощ. Св. Петка не изоставя никого. Тя продължава да е силна защитница на всички православни християни.
Редно е да различаваме преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска,подобномъченицата Параскева Римлянка (26 юли), живяла през II век и великомъченицата Параскева Иконийска (28 октомври), родом от Икония (Мала Азия)

В евангелския текст, който се чете на днешната богослужба се говори за блаженствата (Мат. 5-1:21):

5:1 А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.

5:2 И като отвори устата Си поучаваше ги, казвайки:

5:3 Блажени нищите по дух, защото е тяхно небесното царство.

5:4 Блажени скърбящите, защото те ще се утешат.

5:5 Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

5:6 Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.

5:7 Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост.

5:8 Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

5:9 Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада.

5:10 Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство.

5:11 Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене;

5:12 радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас.

5:13 Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.

5:14 Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие.

5:15 И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи.

5:16 Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.

5:17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.

5:18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

5:19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.

5:20 Защото казвам ви, че ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, никак няма да влезете в небесното царство.


04 октомври 2009

Двадесет и четири моления, според броя на часовете на деня и нощта, от св. Йоан Златоуст


Господи, не ме лишавай от Твоите небесни блага.
Господи, избави ме от вечните мъки.
Господи, ако с ум или мисъл, с думи или дела съгреших, прости ми.
Господи, избави ме от всяко незнание и забрава, малодушие и вкаменено безчувствие.
Господи, избави ме от всяко изкушение.
Господи, просветли моето сърце, което лошото пожелание помрачи.
Господи, аз като човек съгреших, а Ти, като милосърден Бог, ме помилвай, виждайки немощта на душата ми.
Господи, прати ми на помощ Твоята благодат, за да прославя Твоето свято име.
Господи, Иисусе Христе, запиши мене, Твоя раб, в книгата на живота и ми дай добър край.
Господи, Боже мой, макар и нищо добро да не сторих пред Тебе, но по Твоята милост дай ми да поставя добро начало.
Господи, поръси сърцето ми с росата на Твоята благодат.
Господи на небето и земята, помени в Твоето царство мене, грешния, безсрамен и нечист Твой раб. Амин!

Господи, приеми ме в покаяние.
Господи, не ме изоставяй.
Господи, не допускай да изпадна в беда.
Господи, дай ми добра мисъл.
Господи, дай ми сълзи и умиление и да помня смъртта.
Господи, дай ми да мисля за изповядване на моите грехове.
Господи, дай ми смирение, целомъдрие и послушание.
Господи, дай ми търпение, великодушие и кротост.
Господи, насади в мене корена на доброто: страха Божий, в сърцето ми.
Господи, удостой ме да Те обичам от всичката си душа и мисъл и във всичко да върша Твоята воля.
Господи, закриляй ме от лоши човеци, и от бесове, и от страсти, и от всякакви други непристойни неща.
Господи, Ти знаеш, че всичко вършиш според Своята блага воля:
нека бъде Твоята воля и в мене грешния, защото си благословен во веки. Амин!

03 октомври 2009

За какво ще пита Бог?

Намерих в писмо от електронната поща писмо от приятелка със следния тект:

10 неща, за които Бог няма да те попита нищо в ОНЗИ ден:

1. Бог няма да те попита каква кола си карал през живота си.
Ще те попита колко хора, които са нямали кола си закарал до мястото, където са отивали.

2. Бог няма да те попита колко кв. метра е била твоята къща.
Ще те попита колко хора си приел да нагостиш в нея.

3. Бог няма да те попита какви дрехи си имал в гардероба си.
Ще те попита на колко хора си помогнал да се облекат.

4. Бог няма да те попита каква ти е била най-голямата заплата.
Ще те попита дали ще се промениш, когато я получиш и я задържиш.

5. Бог няма да те попита коя е била най-голямата ти позиция в работата ти.
Ще те попита дали най-добре си се справил с нея.

6. Бог няма да те попита колко приятели си имал.
Ще те попита на колко си бил приятел.

7. Бог няма да те попита с какво съседство си живял.
Ще те попита какво ти е било отношението ти с тях.

8. Бог няма да те попита какъв е бил цветът на кожата ти, а ще те попита какво всъщност имаш вътре в теб.

9. Бог няма да те попита защо ти е трябвало толкова много време, за да намериш спасението, той направо ще те заведе в твоята къща в рая, а не в ада.

10. Бог няма да те попита на колко хора си изпратил това съобщение.
Той вече знае.


Добрите приятели са като звездите, понякога не ги виждаш, но знаеш че са там... Чуй приятелството....


И се сетих за едни въпроси, които деца бяха задали в писма до Бога:


- Ако Ти организираш края на света, кой ще ти се моли?
Петя, 4 клас
- Изобщо, аз не вярвам в Тебе. Ето, кажи ми, защо хората не Те виждат?
Юра, 2 клас
- Кой духа вятърът?
Алик, 1 клас
- Небето е синьо, когато си в добро настроение ли, Господи?
Надя, 3 клас
- Хората толкова страдат на Земята, нима в твоя ад е още по-зле?
Радик, 4 клас
- А Ти обслужваш ли и другите страни?
Толик, 3 клас
- А Ти какво образование имаш?
Зайга, 2 клас
- Аз разбрах, че Ти си най-главният на Земята, макар че живееш на небето. А няма ли да те преизбират?
Сеня, 1 клас
- Господи, а Ти слушаше ли майка си като дете?
Нина, 2 клас
- Дядо Боже, а Ти моята душа ли си ми поставил или на някой друг?
Стасик, 2 клас
- За какво е нужен животът, а ако е нужен, защо хората умират?
Костя, 2 клас