30 октомври 2011

145 години от освещаването на храм „Св. Димитър” в Радомир



145 години от освещаването си празнува храм „Св. Димитър” в Радомир на Димитровден - 26 октомври 2011 г.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим богослужението бе оглавено от протосингела на Софийска митрополия - ставр. ик. Ангел Ангелов. В съслужение взеха участие архиерейският наместник на Радомирска духовна околия ик. Иван Плочарски и свещенослужители от София и околията.

В края на литургията празнично слово за великия Божий угодник – св. Димитър, произнесе отец Ангел Ангелов. Той поздрави предстоятеля на храма, всички духовници, именници и всички, които честват този празник и пожела да пребъдваме под молитвената закрила на св. Димитър, който в скоро време чува и отговаря на нашите молитви.

По традиция след св. Литургия в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие на вярващите.

Майстор на 100-те литра постна чорба беше Стефанка Димова, която традиционно приготвя курбани и в други храмове в Радомирско.




Продуктите са събрани от дарения, но основен дял има църковното настоятелство, разказа Димова.

Организацията на честването на 145-годишния юбилей на храма също е дело на настоятелството. За празника бяха приготвени още баници и риба.

Преди да бъде построен храмът „Св. вмчк. Димитър, радомирци се черкували в манастира "Св. Спас" в Голо бърдо, разказа архиерейският наместник Иван Плочарски.

Храмът е построен от майстор Миленко от село Блатешница, който е строил и южното крило на Рилския манастир и източните сгради на Зографския манастир в Атон.

Царските двери и фриза под разпятието са възрожденска дърворезба. Някои от иконите са датирани от 1861г. При строежа на храма заедно с българите са участвали и турци, като прекарвали с каруци камъни.

През 1892г. било извършено преосвещаване на църквата от Самоковския митрополит, защото при изтеглянето на турците по време на войната тя е била осквернена.

Четирима са основните ктитори на храма при изграждането му - Тоше Паунов, Атанас Чиналски, Георги Стойнев и Петко кафеджията. Те купили нива от богат турчин и част от нея подарили за църква. Под ръководството на Архимандрит Зиновий била създадена и църковна община в Радомир.

Храмовият празник на църквата "Св.вмчк. Димитрий" - Димитровден, се е утвърдил като празник на Радомир, а св. Димитрий е неговият небесен покровител.



Епископ Йоан: Св. Йоан да бди над Перник и перничани


Проповедно слово на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит на празничната богослужение на 19 октомври 2011г. в Перник.

Всечестни отци, обични в господа братя и сестри, скъпи граждани на град Перник , представители на общинската ръководство на града,
Радостен е за нас този ден отново, когато отбелязваме паметта на преподобния богоносен наш отец Йоан Пустиножетел Рилски Чудотворец, молитвен закрилник на този град и на този храм, един от всебългарските почитани най-искрено и най-свято ищими и достославни преподобни отци, основатели на монашеското общежитие, ревнители на благочестието, един от великите представители на монашеството от 9 и 10 век, основал майката на нашите манастири – Рилската света обител.

Свети апостол Павел не случайно казва, ако живеят по дух, по дух сме длъжни да постъпваме.

Кой не е чувал за свети Йоан Рилски Чудотворец? Кой не е чел житието му? И колко човеци сега от различни краища на света и от нашата родина са насочили стъпките си към Рилската света обител. И ние сме честити, защото св. Иван почива там със своите частни мощи и пръска своята благодатна мощ за изцеление на всички онези, които го призовават искрено да бъде ходатай пред Бога за всички нас. И с цялото си вълнение и искреност в този ден ние отбелязваме неговата памет, спомняйки си за неговото рождение, някъде в 880 –тата година и спомняме онова скромно място Скрино, което по онова време е било тъй скътано и неизвестно, а от там произлезе такъв светилник на благочестието. Той бе възпитан от ранно детство в благочестие от своите родители, които не бяха богати човеци, а имаха за богатство най-вече православната вяра, която предадоха на своя син. И след като св. Иван раздаде и малкото имущество и всичко, онова, което получи като бедно завещание, можа духовно да възрасте и да се подвизава по различни места и в различни свети обители – било в този край, в Осоговската планина, било в Рилската планина и най-вече в Рилската пустиня – място отдалечено от света, където стори началото на монашеския подвиг по българската земя. И никой, освен Бог Един не знае онези покаяни сълзи, които светецът е принасял за своите грехове Нему. И никой не знае онова, което той е преживял в дванадесетгодишното си преживяване в онази пещера през студ и зной, при пек и мраз, сред дивите зверове, в тази страшна природна стихия, но окрилян от Божията благодат, вдъхновяван от своята православна вяра, и най-вече скрепил своя подвиг с любовта към Бога най-вече и към човеците.

За да се случионази славна среща с един благочестив български владетел - свети цар Петър да поиска да тръгне към пещерата на свети Ивана - това желание , което толкова много е важно да се изяви и в днешния век и свят, защото е чувствал светия цар, че имал нуждата точно от такъв човек, който е преодолял своите земни страсти, похоти и грехове и може да бъде полезен със своята прозорливост на българската държава - след като св. цар Борис извършил светото Кръщение върху нашия народ и ние прославихме Бога Всевишния чрез православното изповедание и светите братя Кирил и Методий дадоха на всички основата на благочестието чрез славянската азбука и делото на учениците на свв. Кирил и Методий - Св. Климент, св. Наум, св. Горазд, Св. Сава и св. Ангеларий и беше нужно Бог да изпрати и укрепи тази вяра чрез благодатни сили, за да дойде и св. Иван - толкова велик в своя подвиг. И трудно е да се говори за това велико дело, което той е извършил по онова време, за да стане почитан от вярващи и невярващи, от хора дори от различни вероизповедания, които са имали възможността да се убедят в чудотворието на светите му мощи. И да дойдем тук, в този град, който пази скъпо частицата от мощите на свети Иван тук, в този храм през едно иждивение и желание на много хора и необходимостта от близостта на този град до Рилската пустиня, а и реалното присъствие на частицата свети мощи в храма, посветен на паметта на преподобния и богоносен св. Йоан Пустиножител Рилсики Чудотворец .

Ето това са поводи за размисъл как днешния човек живее и към какво трябва да се стреми. И въпреки че св. цар Петър не можа да се срещне с свети Ивана, но онова, което той можа да му каже беше достатъчно ясна изява на онова, което царя искаше - благословение. И в днешния век ние молим св. Иван да ни дарува мъдрост, трезвост, правилни разсъждения, да умири стихиите в света и в нашата държава да направи тъй че да се изяви волята Божия, така че да бъде в интерес на държавата, и всичко онова, което ще се случва в нейното бъдеще.

Затова и свети Иван е много важен наш роден светия, който присъства и винаги е присъствал реално тук, присъства и днес сред нас. И този завет, който той е написал свидетелства не само за грамотността и изтънченото познание на духовното творчество на различни свети отци, но най-вече една проява на преживяно и почувствано не само само със сърце, но с целия си живот, проникновение на Божията благодат, за да каже: "Чеда, обичайте се един друг! Почитайте вашите управници! Старайте се да живеете заедно в мир, в единомислие, което винаги е царяло в светата Църква и се е старала тя като чедолюбива майка да обединява своите чеда."

Затова св. Иван е почитан толкова много, защото той даде примера на това обединение примера как трябва да се стреми човек към Бога, загърбвайки онова което е грубо материално и бездуховно Това е един завет за възпитание на нашите деца и млади човеци. Всеки човек, който чете завета на свети Иван може да намери нещо лично за себе си, което да приложи в своя живот, независимо дали човек е духовник или мирянин, богат или беден, или е в голямо звание, или обикновен човек - трудов изпълнен с различни желания и въжделения, като всеки човек.

Този град не случайно е почувствал нуждата св. Иван да бъде закрилник негов. Тук се трудят различни хора. Тук са миньорите, които имат рядката възможност да влезнат в една не естествена среда за човека - дълбоко под земята. Когато човек слезе в тъмно място, тясно и пусто, винаги чувства необходимостта от закрилата Божия. и този твърде тежък труд изисква закрилничеството на св. Иван, защото в дълбините на земята човек усеща колко е безпомощен и колкото слиза по-надолу неговият поглед разбира, че е сътворен не за там, а за горната висота, висотата на небето и на небесната слава. Но само човек, който може да вникне в тези дълбини, в пълнота разбира тази нужда и затова и св. Иван е честван от всички миньори, които са молили на него да ги запазва той в здраве, читави, невредими, за да вдъхнат отново глътката въздух и видят прекрасното слънце, и усетят оня аромат, който дава живота на земята и който е облагодатен от Спасителя Христос от Всеподадетеля Бога, който поради любов към човека отдаде своя еднороден син за спасение и изкупление на човечеството

Обични в Господа братя и сестри, днес свети Иван ни призовава повече от всякога да обичаме Бога и човека. Днес свети Иван отправя своя мощен покров над всички нас и ни призовава към молитва искрена и чиста, към почитане на светата вяра - да я пазим чиста от чужди вмешателства, еретически учения, от секти и разколи. Днес свети Иван отправя към нас зов да отхвърлим всичко земно и преходно и да се облечем във всеоръжието на правдата. Днес свети Иван отправя към нас зов да бъдем в семействата си - тази малка домашна Църква, добри един към други и да изпълним златното правило на нравствеността - това, което искате да правят вам човеците, и вие правете на тях същото.

Свети Иван днес ни приканва и като всички наши най-малки братя и сестри -дечица и младенци, да станем като тях чисти по сърце. Затова и светото Евангелие днес беше посветено на блаженствата - блажени бедните духом, защото те ще видят Царството Божие. Сред смирените по сърце е и свети Иван и учи нас, всички, на смирение, което е изява на сила и преодоляване на всяка вражда, злоба и ненавист, в искрено почитане на всеки и зачитане на неговото звание, чест и човешко достойнство.

Свети Иван днес отправя и зов към нас духовниците да станем по-ревностни в служението си , да се стараем за благолепието на дома Господен повече от всичко друго, да не забравяме какво сме обещали пред Бога в момента, когато сме приели светото ръкоположение - светото тайнство Свещенство, да не занемаряваме благодатния дар на светия Дух - благодатта, да бъдем винаги сред човеците, да живеем в техните скърби и техните радости, в тяхна подкрепа и в тяхно служение и в тяхна душевна и телесна полза.

Свети Иван отправя днес зов към всички лекари, които празнуват неговата памет и честват него като закрилник на лекарското съсловие, защото за да лекуваш тялото изисква да имаш вяра в Бога първо и любов към човека, и ясното съзнание за мястото на човека, и осъзнаване, че той носи смъртна душа и че тя е много повече понякога ранима, отколкото тялото. И изпълнявайки своя лекарски дълг, да помнят и да знаят всички лекари и да имат любовта на свети Иван, която той имаше към всички човеци. Това като стремеж за искрана взаимопомощ и безсребреност, което е важно в нашия живот за всички.

Свети Иван днес отправя своя взор и към този град. И ние като слуги негодни, изпълняващи благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим се помолихме на свети Йоана той да закриля града от беди, злощастия, от скърби и зли обстоятелства, от размирици, от глад, мор, земетръси и наводнения и от всяко зло. Св. Йоан да бди над всички жители на този град, над техните чеда и семейства, да дава надежда на старите и немощните човеци в тяхната старост, подкрепа и сила, да дава на младите твърд разум и добра преценка за бъдещето, което им предстои, да дава на всички човеци мъдрост, трезвост, добра памет, за всичко онова, което Бог е сторил през техния живот като добро и да не забравят всичките благодеяния на Бога, които се изливат върху нас всеки ден.

Свети Иван в крайна сметка приканва всички днес към своята обител Рилската света обител, която тържествува днес своя празник и чества паметта на Великия Пустиножител. И в крайна сметка, всеки, който се е докоснал до светите мощи на свети Иван и е прекрачвал прага на Рилския манастир, не може да не е усетил онази радост, онова богато състояние на покой и мир, което съществува не заради друго, а заради присъствието на свети мощи на самия светец там.

Ето че днешният ден отново ние молим свети Йоана за нас. В днешния ден нашата радост се сподоби от факта, че получихме и благословението на Светейшия български патриарх да преподадем неговото светоотеческо благословение върху всички вас, обични в Господа, братя и сестри, върху честните отци, които които днес отличихме с офикий иконом и протойерей, които са вашите пастири и тук вашите отци в този град и в този храм и които трябва не само по силата на задълженията да полагат, но оттук насетне по искрено да работят за всичко онова, що е полезно за просперитета в духовно отношение на града.

Негово Светейшество има специално отношение към този храм. Той доста е направил и в миналото, и сега се моли Бог да пази дома Господен, дома на св. Йоана, където почиват и частните му мощи - една малка частица от тях, която беше пренесена по решение на Светия синод, иждивението на Патриарха като митрополит Софийски и разрешението на частния игумен и братята на Рилската света обител. Това е особено важен духовен сакрален акт, който не бива да бъде забравян и нужното отношение към светинята винаги трябва да бъде на висота, защото св. Иван е този, който болни изцелява, хроми въздига, немощни подкрепя и е утеха за всички скърбящи по целия свят и тук, в този град.

По молитвите на свети Иван и на всички светии, на Пресветата богородица, господ да ни закриля!Амин

За празника на св. Иван Рилски в Перник - архиерейска богослежба и три офикии и



С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник в храм „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, храмовото духовенство и дякон Козма Поповски.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на св. Литургия бяха отличени и тримата свещенослужители от храмовото духовенство. Протойерей Николай Колев, предстоятел на храма, и протойерей Бойко Андонов бяха отличени с офикия "свещеноиконом", свещеник Борис Котев бе награден с отличието „протойерей“.

В края на литургията еп. Йоан пожела на отличените духовници да работят все по-усърдно за всичко онова, което е полезно за възрастването и просияването на града в духовно отношение.

От името на своите събратя за отличията благодари развълнуван отец Борис, с което обеща, че ще направят всичко по силите си и ще работят "усърдно на Божията нива за благоденствието на всички жители на Перник".

Знеполският епископ Йоан припомни житието и значението на Рилския пустинножител и голямата привилегия на храма в Перник в него да се пази частица от мощите на светеца и благопожела на многобройните вярващи, дошли в този ден да почетат светията в храма, с думите: "Св. Иван да бди над всички жители на град Перник и техните чеда и семейства, да дава надежда на старите и на немощните човеци в тяхната старост, подкрепа и сила. На младите да дава твърд разум и добра преценка за бъдещето, което им предстои. Да дава мъдрост, твърдост, добра памет за всичко онова, което Бог е сторил през техния живот като добро и да не забравят за благодатта на Бога, която се излива върху нас!“

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и служителите на Софийската св. митрополия, епископ Йоан, който в този ден празнува свой личен празник, бе поздравен от ставр. ик. Ангел Ангелов, а пернишкото духовенство му подари луксозна писалка с пожелание по-често да подписва заявления за нови свещеници. Поздравление получи и отец Бойко Андонов, който в този ден чества своя рожден ден и навършва 31 години служба в името на Бога и хората.

След празничното богослужение еп. Йоан и придружаващите го духовници се отправиха към Рилската св. обител, за да се поклонят на светите мощи на Рилския чудотворец.



Строежът на "Минната църква", както се е наричала дълги години, започва през 1910 година. Новият храм е бил построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. станали причина да не бъде завършена бързо. Едва през 1920 г. в деня на св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийски епископ Варлаам.

Важни данни за историята по построяването, финансирането и освещаването се съдържат в дарствения надпис, намиращ се над входната врата, която въвежда в централната част на църквата: „Този божествен храм на преподобния наш отец Иван Рилски се съгради през царуването на Фердинанд І цар на българите, при светителстването на митрополита Партения Софийски, с усърдното старание на директора на мината Иван Симеонов, Георги Коняров и всички инженери, служащи и работници, както и с материалната подкрепа на всички любящи Божия дом заведения и лица. 1920 г.”.

До 9 септември 1944 г. храмът е на пълна издръжка на Мини Перник - заплатите на свещеника, дякона, певеца, клисаря, осветлението и другите разходи се плащат от Мината. Църквата има голяма подкрепа от тогавашния главен директор на Мини Перник инж. Васил Радославов, арестуван и убит в полицията непосредствено след 9 септември 1944 г., като смъртта му е представена за самоубийство. След това църквата минава под ведомството на Софийска св. митрополия.

В годините на тоталитаризма храмът "Св. Йоан Рилски" в Перник е застрашен от събаряне, заради новостроящия се Партиен дом. Тогава Негово Светейшество Българският патриарх Максим лично се застъпва за храма пред първия ръководител на държавата Тодор Живков. Храмът се запазва и продължава да събира миряните на обща молитва.

На 18 октомври 2009 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим храмът прие като дар от Рилския манастир и неговото монашеско братство частица от мощите на св. Йоан Рилски. Светинята беше донесена в Перник лично от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Софийското духовенство - Знеполски еп. Йоан, архимандрити, игумени, монаси и свещенослужители на епархията, миряните, гражданството и градските власти приеха светинята на тържествена церемония пред Двореца на културата. Мощехранителницата се пази в храма за вечни времена.

18 октомври 2011

Намери се дом за вълчицата Зорница

Хижа „Джамен” в родната на президента Георги Първанов община Ковачевци може да стане дом за вълчицата Зорница, която той отглежда като домашен любимец. Тя беше повод Първанов да се похвали, че е първият човек, опитомил вълк. Бъдещата съдба на животното стана и една от основните теми на дебатите между тримата основни кандидати за президент – Кунева, Калфин и Плевнелиев по една от националните телевизии, Вчера Първанов лично дойде до хижата за да види резултатът след нейното обновяване. Срещата беше с елемент на предизборност, защото там го чакаха кандидатите за кметове на Перник – Росица Янакиева и на Ковачевци – Васил Станимиров, и двамата издигнати от БСП. Около хижата за радостното събитие се бяха събрали местни жители, но и ловците от дружинките в общината. Те не се похвалиха пред високопоставения си земляк какво са остреляли от началото на сезона. Обясниха обаче, че до хижата има запусната постройка, която може да стане зоокът. Тогава Първанов попита дали там не може да се намери и дом за вълчицата Зорница. Хората с готовност казаха „да”. Един си представи, че ще я вържат на синджир, друг предложи да и направят къща, но президентът отбеляза, че животното все пак е диво. „Като идвах насам си спомних детските години. Дядо ми гледаше към Джамен и безпогрешно предсказваше времето. Беше му като синоптична станция.” По облаците над планината Рудина неговият дядо знаел поне със седмица напред кога ще вали и кога ще грее. „Беше ми мъчно, че в годините на прехода хижата бе разрушена, както в годините на така наречения преход това се случи с много хижи”, каза още той.
Според държавния глава възстановяването на туристическия обект е знак, че в Ковачевци се случват добри неща. Първанов обеща на земляците си, че след изборите ще отделя повече време на родния си край и няма да прави разлика между селата в общината, но ще опита по нещо добро да стане във всяко село.
Първанов пусна и нещо като виц. „По света денят за размисъл е преди изборите, а в България той е деня след тях“, пошегува се Първанов.
Ремонтът на хижа „Джамен” стана с осигурени 26 000 лв. от общинския бюджет. Хижата е пребоядисана, а помещенията вътре – ремонтирани, има пет спални и уютна трапезария.

15 октомври 2011

Монахът Никанор: Безплатно сирене има, но само в капана



Монах отправи предизборен призив без цвят по време на празниците за Петковден в Брезник. Добилият популярност отец Никанор от Църногорската света обител над село Гигинци прикани народа да прояви акивност на предстоящия вот, но мъдро да избира, като послуша сърцето си. Той припомни завета на св. Нектарий Егински и съветът да се избира управник с евангелски принципи и живот, изпълнен с евангелсака добродетел, защото безбожният злодей като управник е нещастие и беди за народа.

Монахът обасни с прости думи и че не бива човек да продава гласа си за дребни пари, защото безплатно сирене има , но само в капана. Ако обаче хората се окажат излъгани от политиците може да ги погнат с домати и яйца след изборите. А благославяме тояги и камъни, каза монахът.

Предавам цялото му проповедно слово, защото в него се говори и за опасностите от възможтия добив на злато близо до Брезник.


Преди да пристъпим към освещаване на коливото и на приготвените от вас празнични храни в чест на празника, бих искал, така, както сме събрали тук, скупчени множество вярващи, православни, благочестиви хора, бих искал да направим съобщението, че с Божията помощ и с подкрепата на много добри хора е изготвен и одобрен проект за пълна реставрация, ремонт и възстановяване на брезнишкия катедрален храм " Св. Георги". Има голяма възможност още следващата седмица да се подпише договор за това. След като бъде направено уточнението и консултациите със съответните органи и институции, ние ще ви уведомим предварително и ще ви поканим на това радостно събитие в храма.
След като това се случи, град Брезник ще има една от най-хубавите църкви в България, както вече, с Божията помощ, има и един от най-хубавите манастири в страната ни.

Същевременно, припомняйки си синодалната разпоредба за опазване на клириците от участие в политическата борба във връзка с предстоящите избори и имайки на очи това, което там се казва, ние като представители на най-голямата религиозна общност от православни християни, сме длъжни тук да ви призовем за проявяване на активна гражданска позиция.

Искам да подчертая, че Църквата е надпартийна и нашият цвят е черният, а той се получава като се смесят всички други цветове и ги обема и обгръща.

Когато християни попитали за кого трябва да се гласува, в завета си св.Нектарий Егински Нови Чудотворец казва: "Из между многото кандидати, изберете този, чиито позиции стоят най-близко до евангелските принципи, този, който с живота си е образ на евангелска добродетел, защото заради началниците и тези, които са под тях, Бог или благославя, или наказва. Благочестивият управник за народа е благословение и означава добруване, а нечестивия и безбожен злодей като управник за народа означава беди и нещастия.

Тъй че както се казва и в Светото писание, нека бъдем незлобливи като гълъбите, но същевременно и нека имаме мъдростта на змиите, а змията се почита инак като мъдро животно.

Бих искал да се обърна към вас с една конкретика във връзка с тези предстоящи събития тук, в района. Чуват нашите уши - дори в храмовете и обителите се промъква наглед радостната новина как град Брезник щял да бъде позлатен. Как тук щели да се излеят мляко и мед и манна от блага да потече към този край.

Така човек се сеща веднага за две неща. Първото е, че безплатно сирене има, но то е само в капана. И второто е, че всички известни и напоследък измами започват с това - среща те един човек и ти казва искаш ли да ти дам 100 лева и всеки казва да . Ама после започват условията, при които взимаш 100-те лева. После последиците са печални.

Призоваваме ви в името на бъдещето на нашите деца да размислите за това, което предстои да се прави и дали то е безобидно. Разбира се ние не сме технически грамотни, за да можем да кажем то наистина ли е безвредно или напротив. Това, което вече стана известно тук е, че мненията са крайно противоположни. Едните казват почваме да копаем с шепи злато и няма никакви проблеми - чист прекрасен въздух. Еколозите предупреждават за катастрофи, катаклизми, рак, всякакъв род унищожение и смърт. Ние не знаем откъде да застанем, но вие като граждани сте призовани да разберете, защото умът за това е даден на човека, за да го употребява. За жалост на българския герб вместо "Съединението прави силата" по ще бива да пише "Язека най-мразим да мислим"". Но ние това не трябва да го следваме. Ние трябва да се стараем да разберем какво е това, което тук искат да се направи.

Ние ви призоваваме като пастири, загрижени за бъдещето на повереното ни патство - за неговото телесно здраве, което предполага и духовно здраве, защото един сбор от инвалиди ще е годен за твърде малко добро нещо.

Заемете съответна на вашето сърце позиция. Изисквайте и кандидатите твърдо и ясно да заявят своята позиция по въпроса и след като вие за себе си сте взели своето вътрешно решение, ориентирайте се там, където вашето вътрешно решение съъответства на волеизявлението на кандидата.

А ако ви излъжат, заредете се още на третия ден след изборите пред обищината с домати и с яйца, а благославяме и тояги, и камъни, и ги почвайте.

Това искам да ви кажа. Прощавайте за това отклонение, но това което ние научихме, което достигна до нас, направо ни плаши. То не било нещо безобидно. Касае се за нещо на живот, или на смърт. Т. е. дигайте се, бъдете граждани будни. Участвайте масово на изборите като се запознаете с платформите на кандидатите и определите за вас тези, които виждат живот зеленина и вода - водата на вярата и живия евангелски пример.

Бог да ни умъдрява и да ни пази по молитвите на застъпниците на град Брезник св. вмчк. Георги, чийто храм ще обновим и св. вмца. Параскева, която в тези скорошни дни има празник.

Петковден е духовен празник на Брезник



Беше преди 4 или 5 години. В офиса на партия НДСВ имаше пресконференция по някакви политически теми, не ги помня. Но между всичките казани неща, председателката на царската партия в Брезник Емилия Вълова сподели между другото, че има идея да предложи Петковден да стане официален духовен празник на техния град. Тогава това много впечатли, написах си кратка дописка и го запомних. Минаха няколко години. и едва миналата - 2010г., година Общинският съвет в Брезник обсъди въпроса и взе решение, когато се чества света Петка по календара на Българската православна църква - на 14 октомври, в Брезник да има духовен празник. за първи път това стана миналата есен, но аз го пропуснах. тази годиина обаче бях там за празничната света Литургия, за литийното шествие и курбана.




Откакто свещеник в Брезник е отец Константин Стойчев, там богослужбата е удоволствие, защото той винаги служи вдъхновено, старателно и с упование. Този път презвитерата Малтена я нямаше, за да пее с жените от църковния хор в Брезник. Отецът беше поканил певци от Духовната семинария. Хубавият глас и доброто познаване на църковнославянските песнопения на Цеко от Световрачане направиха службата незабравима. Момчето завършило семинарията, но сега не учи в Богословския факултет, а право. така допълни с песнопенията си службата, че дълго ще се помни. С него беше и сръбчето Милош, който общува с нашите духовници отдавна, както и още един младеж.



Старата църква, която е изключително добре поддържана от учителката Аниела Асенова, внучка на дългогодишен местен свещеник, се изпълни с народ. Хората прииждаха и след като Литургията беше започнала. Жените напълниха с разни празнични гозби една маса, на която беше коливото за празника и няколко стола. на листчета писаха имената на своите близки, за да бъдат упоменати имената им при освещаването на храната и подпъхваха дребни банкноти по листчетата със суеверието, че така си плащат за Божията милост.

Накрая на службата отецът произнесе проповедно слово. Той разказа в кратце житието на света Петка и обясни като какво е това да се отдадеш на подвиг в пустинята и защо се налага, когато си обграден от суетата на днешния ден. Подкрепи словата си и с послания на светите отци. накрая отец Константин призова патството си към благонравие и послушание.

"Нека бъдем послушни към светата Църква, към светиите, към гласа на отците, към нашата преподобна майка Петка - Параскева, закрилница на град Брезник и на целия български народ. И нека се стремим към велико благочестие и смирение, за да може един ден всички тъй, чрез покаянието да се преселим заедно в Царството небесно и да се изправим пред Христа, не посрамени, с наведени глави да чуем приказките:"Лукавий и лениви, рабе!", а със смирение да чуем думите на Господа: "Ела, добри и верни, рабев радостта на Господаря си!". Така отец Константин завърши своята проповед и благопожела: "Бъдете благословени!".



След него пред събрания в храма народ застана йеромонахът Никанор от Църногорската света обител и даде напътствени слова на хората каво да правят по изборите, които скоро ще бъдат в държавата. Да слушат сърцето си и да не вярват на всичките предизборни обещания, да не се поддават на съблазънта за пари срещу гласа си, защото безплатното сиренце е само в капана и да не прощават на политиците, ако ги излъжат, поръча отчето. Ако сте излъгани още на третия ден след изборите отивайте пред Общината с домати и с яйца , а благославяме и камъни, каза монахът.



Свето причастие получи малкия Яким. Той и майка му Христина са едни от най-редовнитена празничните боголужби в храма. Момченцета има свое страдание, а майкат, подкрепяна от своите родители се грижии за него да расте като всички свои връстници.



После празникът продължи с литийно шествие из целия град. От пред застана момченце с Кръста, подир него - две деца понесоха храмова икона на света Петка и после се вдигнаха хоругвите. Мъже от настоятелството носеха анафората и благословеното от предния ден на вечерня петохлебие. Литията мина покрай храма "Св. Георги", който скоро ще бъде ремонтиран с пари от спечелен проект. Поспря пред сградата на Общината и по заобиколни улици стигна площада.






Пред читалището беше отслужен водосвет. хората се поръсиха и се подредиха за анафората. Наложи се отчето да напони, че най-отпред са мъжете, а подир тях - жените, според реда на Църквата. като дойде ред на някогашния кмет на Брезник бай Георги Михайлов, отчето поспря с ръсенето и му връчи почетен медал и грамота от името на Църквата, защото като приятел помагал на православието в трудни времена.

След литията, народът се върна в храма за постната курбан чорба заради петъчния ден и да опита от ястията на брезничанки.



В храма се пази от миналата година и частица от мощите на света Петка, донесена от Чипровския манастир с благословията на Величкия епископ Сионий, викарий на видинския митрополит.



Специално за празника, учителката Аниела Асенова се беше погрижила и за изложби около и в храма. Жените от Брезник бяха наредили носии покривки и други ръкоделия в изложба „От сръчните ръце на граовката“. Там се мъдреше и една огромна тиква, отгледана от архитектката на общината Инка Аврамова.

В храма бяха показани есета на ученици от местното училище "Васил Левски" на тема „Може ли да се приеме за послание житието на Света Петка?“ и фотоси на оброчни кръстове от района, посветени на различни светии и издирени от децата.

Духовният празник на Брезник вече е факт. Радвам се, че това стана и е за много хора, ми сподели неговата инициаторка Емилия Вълова.

Кмет получи медал от Църквата



Кметът на Трън получи паметен медал от Църквата. По повод Деня на града, който се чества на Петковден- 14 октомври, Станислав Николов, който заради изборите е в оставка, но най-вероятно отново ще бъде кмет, беше отличен заради заслуги към православието.

От името на архиерейското наместничество на Трънска духовна околия и на всички свещеници, монаси, клира и църковни настоятели, отличието беше връчено от йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Свв. Козма и Дамян" в района на село Гигинци.

"Рядко се случва Църквата да благодари на някой държавник и това е истинско историческо събитие. Но причината не е в Църквата, а в това че не тъй често се срещат достойни хора и истински държавници, чиито усилия да заслужават да бъдат отчетени и уважавани.", подчерта монахът, прославил се с възстановяването на Църногорската света обител.

Станислав Николов получи църковния медал заради добрините и цялата му помощ, която той е сторил за възстановяване на храмовете и възраждане на огънчето и светилничето на вярата в душите на хората, обясни йеромонах Никанор. В чест на отличения кмет духовници изпяха многолетие.

Откакто Станислав Николов е кмет на Община Трън, там се случиха доста добри неща с няколко църкви и манастири от многобройните в Района. Ремонтирана отвън беше черквата "Св. Никола" в центъра на Трън. Благочестиви хора възстановиха и беше обновена черквата в гробището на село Джинчовци. Пак там по частна инициатива беше направено аязмо и параклис при лековито кладенче, кръстено на св. Петка. Сттроителен предприемач, родом от село Цегриловци,с помощта на други хора, ремонтира и беше обновена църквата"Св. Спас" в селото. Държавата даде пари за частично потягане и почистване на двора на църквата "Св. 40 мъченици", единствено съхранена от манастирски комплекс в село Лева река.

Заговори се активно за възстановяването на Трънския манастир "Св. Архангел Михаил", до руините му по волята на Станислав Николов като кмет беше прекаран нов път и обителта става достъпна. Спешно има нужда да се направи покрив на сравнително запазената църква и Станислав Николов обяви, че дарява лични средства, за да се сложи началото на дарителска сметка. Това обаче не е всичко направено, но освен признанието на Църквата и уважението на хората, делата на такъв управник ги оценява и Господ, а това малцина властници не са забравили.



Със същия медал за заслуги към православната църква по-рано през деня беше отличен и Георги Михайлов, бивш кмет на община Брезник, където на Петковден вече втора година се чества общоградски духовен празник.




Георги Михайлов беше първият председател на гражданското сдружение по възстановяването на Църногоския манастир край Гигинци. когато за обителта не се знаеше нищо и монасите съществуваха по чудо сред руини, той беше от малкото хора, които помагаха. Докато е управлявал в Брезник е вършил добрини за храмовете по селата, но това е продължило и по-сетне. "Приятелите се познават като помагат в труден момент, когато вече нещо е направено за всеки е лесно да се притече на помощ", каза местният свещеник отец Константин Стойчев като връчваше отличията на бай Георги, малко преди да го поръси със светената вода.



Кой взриви колата на Сашо Диков?



Взривен с мощна бомба е личен автомобил. Колата не е на мутра, не е на търговец на дрога. Колата е на журналист. Но журналист с голяма уста, който се осмелява да пита за архари в прав текст. 1 килограм тротил помля колата на журнаписта Сашо Диков. Това стана на 13 октомври около 22.00 часа на паркинга пред блок 259 в столичния квартал „Гоце Делчев", където живее шефът на Канал 3. За щастие при инцидента острадали няма. Потрошени са само стъкла до към шестия етаж на блока на Сашо.



Случайно или по-скоро - не, автомобилът на журналиста беше взривен по време на посещението председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на трима членове на Комисията. Ситуацията е аналогична на тази, когато думнаха "Галерия".

Интерес от взрива имат противниците на управляващите, заяви категорично самият Сашо Диков. Това след него повториха много хора, които коментираха инцидента.

Дали обаче това е така? Не е съвсем сигурно.

На другия ден след взривяването на колата на Сашо Диков беше Петковден. А на Петковден в Трън празнуват Ден на града. Както е обичайно, има откриване на празника - за откриването има трибуна и на трибуната - гости. И представете си, защото на мене ми беше необяснимо, наред с депутати и разни регионални шефове на тази официална трибуна се подредиха областният шеф на МВР и главният началник на местното звено на ДАНС. Пак някой може да ме подозира в излишна мнителност, но за себе си съм убедена, че това не беше случайно. За първи път го виждам и си мисля, че за да си позволят да се качат на трибуна, тези хора трябва да са поискали съгласие от шефа си. Но като гледам какво се случва в държавата, много ми се струва, че на тях им е разпоредено да се показват на публични места.колкото повече могат. Както е много възможно и с някое окръжно, може и устно, да им е разпоредено предизборно да си намерят поводи и да посетят работещите фирми в своите райони, чиито шефове все още не са ориентирани правилно политически.

Да се правят показни взривове, точно когато в държавата има гости от Брюксел, може да му хрумне и на човек с манталитет на милиционер или/и на физкултурник. Може да го измисли и пожарникар, който не е успял да се реализира докрай като мутра. Подобни активни мероприятия, в стила на ДС, през последните две години не са едно и две. Още не е отговорен въпросът как точно футболните фенове се озоваха в Катуница и защо в Перник например, по време на протест, организиран от фенове чрез Фейсбук, цивилните ченгета бяха повече от протестиращите, а шефовете на агитките бяха "превантирани" и предупредени да не казват за какво са ги викали в МВР. Но като се погледне колко кадрови офицери от ДС са на ръководни постове, назначени от ГЕРБ, сякаш нещата се подреждат по местата си и въпросите получават своите отговори.

10 въпроса-отговори за колата на Сашо Диков зададе Меглена



Десет въпроса по повод взривяването на колата на Сашо Диков зададе Меглена Кунева.

Въпросите на кандидатката за президент са с десет различни адреса, включително и към настоящия държавен глава. От него тя иска не друго, а позиция. Въпросът е почти в десетката, защото Георги Първанов за 10 години е имал категорична позиция само за "големия шлем". Въпросите на Меглена обаче са повече отговори:


1.Г-н президент на Република България, над 12 часа след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще чуе ли българското общество позицията ви в подкрепа на гражданските свободи и свободата на словото?

2.Г-жо председател на Народното събрание, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще сметнете ли за нужно да приемете декларация на парламента в защита на свободата на гражданските права, като прекратите безпрецедентното разпускане на парламента.

3. Г-н министър-председател, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, считате ли, че правителството на Република България гарантира човешките права и свободата на словото?

4. Г-н вътрешен министър в отпуск, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, МВР ще уведоми ли българските граждани кога борбата срещу престъпността ще даде видим резултат?

5. Г-н и.д. министър на вътрешните работи, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще получат ли гражданите на Република България категорична гаранция, че освен „решително осъждане на подобни актове“, МВР гарантира и сигурността в държавата 10 дни преди изборите?

6. Г-н главен секретар на МВР, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще научим ли ние, гражданите, ще бъде ли заловен извършителят и кога?

7. Г-н председател на ДАНС, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще получи ли българското общество отговор на въпроса докога взривове в България ще съвпадат с посещения на европейските представители в страната?

6. Г-жо министър на правосъдието в отпуск, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, българското общество ще получи ли еднозначен отговор на въпроса има ли свобода на словото и правосъдие в България?

7. Г-н главен прокурор, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще научат ли българските граждани как се ръководи държавното обвинение и защо това ръководене допуска нови и нови посегателства срещу личността?

8. Г-да лидери на политическите партии в България, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще чуят ли българските граждани категорична защита от страна на партиите по отношение на човешките права и свободата на словото в България?

9. Госпожи и господа журналисти, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, издигам глас на протест срещу грубото погазване на човешките права и свободата на словото в България!

10. Г-н Диков, взривът на автомобила Ви, е акт на брутално погазване на ценностите на демокрацията каквито са неприкосновеността на личността и свободата на словото. Поздравявам Ви за гражданската и журналистическа реакция, която намирам за пример за институциите. Случилото се показва и нещо много важно – има смисъл от това, което правите!

Уважаеми български граждани, след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков съм убедена, че днес имаме две Българии – едната на беззаконието и другата на хората, които спазват правилата, едната на мутрите и другата на гражданите.

Аз знам, че не искам българите да живеeм в държавата Страх!


София, 14 октомври 2011 г. Меглена Кунева


09 октомври 2011

Кой е Росен Плевнелиев?



За Плевнелиев... Кой беше той? Така завършва виц, разказан от лидера на БСП Сергей Станишев на предизборна среща в Бургас. Станишев ходи из страната да хвали кандидат-президентската двойка на социалистите Калфин-Данаилов. Вероятно по съвет на своите PR-и, на срещите със симпатизанти той разказва вицове за опонентите.Възможно е такава да е предизборната стратегия. След като се видя, че черният PR не работи, особено онзи клип с брадвата, сега Серго е минал на вицове - това е, което помни публиката от публичните речи. Бойко Борисов го помнят, защото каквото и да каже, звучи като виц. Станишев обаче разказва целенасочено измислени анекдоти.

Наскоро в Добрич той разказа нов виц за Бойко:

Отишъл един българин на екскурзия в рая и гидът го завел в галерия с часовници. Какви са тези часовници, попитал гостът. На всеки известен човек на Земята и отброяват минута напред, щом той изрече лъжа, отговорил екскурзоводът. Българинът видял, че уредите и на Обама, и на Саркози, и на други лидери били напред. Само на Майка Тереза бил точен. Къде е часовникът на Бойко Борисов, попитал нашенецът. "А, него св. Петър го ползва за вентилатор", отговорил гидът.


В Бургас Станишев разказа друг виц:

“Президентски избори в България. Резултати: 1/3 гласуват за Ивайло Калфин, 1/3 за майор Деянов, 1/3 за Димитър Касабов. За Плевнелиев... Кой беше той?”

Но докато Станишев разказва вицове по предизборни срещи, платените от БСП драскачи по интернет форумите не си губят времето. И ето как един от тях ни разкрива кой е бил Росен Плевнелиев:

Вирчев 02:49 Петък 07 октомври 2011

МОЯТ президент не е бивш първи секретар на ОК на ДКМС !

МОЯТ президент не е ГЪЗОЛИЗНИК, целувал задника на Масларова, за да прави НЕЗАКОННО бизнес кариера!

МОЯТ президент не е ограбвал труда на работниците си и не е водил двойно счетоводство,за което по заслуги е получил „ черен печат” да не прлеминава границата на европейска държава

МОЯТ президент не е МОШЕНИК завлачил с измами чуждестранните си партньори!

МОЯТ президент не е ЛЪЖЕЦЪТ , който афишираше, че няма амбиции в политиката,докато тайно е снимал предизборния си клип !

МОЯТ президент не бяга като лалугер от предизборни дебати ;

МОЯТ президент не е ПУДЕЛ мяукащ покрай по-силния , но по-глупавия !

МОЯТ президент не е БЕЗЛИЧНА шматка в панталони !

МОЯТ президент не е МАЛОУМЕН привърженик на ГЕРБ !

МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ НЕ Е РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ !!!


Е, макар и не точно по тези причини, но и моят президент не е и не може да бъде Росен Плевнелиев. Той можеше да е добър министър в кабинета "Борисов" и послушно да строи, където му кажат, но президент точно той няма как да стане, макар и манипулираната народна любов да го вкара в президентството.

Недоумявам как хората в политиката могат да се подложат на такива унижения в името на властта - да стават за кашмер и всичките им неизповядани грехове да стават публични, а когато ги плюват, те да си мислят, че е манна небесна.

Мога да го разбера само когато е в името на голяма гражданска кауза. Искам да не ме е срам от моя президент пред Европа и пред света.






07 октомври 2011

БСП прави PR на ГЕРБ в Перник



В средата на предизборната кампания БСП - Перник си вкара автогол. Волно или неволно пернишките социалисти направиха безплатен PR на ГЕРБ. На специално свикана пресконференция пред журналистите в Перник местният председател на БСП показа едни червени мечета, които приличаха на ключодържатели, но се оказаха светлоотразители като тези по мантинелите, които на разговорен едзик се казват случайно или не поне в този случай "котешко" око. Джиджавката беше подарена от мажоритарно избраната депутатка от ГЕРБ Ирена Соколова на всеки първолак в Перник. При раздаването на подаръчето помагал и Регионалния инспекторат по образованието.

Темелков обяви, че ще подава жалба в Общинската избирателна комисия, защото аксесоарът бил незаконен предизборен агитационен материал. На гърба на червеното мече депутатката си беше написала името и това че е "Народен Представител", а тя е и кандидат за кмет.

Не е известно дали Темелков е писал до ОИК, но устата му съпартийца Мая Манолова раздуха случката от парламентарната трибуна и даже размаха оттам едно от червените мечета. И стой, та гледай какво се случи: Соколова се изля от телевизора. Написаха я във всички вестници и даже Милен Цветков и даде половината от часа си.

Като как социалистите си спретнаха този номер не е ясно, но за PR-ите на Соколова, които не се отличават с особена култура, дойде благодатен миг. Колкото и да й е трудно на депутатката-кандидатка за кмет да се доказва с разбираема реч, тя все пак получи безплатни две минути слава по време на избори. http://www.blogger.com/img/blank.gif

Ако ГЕРБ в Перник и кандидатката им за кмет Ирена Соколова не се представят особено успешно на тези избори, основната вина за това ще е на техния PR и е добре това да си го знаят още сега - в средата на кампанията. Който следи развоя й, знае за какво става дума. Обикновено в тези случай се тушират всички недостатъци и се изтъкват само достойнствата, но в случая на предизборната стратегия на ГЕРБ е тъкмо обратното.

Ако ГЕРБ все пак постигне резултат в Перник, ще трябва да са благодарни и на БСП за услугата с червените мечета. За доказателство цитирам само част от публикациите по темата, особено заради опитът на Соколова да обясни защо си е написала името на върху "котешкото око".

22-09-2011:

Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова дарява светлоотразители на първокласниците в област Перник - БТА - 14:22:31 - Перник - кандидат-кмет - инициатива

05-10-2011:

Пресечна точка на емблематичния гьонсуратлък,психото и каузата на една кампания - Светлоотразители!Повече светлоотразители! - segabg.com

Мечета и кучешки лай в парламента - novinar.bg

ГЕРБ агитирали сред първолаци - trud.bg

Деца агитирани с мечета и дипляни - 24chasa.bg

Манолова "лае" по Фидосова. Какви са тия ключета с мечета? - Левицата вини ГЕРБ в незаконна предизборна агитация - dnes.bg

Часът на Милен Цветков - Епизод 23 | NovaTV Play - Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник Ирена Соколова беше обвинена от ... агитация в местните училища с ключодържатели мечета. ...

Карат ученици да лепят плакати на ГЕРБ - Ликовете на кандидат-кметове греят върху книжки и ключодържатели за първолаци, разкри опозицията - duma.bg

06-10-2011:

Светлоотразителна неграмотност - novinar.bg

Списъкът е дълъг. Може да се пита Гугъл за "Соколова мечета"

Бойко крие Росен от Меглена



Телевизията bTV отправила покани за президентски дебат до тримата претенденти с най-големи шансове за "Дондуков" 2. Така ги е поканила, че да е удобно за ГЕРБ.

След като поканите били разпратени, възникнали разногласия около датата на диспута. От ГЕРБ поискали промяна в първоначалната дата 20 октомври, с мотива, че закриват кампанията си на същата дата и предложили 15. По този повод Меглена Кунева разпространи до медиите открито писмо:


До
Г-н Бойко Борисов, лидер на ПП ГЕРБ

Копие до:
Национална телевизия bTV
Медиите
Предизборния щаб на ПП ГЕРБ
Предизборния щаб на БСП



ОТКРИТО ПИСМО


от Меглена Кунева – гражданският кандидат за президент на Република България
по повод опита за проваляне на единствения дебат в предизборната кампания от страна на ПП ГЕРБ

Уважаеми г-н Борисов,

Позволявам си да Ви отклоня от протокола по посрещане, изпращане и рязане на ленти и да привлека Вашето внимание към проблем, който поставя под въпрос провеждането на истински честни избори, при които гражданите да имат реалната възможност да направят истински информиран избор.

Още на 26 август 2011 г. националната телевизия bTV изпрати до първите трима кандидати с реален шанс за победа в изборите за президент покана за участие в дебат на 20 октомври, четвъртък, от 20.00 часа. bTV постъпи коректно като обяви толкова рано датата, за да може всеки от кандидатите да организира програмата си. Беше даден срок за потвърждаване на участието от всички нас до 12 септември 2011 г., който двама от претендентите спазихме.

Вчера бях уведомена, че датата на дебата се измества с пет дни – на 15 октомври. Посочената причина е, че Вие и Вашият кандидат желаете да закриете кампанията си на 20 октомври. Очевидно истинската причина е друга.

Целта на Вашия щаб е да проведе дебата максимално рано, за да има време хората да забравят, към деня на изборите, неубедителното представяне на г-н Плевнелиев, а това остана единствената възможност да срещна Вашия кандидат в дебат. Аз ще участвам на 15-ти октомври или на която и да е друга дата, защото този дебат е нужен на хората, а не на кандидатите.

Преместването на деня на дебата в bTV е част от схемата, при която г-н Плевнелиев избягва да се появява пред гражданите, докато Вие и Вашият министър на вътрешните работи правите кампания.

Това не е честно и не е храбро. Все пак говорим за кандидат за върховен главнокомандващ на въоръжените сили. А за хората е важно да направят своя информиран избор за държавен глава на Република България.

Криенето на кандидата за държавен глава и заместването на честен дебат с потоп от ПР-публикации е недостойно и недемократично поведение. Пуснете г-н Плевнелиев на бойното поле, нека сам си извоюва пагоните.

С уважение: Меглена Кунева - Гражданският кандидат за президент

06.10.2011 г.
гр. София

06 октомври 2011

Предприемачът Кавачки прави предизборна пропаганда почерпен



„Не искам безумна власт. Аз искам предприятията ни работят. Ако имаме представители в Общинския съвет, които да защитават нашите интереси, ще съм доволен. Не искам да купуваме с 10-20 хиляди лева съветници, за да гласуват някое решение”. Това заяви на 28 октомври при откриването на кампанията на партия ЛИДЕР за Местни избори 2011 в зала „Панорама” в Перник бизнесменът Христо Ковачки.

Във видимо приповдигнато настроение, той произнесе дълго слово, изпъстрено с цветисти изрази, които е трудно да се повторят. Вместо обичайното „приятели”, с което си служат всички политици тези дни, Ковачки употребяваше обръщението „пичове”, но все пак се извиняваше на дамите, макар и с необичаен фалцет.

Ще се боря Перник да бъде по-добре и перничани да живеят по-добре. Всички мои предприятия работят и работниците ми редовно си получават заплатите. Ще се боря всички българи да живеят добре, откровеничеше бизнесменът.

"Наричайте ме какъвто искате инвеститор, но да знаете, че аз дърпам конците и съм причината да ги има Мините и Топлофикацията.", обясни пред пълната зала Ковачки. По думите му само това е истинската индустрия в Перник в момента.

Ковачки отрече да има големи дългове към държавата, както пише в медиите. Имал да плаща само 15 милиона и ако се напънел за един ден можел да ги плати. Той не си спести и квалификации по адрес на едри местни бизнесмени и кандидатките за кмет на града. Едната от тях определи като "свестна" жена,но преди това "благопожела" по адрес на майка й. За другата направо каза, че за нищо не става.

Заставайки зад кандидатите за общински съветници от партия ЛИДЕР в Перник, Ковачки се обяви за тотална промяна на управлението на града и увери, че не иска никакви пари от Общината. До него в президиума седеше шефът на Мини Открит въгледобив Огнян Зарев. В изтичащият мандат той беше общински съветник от ЛИДЕР в Перник, а сега е втори в партийната листа в Бобовдол.

Водач на листата е шефът на Топлофикация-Перник Стойчо Василев. За него Ковачки каза, че е мъдър и уважаван човек. Следват го областният председател на ЛИДЕР Михал Алексиев – дългогодишен юрист на Мини Открит въгледобив, бизнесменът Божидар Живков – тъст на Ковачки, досегашният общински съветник от „Съюз за Перник” Петър Стоименов - Железаро. В листата са включени и юристите Румен Кирилов и Десислава Методиева от общинското ръководство на партията.

02 октомври 2011

Гора превзема средновековен храм



Гора превзема средновековната църква „Св. Николай Мирликийски” в гробището на трънското село Пенкьовци. Дебело дърво расте в олтарната ниша. Около руините са избуяли храсти и диви фиданки.



За селото не се разказва много в книгите, писани за трънския край, защото то се е числяло към Радомирска околия. Местен жител обаче е написал историята му в книга.

По данни на изследователи, които съдят от архитектурните елементи на градежа, черквата е строена през XV-XVI в. Преданието разказва, че през годините на турското владичество по тези места минали черкези и подпалили храма. Оттогава черквата не е възстановявана, разказва учителят пенсионер от Пенкьовци Найден Христов. Дълги години той преподавал и бил психолог в училища в Кюстендил, но след пенсионирането си преди 20 години, се върнал в родното село. Той е пазител на другия храм в селото, наречен на света Петка. Черквата била част от манастир, който също бил опожарен. Храмът останал затрупан под земя, но през 60-те години на 19 век бил изровен изпод могилата над него и възстановен. Камбанарията на манастира била направена през 1921 г.от неговия дядо – майстор дърводелец, правил дограмите на царския дворец в София.

Сега бай Найден държи ключа и на магерницата в гробището. Тя пък е строена през 1929г., когато неговият баща бил кмет на селото.

От гробищната черква стърчат само каменни зидове на височина от метър до два. Сводът отдавна е паднал. Личи, че черквата е била еднокорабна, но доста висока. Съградена е от ломен камък, с хоросанова спойка. Страничните конхи и абсидата са имали самостоятелно покритие, смятат специалисти.



Малки амбразурни прозорчета в конхите и абсидата са осветявали храма. Изследователите предполагат, че стените са били изцяло покрити със стенописи, изчезнали през годините. Възможно е част от тях да са останали под натрупаната пръст.




Входът на храма е вкопан в земята поне на метър.



Близо до руините мъдро се издига вековен дъб. Смята се, че дървото е поне на 800 години. В селото се е запазило предание, че на клоните му бил обесен местният свещеник от турци. Поп Стефан бил наказан за дето бунел енориашите си и ги приканвал на бунт.



И сега местните хора полагат в земята своите мъртъвци в родното село, без значение къде са живели, но гробовете, като храма, са в джунгла от растителност.
„Хората изчезнаха, гората ни превзема”, въздиша бай Найден, убеден, че си заслужава гробищната църква "Св.Никола" да попадне в някой списък на църкви, подлежащи на възстановяване.