29 януари 2013

Референ-дум-дум

Карикатура: Христо Комарницки

Ако Централната избирателна комисия (ЦИК) не беше забавила с цяло денонощие обявяването на изборната активност на референдума, въпреки, че преди това обяви крайни резултати, със сигурност тая дундурма щеше вече да се забравя. За заглушаването на отзвука от нея се погрижи и министър-председателят, който за по-малко от час, казват, че под натиск от Брюксел, получи на тепсия три бомбастични оставки – на просветния министър и подопечния му шеф на фонда за научни изследвания, както и на шефа на ДКЕВР .

Шегаджии побързаха да обяснят, че раздялата на Бойко с Игнатов станала, защото му било дошло до гушата от името Сергей.

Когато от ЦИК все пак обявиха, че избирателната активност е 20.225%, изненадани нямаше, защото резултатът се оказа толкова очакван, колкото 99, 9 % на референдума на живковската конституция...

Българите проявиха избегателна активност, защото разконспирираха опита да бъдат измамени.

28 януари 2013

Гьолът като корупционно тресавище


Снимка: Дневник

Като дойде на власт партията ГЕРБ, нейният лидер и министър-председател на България Бойко Борисов обяви на всеослушание с присъщия си простонароден език, че в Белене, там където е трябвало да се строи втора Атомна , има само един гьол.

И преди него, и след идването му на власт, и по време на събирането на подписка от социалистите да се прави референдум за изграждането на АЕЦ „Белене”, и по време на кампанията за референдума, до който все пак се достигна, си беше публична тайна, че гьолът всъщност е едно голямо корупционно тресавище.

Референдумът мина и ще отшуми за три дни. Премиерът отново беше ясен и разбираем по своя просотонароден начин, че какъвто и да е резултатът от вота в допитването, пари за втора Атомна няма и няма откъде да се намерят. Това обаче още не е пресушаване на тресавището.

Едва когато има осъдени за харчени нахалост публични пари, държавата ни ще може да се

21 януари 2013

Да се изстреляш в топ новините по български

Ярка случка направи топ новина конференцията на българска партия със затихващо влияние. Партията е опозиционна, а лидерът й, несменяем от 23 години – с противоречив публичен имидж. От публиката чрез социалните мрежи и интернет форумите случката беше окачествена мигновено като цирк, лош турски сериал, театър и зле скалъпено активно мероприятие (каквато терминология има в букварите на тайните служби от социализма).


Единици видяха в събитието, определено като опит за атентат срещу виден български политик, заплаха и реален опит за убийство. Това не попречи на водеща фигура в тази партия да

09 януари 2013

Криворазбраната ученост


Въпиюща некомпетентност мъчи управляващите в техните решения, а от това си пати и невежият народец.

В греховното ни желание да изглеждаме важни и значими, което ни вкарва в греха на гордостта, ние, човеците, обичаме да се правим, че всичко знаем.

Веднъж един монах попитал стареца Арсений Велики: "Отче, защо при цялата ни ученост и развитие ние не сме придобили нищо, а тези груби египетски пустинници имат такова възвишено духовно дело?"
Авва Арсений отговорил: "От ученията на света ние нищо не ще почерпим за духовното жителство, а те са придобили своето духовно жителство с подвизи."

Ако поне малко познавахме Божията истина и имахме страх Божий с убеждението, че не ние сме важни, а Бог, делата ни в този материален свят щяха да са духовно озарени и в полза за вечността.

08 януари 2013

Новото начало


Като сменяме календара с нов или като посрещаме Рождество Христово, макар и по-рядко, а за някого даже и Великия Богоявленски водосвет е повод за ново начало.

Някой решава, че ще спре цигарите. Друг се захваща с тежка диета, за да си регулира теглото. Има и такива между човеците, които си записват в календарчето даже да са по-добри от утре.

Винаги можем да си намерим повод за ново начало, без значение за какво. Ценен урок как може да стане това ни дава старецът Арсений.

Старите книги, запазили заветите на светите отци, разказват как веднъж демони и бесове нападнали авва Арсений в килията му. Битката била неравна, защото те започнали да го смущават. Прислужниците на стареца и братя дошли при него, застанали пред килията и слушали как той се моли на Бога.

Авва Арсений казвал така: "Боже! Не ме оставяй; аз не съм сторил нищо добро пред Тебе, но по Твоята благост дарувай ми да положа началото."


02 януари 2013

Дребен гаф направи популярно новогодишно обръщение на българския президент


Покрай софрите, мезетета, питиета и танците обикновено обръщението на българския президент на Нова година остава незабелязано. Рядко някой обръща внимание какво точно е казал и защо е казал точно това. Сигурно така щеше да се случи и с първата реч в новогодишна нощ на Росен Плевнелиев като президент, но дребен гаф я направи популярна.

За всеки, изкушен от новините, вече е ясно, че докато е говорел за красотите на България, на екрана била показана снимка на USA Балкан. Сигурно вече е идентифициран откривателят на