28 март 2013

Все ще e късно - за Миро

Скъпият за Бойко Борисов като премиер земеделски министър е с повдигнати три обвинения. С факти, отлежавали в стари папки в нечии чекмедже, но иначе познати за публиката и още повече за потърпевшите. Иначе словоохотливият бивш вече земеделски министър сега мълчи, а от партията на Борисов се разграничиха от него. Излезе съобщение, но от пресцентъра на партията и не на скъпо платената Фейсбук страница на Фонд „Земеделие”, че д-р Мирослав Найденов няма да се кандидатира за депутат.
Хората които през всичките години докато той беше министър казваха, че когато и да го сменят все ще е късно, сега казват, че по добре късно, отколкото още по-късно.

Хрониката на безобразията е дълга и няма нужда да се припомня. То не беше „Калинка”, станала, нарицателно за управлението на ГЕРБ, то не беше шеф на „Напоителни системи”. А да се припомнят ли скандалите със „Стара планина” и акция „Дупета”. Или може би историята с домашните козунаци. Ами щастливите кокошки и прасета? Е, прасетата все пак свършиха работа и като протестиращи срещу оставката на кабинета „Борисов”. Ама 20-годишното ирландско месо? …

Сега Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той ще бъде разследван по досъдебното производство, образувано още през ноември 2009 г., което допреди ден се водеше срещу неизвестен извършител, както официално съобщи държавното обвинение. А за всичко случвало се след 2009г. ще има ли досъдебни производства и обвинения? Този въпрос го задава например перничанина Васил Николов, който има ферми за крави и овце и мандра в община Земен. Заради отказани рушвети покрай спечелени от него проекти, доскоро го размотаваха по съдилища. Сега през съда всички измислени обвинения срещу него паднаха и Фонд „Земеделие” му казват да води нови дела, за да си получи парите, които и без друго му се дължат.

ГЕРБ може и да затвори чадъра над Миро предизборно, но дали ще каже колко скъпо е бил платен той преди предишните избори... И дали по този въпрос имат какво да кажат от "Бела България" и Грил", например...

Коментар от форумите:
На бас с всички че;1. Боко нищо не е знаел 2. И да е знаел той не е взимал. 3. и да е взимал ги давал на цецо да ги дари на новия главен за борба с корупцията. 4. Присъди ще има, но ''оправдателни'' 5. Куче от кремвирш не се плаши когато е по (стандарт Стара планина), гарниран с ''мишова бира''...

26 март 2013

Протестите vs. манифестация

Днешните деца знаят какво е протест, но едва ли знаят какво е манифестация. Пък и няма как точно да си го представят. 

Единствен спомен от времето на манифестациите на 1 май, 9 септември и 7 ноември (Денят на Великата октомврийска революция, съкращавана като ВОСР) са старите снимки. 

Такава фотография от „Албума на баба” показа  във Фейсбук пернишки клуб „Съхрани българското”. На нея няма как да се усети ароматът...

21 март 2013

Борислав Цеков привлекателен за протестиращи

Протестиращи от няколко града в страната припознали като своя формация организация, създадена от Борислав Цеков. Бившият секретар на бившия национален омбудсман Гиньо Ганев е мениджър на Движение „Модерна България” , което още не е партия, но натам отива.

В медиите се съобщава, че соманазначени за организатори на протестите в Плевен , Ямбол и Хасково били изпратили до организацията на Цеков отворени писма и в тях заявявали, че се присъединяват към това движение, което започна подписка за отзоваване на калпави политици от изборни длъжности.

Пред последно Борислав Цеков беше в предизборния щаб на Меглена Кунева, когато тя беше

19 март 2013

Президентът представи правителството с гаф

С ден по-рано от предварително обявения срок, президентът Росен Плевнелиев изпълни своето конституционно задължение да назначи служебно правителство. Обявеният час беше спазен и избраните от държавния глава хора за служебни министри, с много малки изключения се подредиха пред камерите и фотообективите.

Плевнелиев обяви премиера и произнесе реч, с която не каза особено много, но не пропусна любимата си тема за санирането на панелките. Вместо това обаче не каза имената на избраниците си и те се изнизаха като анонимни гости, поканени на чуждо парти.

На другия ден последва церемонията по встъпване в длъжност на служебното правителство. Гафът на държавния глава беше умело замазан от служебния премиер. Пролича си, че Марин Райков е дипломат от кариерата, защото пое вината върху себе си като каза, че той поискал да представи колегите си. Може и така да е, но гафът си остава и той е на PR-ите. Все пак Райков съобщи неща, които още от предния ден повсеместно из всички медии бяха написани.

06 март 2013

Протестите родиха и вицове

Покрай разплисналото се по улици и площади народно недоволство се родиха и вицове. Народът се смее на дереджето си.

***
Буден гражданин крачел бодро по улицата и скандирал: "Искам! Искам! Искам!".
Друг го спрял и го попитал какво иска.
„А ти какво даваш?”, отвърнал протестиращият.

***
Една сутрин детенце казва на майка си: "Искам ти оставката като майка, щото ме водиш на градина".

***
Пациент лежи на операционната маса, а хирургът го пита: Искате ли гражданска квота в екипа?

Притеснен от протестите Цветан Цветанов се обадил на Веско Маринов да иде да пее на
***Орлов мост, за да се разотидат хората.

***
Веселин Маринов работел над новия си сингъл "служебното правителство ни служи"

***
По време на протестите жена е ударена по рамото от полицай и пада на земята. На помощ се притичва Станишев, помагайки й да се изправи. Дамата му благодари.
- Госпожо, ще ми благодарите на изборите като гласувате за мен и БСП.
- Г-н Станишев, все пак съм ударена само по рамото - не по главата.


Не остана незабелязано и прединфарктното състояние на премиера в оставака. Най споделяната шега в социалните мрежи беше:

***
Самуил получи инфаркт, когато видя войниците си ослепени.
Бойко получи инфаркт, когато видя народа си прогледнал.

***
Болницата. Нощта преполовява. Бойко не може да заспи и натиска звънеца за помощ. Влиза докторът и пита:
- Какво има г-н Борисов?
- Не мога да заспя.
- Опитахте ли да броите овце?
- Не помага.
- Тогава си представете Орлов мост и започнете да броите протестиращи.

Зла ирония по адрес на доскоро управлявалите предизвикаха даже самозапалванията:

***
Имало притеснения, че Цветанов можел да посегне на себе си, да се самозапали. Защото, обикновените хора, дето са наизлезли да протестират, имат по един електромер. А Цветанов има, седем!

04 март 2013

Духът (на протестите) излезе от бутилката

Духът на протестите излезе от бутилката.

Изглежда обаче, че все пак духът ще се прибере в бутилката (или в партия).

Може и да откъсна главата на освободителя си, но няма да може да предложи бяла платнена ивица, която да лекува стари рани и болести. (Особено при вида на исканията на протестиращите.)

Революцията може и да се отложи до следващия път, когато някой пак освободи духа от бутилката.

Освен това този дух изглежда като менте. Някой каза, че народното недоволство от високите сметки за ток и парно, гюромихайловците в политиката и монополите сред първите и вторите изхвърчало като тапа от шампанско, но то се плисна по улицата и я заля като мръсна вода (поне засега).

В приказката  "Духът от бутилката", разказана от Братята Грим, дърварчето надхитрило Духа, вкарало го отново в бутилката и даже получило от него бяло платно за заличаване на рани, болести и злини.

Някои от народните приказки, събрани от братя Грим, не са подходящи за деца заради вещиците, троловете и вълците, дебнещи в  гори тилилейски "врага". Те предизвикват кошмари дори у възрастни. Не се отнася за управляващи, които са чели само "Винету". Но както "Приказката за стълбата" на Христо Смирненски е силно поучителна за всеки, решил да променя себе си чрез участие във властта, така "Духът от бутилката" се отнася за всяка самозабравила се власт.