29 май 2013

Проект „Детето със СОП – личност уважавана от възрастните и връстниците си”

Обединено детско заведение "Валентина Терешкова"- гр. Багановци  беше бенефициент на проект „Детето със СОП – личност уважавана от възрастните и връстниците си”, финансиран чрез Оперативна програма "Развитие на  човешките ресурси" от Европейския социален фонд и националния бюджет на Р България. Партньори в проекта на детското заведение бяха Община Перник и Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Драгичево.   

Целта на проекта беше  да се осигури подкрепяща среда за осъществяване ранно педагогическо въздействие и развитие на децата от гр. Батановци с цел по-пълна интеграция и по-добра социална адаптация в съответствие с Националния план за интегриране на деца със СОП и повишаване квалификацията на учителите в града за подобряване качеството на образованието и обучението и развитие на система за учене през целия живот.

Проектът беше осъществен чрез 8 дейности, довели до конкретни качествени и количествени резултати:


Дейност 1: Организационни дейности, осигуряващи ефективно управление и качествено изпълнение на планираните дейности по проекта

Конкретизирахме графика на дейностите и разпределихме отговорници за подготовката и изпълнението на всяка една от тях;
Изработихме правила за наблюдение и контрол върху реализацията на всяка отделна дейност;
Редовно провеждахме работни срещи на екипа;
Своевременно подготвяхме текущите документи и финалните технически и финансови отчети.


Качествени резултати: Създадохме вътрешни системи и механизми за контрол и отчетност на изпълнението на дейностите по проекта; Изработихме детайлно разписание за изпълнение на дейностите по проекта, гарантиращи качествено изпълнение;

Количествени резултати:
- Разработихме подробен план – график за изпълнение на дейностите по проекта;
- Организирахме екип на проекта – сключихме граждански договори с разпределени отговорности на екипа;
- Редовно провеждахме работни срещи на екипа;
- Своевременно подготвяхме междинни, финални, технически и финансови отчети.


Дейност 2: Подбор на бенефициенти

Подборът на бенефициенти се проведе от екипа на проекта и партньорите, съвместно с представители на РЦПИОВДУСОП, в следната последователност:
- Изготвихме списък на деца със СОП, посещаващи ОДЗ „Валентина Терешкова”гр. Батановци;
- Изготвихме списък на деца със СОП, посещаващи ОУ „Христо Ботев” гр. Батановци;
- Изготвихме списък на деца със СОП, посещаващи ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с.Драгичево;
- Събрахме документи, удостоверяващи специалните потребности на децата;

23 май 2013

Знеполският епископ Йоан ослужи молебен в Перник година след заматресението (слово)

Една година след голямото земетресение в Перник от 22 май 2012 г. Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи в града молебен за здраве и благоденствие на града и жителите му.
В богослужбата с него участваха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов и пернишкото свещенство. Молитвено към миряните се присъединиха кметът на Перник Росица Янакиева със съпруга си и своята внучка, областният управител Иво Петров, председателят на общинския съвет Владислав Караилиев.

Бог да пази Перник от скърби, беди и злощастия се помолихме всички заедно с епископ Йоан. „Сега трябва повече от всякога трябва да сме обединени – църква, община и държава. Затова с чест и радост предавам благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит”, каза в пастирското си слово след молитвеното последование епископ Йоан.

22 май 2013

Новият парламент - трагедия или фарс...

                                                                                     
Снимка: Благовеста Цветкова
Тържественото заседание за откриване на 42-то Народно събрание, предавано директно от радиа и телевизии, предизвика поток от остроумни отзиви в нета. Само една малка част от тях:

* Откриване на новия парламент. Трагедия или фарс...

* Задава се тройна коалиция ПЕС-ФЕС и БЕС!

* БСП, ДПС и Атака – тройната опозиция.

* Освен с "Чесно, брато, захлевам се", клетвата в 42 НС може да завърши и с "Да не мръдна от тук, ако лъжа!"

* Време е избирателите, които синтезираха тази
парламентарна чаша с отрова да започнат изпиването й на едри глътки. За съжаление ще я пием всички.

16 май 2013

Сменям поздрава с "Помози Бог!"

Сменям поздрава. Досега по всяко време на денонощието казвах „добр`утро”. С надеждата да настъпи ден, в който ще се окажем събудени.

Като гледах хората на улицата, излезли там, защото са разбрали, че повече така не може, си мислех , че има надежда българите да сме напуснали приспаното си положение, в което политиците ни полюшкваха години наред. Като слушах обаче какво иска улицата (от политиците), вече няма да поздравявам с „добр`утро”.

Като гледам резултатите от предсрочните парламентарни избори от 12 май су убеждавам, че ако и да сме събудили, не сме се осъзнали и само Господ по молитвите ни може да ни дарува жив разум.

Вече вместо „добр`утро” ще казвам „Помози Бог”, както казваше на познат и непознат баба ми.

Отговорът е „Дал Бог добро”. Дано.

14 май 2013

Сетиха се на думи за обезлюдените райони

Специален закон за развитие на селските райони ще предложи преизбраният народен представител Ангел Найденов. След кампанията преди изборите, която явно го е завела и в по-далечни паланки, той е убеден, че такъв законопроект трябва да е приоритетен, защото селата в по-отдалечените общини са забравени и държавата и от Бога. Пътищата са ужасни, водопроводите амортизирани, магазини няма, а да не става дума за лекар и аптека. Само че това положение не е от вчера. Големи райони са напълно обезлюдени. А който е следил решенията на предишния Министерски съвет, знае, че почти на всяко заседание се закриваха цели села, като да се изтриват от картата на България.

Последната вълна на целенасочено обезлюдяване беше по времето на Тройната коалиция. Тогава един вицепремиер, който беше и министър на образованието, прокара някаква измислена образователна реформа, която само той си хвали. Така бяха затворени де що имаше останали училища на село. А всеизвестно е, че като се затвори училището, се затваря и селото.

И ако ще има закон за развитието на селските райони ще трябва да се мисли и за образование. А за да се избегне тромавата процедура на приемането на нов закон може да се мине и с подходящи промени на наредбата за прилагане на Програмата за развитие на селските райони, която се субсидира от европейски пари. И особено ако се приложи остта ЛИДЕР, но за това се искат едни други компетентности, а не политическо и популистко говорене.