29 юни 2013

Кой и как защитава интереса на гласувалите за ГЕРБ?

На предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 над 1 милион българи гласуваха за ГЕРБ. В резултат на това партията на Бойко Борисов влезе в парламента с най-многобройна парламентарна група, но въпреки това не можа да състави правителство. Остана в пълна изолация.БСП и ДПС, с гласа на лидера на "Атака" Волен Сидеров си избраха правителство с премиер Пламен Орешарски.

Ролята на опозиция не се хареса на лидера на ГЕРБ и той изведе депутатите си от пленарната зала. Заявено беше, че ще се върнат там само когато се правят поправки в Изборния кодекс.

Депутати се оплакаха, че не стоят в парламента, защото медиите не им обръщали внимание, а БСП и ДПС не се съобразявали с техните предложения.

Една народна представителка направи странното признание, че всъщност правителството на Орешарски изпълнява тяхната социална програма.

Заради скандалния избор на депутата от ДПС Делян Пеевски - стопанин на медии, които през

28 юни 2013

Болен ли е Волен?



Заради постоянните изцепки на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров, много хора го мислят за болен. Трудно е да се каже със сигурност, че това е така, защото много хора, които го познават по-отблизо твърдят обратното.

По прозорливи наблюдатели твърдят, че просто е много добър актьор, но като непрофесионалист е влязъл в роля и не може да излезе от нея.

Само през вчерашния ден след ултиматума на Станишев „Атака” подкрепи коалицията с ДПС, като преди това провали заседанието на парламента заради липса на кворум. След заседанието на парламента, където дойде въоръжен с полицейска палка, Сидеров пое на бойно шествие из центъра на София. Първо

27 юни 2013

Благосъстояние vs. благоденствие

Политически шамани и журналисти направиха паралел между протестите в България през февруари и демонстрацията на гражданската вола през юни. Зимата протестирали гладните и бедните срещу високите сметки за ток, а през лятото по жълтите павета като на пърформанси излезли красивите, интелигентните и успелите. Една журналистка с безспорно добро перо даже ги определи като „ситите”. 

Разлика в профила на протестиращите може и да е имало, но разликата в исканията на протеста беше очевидна. И ако след протестите през зимата правителството си подаде оставката без да се е настоявало за това, сега определено основно се искаше

26 юни 2013

Трябва ли гласуването да е задължително?


В публичното пространство през последните дни се изказват много и различни мнения какви да са мерките и нормите за честни избори. Една от лансираните тези е въвеждането на задължителното гласуване. Тя обаче сякаш е по-малко популярна от тази за налагане на образователен ценз при упражняването на право на глас.

Българинът е толкова отвратен от политическата класа, че не ще да се ползва от това си право,

25 юни 2013

Кой написа Харт(а)тия 2013?

Документ, претенциозно наречен Харта 2013 за разграждане на плутократичния модел на държавата, се разпространява от две-три дни в социалните мрежи и в интернет пространството. Хартата е подписана от над 60 юристи, журналисти, еколози,  представители на неправителствения сектор, деятели на културата, преподаватели, но авторът му е скрит зад техните имена.  

В документа е направен опит да бъдат изброени  основните проблеми в държавата – корупция, мрежи от тайни общества и корпоративни картели, чрез които функционират публичните сфери, провал на борбата с престъпността, проблеми в съдебната система. 

Хартата се представя и като гражданска  инициатива за промяна, като се предлага  да се създадат експертни работни групи, които да анализират как законите отварят вратички за злоупотреба с гражданските свободи от страна на полицията и други служби и това да бъде първата стъпка. Т. е. не става дума за оставка на настоящите правителство и парламент, а за академична работа, която изисква сериозен потенциал и ресурс.  Лансира се и идея да бъде изработена  концепция за управление на публичните средства, както и законови промени за укрепване на независимостта на съдебната власт. 

Ботев ли ни е болката на образованието?

Известен поне от година проблем с учебните програми по български език и литература предизвика отново обществени  вълнения. В медиите и по форумите започна дебат по темата, заради съдържание, предложено след осъществен проект.

Проблемът тръгна от публикуването им на сайта на Министерството на образованието и науката и от признанието на самия министър проф. Анелия Клисарова, че за да се облекчи натоварването и да има повече време за практически задачи децата няма да учат в училище няколко стихотворения на Христо Ботев и вместо романа „Тютюн”, (който те вероятно четат в захлас), ще учат „Осъдени души” на Димитър Димов.

Така министърката пусна духа от бутилката и се започна една говорилня, в която се изказваха много хора като компетентни.

24 юни 2013

Последен шанс заради ДАНС (с валс)

В първите години на промените имаше една песен: „Последен валс”. Сега – близо четвърт век след падането на Тодор Живков и дошло време народът да запее под прозорците на политическата класа като серенада нов шлагер: „Последен шанс”. Заради ДАНС.

Анализатори прозряха, че продължаващите вече десет масови протести в столицата не са само срещу „Пеевски” и правителството – протестът е за ценности. Пеевски се оказа онази голяма капка, която преля чашата на търпението. Границата на допустимото е пресечена недопустимо. Хората излизат на площада, не защото са „платени”, не защото са „интернет лумпени”. Хората са на улицата с децата си, защото са отвратени от политическата класа, от партиите, от кукловодите им и мафията.