17 ноември 2015

Кажи си, Иване

Иван Иванов
Така се случи, че през последната година Перник се управляваше от кмет на име Иван. Това обаче се върза отлично с оная крилата реплика на президента Петър Стоянов към премиера Костов "Кажи си, Иване".
Само около седмица, откакто новата местна власт встъпи в длъжност, вече бившият кмет Иван сякаш е забравен
. В пет от шестте общини на област Перник кметовете са същите, като не се брои това, че в Трън Станислав Николов за две години беше отстъпил кметското кресло на Станислава Алексиева, избрана на частичен вот. Само в областния център нов човек влезе в кметския кабинет, обитаван година преди това от Иван Иванов, определен за временен кмет от

07 ноември 2015

Момче от Перник се бори за най-добър млад инженер на Великобритания и Ирландия

Перничанинът Владислав Василев е номиниран за най-добър млад инженер на Великобритания и Ирландия. Той е завършил с отличен успех Американския колеж в София, випуск 2008, а след това записва електроника в Единбургския университет. Негови приятели си спомнят, че още в първи курс e имал амбицията да е най-добър и така и станало. Завършва магистърската си степен първи по успех и с три награди на университета. Той получава медал за отличното си представяне през петте години на следването си. Отличен е като най-добър студент в инженерните специалности. Получава награда и за най-добър проект с максимално значение за приложение в индустрията.


След дипломирането си Владислав получава много предложения за работа, но избира да започне в Dialog Semicondatctors, престижна компания с клонове в Европа, Азия и Северна Америка за разработване и производство на полупроводникови системи с приложение в мобилните телефони и автомобилната индустрия.

Владислав Василев е сред шестимата финалисти за престижната награда “Най-добър млад инженер на Великобритания и Ирландия”. Наградата се дава като публично признание за успехите на младите специалисти, както и за насърчаване на усилията им в ранните етапи на тяхната кариера. За тазгодишните награди, в които има и няколко нови категории, са кандидатствали рекорден брой участници от огромен брой големи и малки организации. Техните презентации за оценявани от жури с повече от 20 членове, което е отсяло и списъка с одобрени кандидати. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония по награждаването на 19 ноември в лондонския Grange Tower Bridge Hotel. Там ще бъде гала вечерята с участието на младия перничанин. Сред печелените от него награди е и една по социални науки (Department Award), макар че тази дисциплина е по-скоро негово хоби, защото Основната му страст е физиката.

За неговия успех съобщи сайтът за информация, свързана с образованието, възпитанието, бизнеса, мениджмънта и комуникациите „Данибон“, където за това разказва Йорданка Бонева-Благоева. Тя „Негови познати, които ми разказаха историята, споделиха, че до голяма степен успехите на Владислав Василев се дължат на обучението му в Американския колеж и той винаги е признавал това.”, пише тя.


В публикацията свой възпитаник разпозна и учителката от Перник Пенка Иванова. Така стана известно, че талантът в инженерните науки е възпитаник на основното училище „Св. Иван Рилски” в Перник, където се запалва страстта му към физиката. Като ученик в пернишкото училище, Владислав печели две първи места на национални състезания по физика и веднъж е класиран на първо място на национална олимпиада по предмета. Когато тива да учи в Американския колеж, Владислав продължава да се явява на международни олимпиади по физика в Европа и Азия и всеки път след участие в състезание и спечелени награди младежът се връща в основното си училище с добрите новини, сподели преподавателката му по физика в Перник Венера Божилова. „Изключително момче - умно, скромно и прецизно. Запазила съм една от работите му от националните състезания и ще я пазя цял живот. Сега я показвам на сегашните си ученици като пример за изрядност.”, разказа тя.

Училището има има своя традиция да насърчава талантите си. Тази година за престижни награди от международни състезания то предложи за наградите на областния управител на Перник няколко свои ученици.

Деница Милетиева Василева от 3 клас е спечелила първо място в Международен турнир "Математика без граници", а съученикът и Николай Красимиров Йорданов е на второ място. Александра Димитрова Найденова от 5 клас има първо място в Национален кръг на състезанието по английски език, Лонгман, а Елеазара Александрова от 7 клас е на трето място в същото състезание.

06 ноември 2015

Строителна гимназия в Перник служи за пример в Европа

Трима екс просветни министри и действащ зам се събраха на тържеството за 50-годишния юбилей на Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов”


Строителна гимназия в Перник, направила тази година половин век, служи за пример в Европа. Въведени в училището иновации са в основата даже на европейска директива. Няма друго такова школо, се дивяха многобройните гости, дошли на честванията на юбилея на 4 октомври 2015 г. Сред народа препълнил училищния двор бяха тримата екс министри на образованието Игор Дамянов, Сергей Игнатов и Румяна Коларова. Последна от най-важните гости пристигна
зам. министърът  на образованието в момента Ваня Костова. Тук със специална покана беше и главният шеф на пожарникарите в България Николай Николов. 

Комисарят е живял в съседство с училището, а съвсем до скоро в него е упражнявал и гражданското си право да гласува защото по постоянен адрес се е водил в жилището, което е наследил от родителите си. Когато бях много малък тук имаше дълбоки ями. Те се пълнеха с вода, през зимата замръзваха и върху леда играехме хокей. Като започна да се строи училището из недовършената постройка се гонехме като стражари и апаши, а като го
направиха на спортните площадки в двора ритахме футболната топка и се упражнявахме на волейбол, си спомни комисарят. На него се падна честта да пререже лентата на нововъведената електронна пропусквателна система в училището. Първата карта за допуск вкара той, преди учениците, макар да не е учил после в това школо.

Да режат ленти имаха шанс и двете дами – просветни шефки. Те откриха създадения в чест на юбилея исторически комплекс от кабинет по история с много табла, отразяващи пластовете на миналото ни и исторически клуб, събрал всички важни събития и достижения на школото.

Тържеството започна с водосвет, а преди него музикален поздрав поднесоха дошли специално за празника млади гайдари от Смолян.










След това на три лъча гостите тръгнаха из школото, за да не могат да се начудят на сътвореното
и деца и педагози, но все по идея и под ръководството на дългогодишния директор на гимназията Самуил Шейнин. Той лично поведе ВИП групата и като не пропусна да се похвали с командния център в първото фоайе припомни, че това е първото българско училище с въведено видеонаблюдение, открито от Даниел Вълчев като министър на образованието през 2008 г.


Едва след това за изпити и в други училища започнаха да се слагат камери, подчерта Шейнин. Година преди това и преди присъединяването на България към ЕС училището имаше европейски коридор с историята на ЕС, а този пример последваха и други школа не само у нас, но и в Европа. Пак някъде по това време нестандартния директор сложи своята физиономия на боксова круша във физкултурния салон и прикани учениците да бият по нея, ако са ядосани някому за нещо.
Този метод за туширане на агресията не просъществува много дълго, защото от залисия във всевъзможни извънучилищни занимания и по усвояване на уроците децата не изпитваха нужда да го употребяват. Затова пък сега имат модерен спортен комплекс с фитнес и специални уреди, които се ползват освен в часовете по физкултура и в допълнителни занимания. Остават и след училище, доверява Димитър Коконов - единият от учителите по физическо възпитание.

Може и странно да е но тъкмо физкултурник е написал химна на училището. Специалистът по волейбол Милко Матеев е бил учител в пернишката сторителна гимназия 12 години преди да се пенсионира и също е гост на тържеството. Той е познат като автор на пиперливи епиграми, но в този ден беше доволен, че до портрета на патрона на школото архитект Йордан Миланов стои на табло и написания от него химн.



През това време Шейнин води гостите из коридорите и когато спират до изложбата с картини на учещите архитектура им показва и обилната зеленина. Когато с децата решили да направят училището зелено той се зарадвал, но още по-доволен останал от определението зелена точка. Преди две години Европейският парламент приел директива за озеленяването на училищата, и макар да не се споменава, че иновацията идва от Перник Шейнин е доволен. Сега се надява да бъде последван примера на гимназията всеки четвъртък в голямото междучасие да се играе хоро. Отначало до директора се хващали не много деца, но сега в народния танц се включват повече от 40. Директорът предпочита „Бяла роза”, защото вече е на години и не му се подскача.

В продължение на 12 години Самуил Шейнин беше председател на Съюза на работодателите в средното образование и така през тази организация и през международните си контакти чрез общи проекти той популяризираше своя опит. От работодателската организация се оттегли миналата година, сега е намислил да поеме към заслужена пенсия в началото на идната година, но първо ще се погрижи да остави свой достоен заместник, след като сам го е ръководил 23 години.


Шейнин води гостите си из училището и не спира да разказва как е създадена богата етнографска сбирка, как новия исторически комплекс е изграден по дуалната система, защото с майсторите и преподавателите, в това число и самия директор, всичко е направено от ученици – от проектите, през ел. инсталацията до целия вътрешен интериор. Свой кът за отмора в училището имат и учителите, а за децата, които идват на училище отдалече е направена „суха стая”, със съоръжения за сушене на мокрите им обувки и дрехи.

В новия училищен исторически комплекс до Шейнин застава и първият директор на училището Михаил Михайлов. Той си спомня как е създадено СПТУ-то по индустриално строителство през 1965 г. за зидари и мазачи и се радва, че сега в него се учи архитектура, парково строителство и озеленяване, транспортно строителство, водоснабдяване и канализация, машини и съоръжения за производство на строителни материали, промишлена естетика и дизайн и други модерни специалности.

Десетки инициативи, част от тях и с международно участие, стотици награди на ученици и учители през годините за училищна и извънучилищна дейност, многобройни спортни успехи са записани в летописа на училището. По повод 50-годишнината бяха издадени юбилеен албум и юбилеен училищен вестник.

Ниската избирателна активност никой не я отчита

Отминаха местните избори за 2015 година. Заредиха се пресконференции на политическите сили. Лидерите на партиите продължават да се хвалят по телевизора колко високи успехи са постигнали. Шеф на предизборен щаб показва посиняла карта на държавата, но кой знае защо, тя напомня на онази от началото на промените, дето беше покрита с черепи. На най-заинтересованите не им издържаха нервите и даже открито се скараха и си искаха извинения за емоционалните изблици на радост и злоба.
Проценти, бройки кметове и съветници, спечелени и загубени общини и кметства са основната тема.
Никой обаче не отчита ниската избирателната активност. За страната на тези идбори тя беше малко над 50%, в Перник на първия тур излязоха да гласуват 44.5%, а на балотажа - 38.32%.

02 ноември 2015

Пие ли се в Добри дол?

„Шофьори, запомнете, че алкохол и кормуване са несъвместими неща!” Този предупредителен надпис, кой ли знае от кога се кипри върху фасадата на обществена сграда в село Добри дол. То се намира в Краището и е близо до Земен, но административно е към област Кюстендил в най-малката му община Трекляно.

Табелата, написана по способа на шаблоните, е окачена на достолепно място в непосредствена близост до помещение, скрито зад решетки и с надпис „Пивница” отгоре. Твърде е възможно да е там още от времето на соца, за да напомня на водачите на МПС-та, че ако се почерпят, след това не бива да кормуват.

В резултат на това писмено предупреждение хората в Добри дол не само спряха да пият, но и изчезнаха от селото.



Запустяла е и селската казанджилница за варене на ракия.  











Знак на съвременната цивилизация е превърнатата в кът за отдих с барбекю автобусна спирка в центъра на селото от 20 пръснати по чукарите махали.









Надеждата е, че към храма има утъпкана пътека.





Всяка власт е от Бога



Средностатистически български град. По нищо не личи, че неделята е съдбовна за избора на управник на голямата община, който ще върти кормилото й през следващите четири години. Хората сякаш не се вълнуват, че двама от 12 мераклии за кметове са на поправителен за народното доверие. Както всяка неделя и тази черковните камбани бият за празничната богослужба, а малко по-късно известяват и началото на светата литургия.
В храма са се събрали обичайните верни християни, които са тук всяка неделя и на голям празник за общата молитва. Изключение прави само млада жена, която друг път не е забелязва, но и тя чинопоклонно участва в богослужението и гледа кога другите се кръстят и се покланят, за да го прави и тя.