04 април 2020

Така НЕ казаха атонските старци

С фалшиви новини разпространяват суеверия за подигравка с вярващите

Нездравата мистика не спасява, а погубва душите на лековерните християни



На 27 март 2020 г. , в миналия петък срещу събота през нощта, по решение на Светия Кинотис (върховният управителен орган на т. нар. монашеска република на Света Гора-Атон) във всички светогорски манастири, скитове и келии беше отслужено едновременно всенощно
бдение. Светогорските монаси отправиха молитви към Покровителката и Пазителката на Света гора Пресвета Богородица и защитника от губителни зарази свещеномъченик Харалампий. През социалните мрежи да се присъединят към общата молитва за измолване на Божията милост в условията на световна криза заради угрозата от заразяване с коронавирус бяха поканени всички християни. Богослужения имаше в някои манастири извън Атон. Много хора се включиха с частна молитва. На другия ден, в събота - на 28 март, след литургията монашеските общности направиха литийни шествия с чудотворни икони и свети мощи.
Навсякъде беше прочетена специално съставена молитва към Господ Иисус Христос за спасение от пандемията.
 Снимка с пояснителен текст на руски език, който обяснява, че от
светогорските манастири Симонопетра и Григориат са видели в небето
образа на Богородица. Но уви, точно там няма палми.
Но още не отшумял отзвука от тази обща молитва в социалните мрежи мълниеносно се разпространи призив към християните да наслагат на входните си врати кръстове или да ги нарисуват с маслиново олио.
Най-напред съобщението се появи на гръцки език, но скоро беше преведено и на български, руски, английски и др. езици, за да стигне до православните по цял свят. Текстът на съобщението гласеше: "Получи се съобщение от Света гора. Гръцката църква ни инструктира.
След снощното велико бдение светите отци препоръчват спешно на православните християни тази вечер да поставят кръст пред къщите си. Ако нямат такъв, с маслинено олио да направят кръст пред вратите си. Сериозно е. Посланието е от Божията Майка."
В някои случаи съобщението беше илюстрирано и със снимки на явилата се в неясен лик Дева
Мария, но все пак заснета.

При това положение как да постъпи човек?

Първата реакция на мнозина беше да споделят това съобщение с близки и познати, а през социалните мрежи - с всички хора. То се разпространяваше даже от свещенослужители, църковници и вярващи.
В  първия момент  само единици реагираха адекватно. В приятелска група вярваща жена попита дали в оригинала на съобщението е посочено място, откъдето да се купуват кръстовете и зехтина, за да са "истинно" благодатни .

Божията Майка се явила по време на света Литургия в Боянския
манастир в Буковина, Украйна. Интересно кой ли я забеляза, като всички
гледат встрани.



Още при вида на съобщението архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир написа на личната си страница във фейсбук, че това е лъжлива новина и призова всички свои близки да не обръщат никакво внимание на съобщението и да не го разпространяват. "Светите
отци учат да не вярваме на откровения и видения. Не казват: "...освен в ситуация на коронавирус, тогава вярвайте." "Не" значи "не" и това е." категоричен е духовникът. По думите му тази измислица носи старозаветен отпечатък и ни препраща към момента, когато евреите са
мазали вратите си с кръвта на агнето, за да ги отмине мор. О. Никанор предупреди, че от името на Света гора - Атон има право да говори само Светия кинотис.
Архимандрит Никонор, игумен на Църногорския манастир.

След специално спешно запитване пак през Фейсбук послание към хората отправи и игумена на светогорския манастир Есфигмен (каноничен) архимандрит Вартоломей: "Не отдавайте значение на такива съобщения. Всички те имат за цел да предизвикат смут. Те са умишлени и само привидно са истински, но всъщност
Архимандрит Вартоломей , каноничен игумен на светогорския манастир Есфигмен
са лъжливи. Забележете, че почти всички те са анонимни като това послание или представляват звукозаписи, в които се разказва основно за някакво непознато чудо. Слушайте само официални изявления/съобщения или поне нас. Проявете доверие към нас и ни оставете да поемем отговорността."

Не се забави и официално опровержение от Кинотиса с уточнение, че няма явяване на Божията Майка и призив да бъдем много внимателни от кого и каква информация получаваме, да проявяваме здрав духовен разум, пазейки се от нездрава мистика, каквато особено в тези дни на световно изпитание се развихря, не за да спасява, а да погубва душите на лековерните християни.
Опровержения на този фалшив призив бяха публикуваха на сайтовете за православни новини у нас, както и на официалния сайт на Светия синод на Българската православна Църква. В него беше посочено, че „според преобладаващото мнение сред светогорските монаси произходът на такава провокация трябва да се търси в средата на тези, които се подиграват с напрежението в обществото, свързано с пандемията на заболяванията от коронвируса covid-19“.

Независимо от бързата реакция и появата на възможно най-авторитетни опровержения много хора приеха призива като меродавен и в социалните мрежи се разгоряха спорове по темата. Най-често задаваният въпрос беше какво лошо има да се сложи или нарисува кръст на вратата. Е, да няма нищо лошо в това, само по себе си. Но когато е продиктувано от суеверие, тогава вече става опасно.
Поставени в условията на карантина, заключени по домовете като затворници, макар и не загубили чувството си за хумор, проявено в изобилие от шеги, свързани със ситуацията, ние сякаш изведнъж се сетихме за Господ. Всяка публикувана във фейсбук икона, всяка молитва
се радва на голяма популярност и събира всеобщото одобрение. Дали човек може да се зарази с коронавируса, взимайки свето причастие, както то се преподава от свещеника по силата на хилядолетната традиция коментираха хора, които не знаят къде е входа на храма.

А в резултат на „счупен телефон“, както се казваше една детска игра навремето, дни след като случаят по отшумя възрастна монахиня, не ползваща интернет, привика близките си да им каже, че трябва да се помазват с елей, защото така е поръчала Пресвета Богородица от Света
гора.

Много е вероятно това съобщение да е пуснато като шега. Някой даже заподозря автора му, че вече е внесъл от Китай подобаващо количество кръстове за врати и се кани да ги пусне в търговската мрежа. Но никак не е изключено съобщението да излиза от определени анти църковни среди, които искат да се подиграват на вярващите. На тези среди им е добре известно, че в църковната история не е отбелязано нищо за подобни предписания и призиви. Според преданието за такива времена на епидемия и зараза Църквата е установила определени църковни чинове. Четат се определени молитви, извършват се конкретни молебени, но нищо
такова като рисуване на кръстове по вратите не се помни. За съжаление не за първи път тези среди, съобщавайки за чудеса, знамения и пророчества, се позовават на Света гора - Атон и използват мантрата "така казаха светогорските старци". Целта е очевидна. Ако някой ще се
позабавлява от суеверието на хората, то друг направо цели православните да започнат да се доверяват на дявола. От името на "Бог" или "Света Богородица" им се внушава, че трябва да послушат (в повечето случаи) анонимни "отци", "старци", "подвижници" и други такива.

Много често в социалните мрежи се публикуват извадени от контекста цитати, на които се приписв,а че са изречени от някой просиял в святост мъдрец или че са извадени от светото Писание. Тези картинки се радват на широка популярност, но не водят към благодат.
Особено, придружени от посланието: „ако споделиш тази икона, ще имаш късмет“ или подобно. Да не говорим за чувствания като задължение коментар: “Амин“…

Най-ясно ситуацията може да се илюстрира с казаното от отец Пимен, от Света Гора: "След три седмици, като изперкате тотално, със скръстени ръце и молитва на уста, скачайте от покривите!!! Това е единственият начин, да покажете истинска вяра, и да преборите к-вируса!!!"





Специално съставена молитва към Господ Иисус Христос за спасение от пандемията


Господи Иисусе Христе, Който си наш Бог, Главен Лекар на душите и телата ни, Който заради нас стана Човек, за да излекуваш недъзите човешки; Ти, който не презря неизлечимите десет прокажени, но чрез Твоята спасителна благодат ги очисти; Ти, Който като Бог и Човек по
време на земния Си живот, помогна и излекува всички болни и страдащи; Ти, Който също даде облекчение и възвърна здравето на парализираните, слепите, силно прегрешилите, демонично обладаните и лесно въвлечените в плътски и духовни грехове, приеми благосклонно нашето моление и изгони чрез Твоята сила смъртоносния вирус, който има формата на корона, причинявайки фобии или дори смърт на болни и невинни жертви. И ако заради нашите многобройни прегрешения, Ти допусна това изкушение, умоляваме Те, като доброжелател да го отнемеш от нас и от целия свят.
Но ако за изпитание на нашата вяра, Ти си намерил за необходимо да продължи неговото присъствие в живота ни, молим Те, облекчи страданията от болестта на тази епидемия.

И ако чрез злите дела на Сатана или поради лекомислието и небрежността на хората, този вирус се разпространи, разбий силата му, като всемогъщ Бог.

Защити младежите и дай облекчение на всички, които се разболяха. Изцери възрастните от прокълнатия вирус и ни освободи всички от сърдечния страх. Вместо това, дай ни здраве, душевен мир и утеха, чрез ходатайството на Пресвета Богородица и всички светии. Αмин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.