17 април 2008

BG-център - ще има ли такова животно?

Тайно готвят премиера за цирковия манеж, наречен още политическа сцена
BG-център е коментираният неофициално нов политически актьор, който се задава на политическата сцена в България. Проектът е в неофициалния дневен ред на всички партии от центъра - и на тези в дясно-център, и на тези в ляво- център. По заглавието може да се предположи, че се лансира от "Новото време". По реализация сякаш принадлежи на новата партия ЛИДЕР, която в края на миналата седмица проведе първия си конгрес. От гостите и приветствията на конгреса може да се предположи кои ще са дресьорите на новото политическо животно, ако то изобщо се пръкне. Но откакто се заговори за предсрочни парламентарни избори като че ли всички се разбързаха.
ЛИДЕР недвусмислено заяви либералната си ориентация. Това стана с резолюцията, приета от конгреса, която начерта пердспективата да се направят постъпки за приемане на партията в Либералния интернационал. Сами по себе си ЛИДЕР-ите се определят като десни центристи. Към тях протягат ръка за партньорство Земеделския народен съюз на Стефан Личев, Свободните демократи на Софиянски, нововремци, социалдемократите на Камов и даже европейската партия на Капон. С ВМРО ЛИДЕР вече има договорка за съвместно участие в частични местни избори. От името на ДПС Емел Етем недвусмислено заяви готовност за "диалог на всички нива за постигане на очакванията". По резервирани към ЛИДЕРИ са от НДСВ, но като либерална формация също биха могли да намерят общ език с BG-центъра.
Бизнесменът Христо Ковачки, който се смята за неформален лидер на ЛИДЕР, вече заяви, че няма да се обвързва тясно с ДПС. Той определи като възможен партньор ГЕРБ, но се усъмни във възможността за общо явяване на избори, защото Бойко Борисов вече бил заявил, че ще се борят за Парламента самостоятелно.
Близки до кухнята политици коментират, че всяка от партиите, която се стреми към BG-ентъра, просто си вдига цената, в очакване на оферти от надеждни партньори. Чуват се гласове, че има и такива, които се присламчват заради капиталите на Ковачки. Не е изоставена и идеята за либерален алианс.
Предсрочните парламентарини избори стават все по-реална перспектива. Въпреки че се задава втори кабинет "Станишев" опозиция и даже самите управляващи не изключват такава възможност. Ще има ли животно BG-център, колко глави ще има ака га има, колко чифта ще бъдат краката му и какви звуци ще издава - скоро ще се разбере. И няма как иначе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.