22 юни 2011

Лъчо Мозъка консултирал и ВЕЦ?



Каквото можеше да ми се извади, всичко ми се извади, затова съм спокоен. Това заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, по повод обвиненията, отправени към него за конфликт на интереси. Тези дни стана известно, че Лъчо Мозъка – прозвището, с което е по-известен въпросният депутат, е консултирал застрахователно и охранително дружество и срещу това е получил 131 хил. лева от хонорари.

Той вече трябва да е сезирал Държавната комисия за конфликт на интереси, за да му бъде извършена проверка за консултациите, които е давал. В Перник обаче е публично известен фактът, че личният лекар на Бойко Борисов се е застъпвал и за мини ВЕЦ в района на трънска Банкя.

Още с идването на власт на ГЕРБ, от МОСВ поискали от Регионалната инспекция за опазнване на околната среда и водите да се даде разрешилено за изграждане на малка водна централа на река Ябланица. Районът е в Натура, но разрешителното трябвало да бъде без да се иска доклад по ОВОС.

Гласът по телефона от възможно най-високо ниво обяснил, че зад проекта стои депутатът Лъчезар Иванов.

Кметът на Трън Станислав Николов казва, че нищо не знае по този въпрос, макар концесионерката на минералната вода в трънска Банкя, която е затънала в дългове към общината, от повече от година да говори, че чака инвеститори за използване на възобновяеми енергийни източници, за да се издължи.

Дали е вярно,чe депутатът от ГЕРБ с прякори като Мозък и Гаф е лобирал или консултирал за мини ВЕЦ, знаят само пряко замесените в случая, но в Перник твърдят, че информацията е от сигурни източници.

В Трънско от няколко години работи една мини ВЕЦ на река Ерма при село Богойна. Риболовци сигвализират за измряла пастърва в района ва централата. В началото на юни инспектори от РИОСВ- Перник установиха изсъхнали дървесни видове покрай речното корито. Така ВЕЦ-ът не оказва въздействие върху околната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.