19 юли 2011

Губернатор носи Божия благодат от Света гора за цяла област



Божия благодат за Перник донесе областният управител Иво Петров. За Петровден (по стар стил на 12 юни) с група поклоници от Перник той посети два атонски манастира. Почетен знак на област Перник от Иво Петров получиха братствата на Хилендарския и на Зографския манастир. Губернаторът отличи монашеските братства за помощтта и съдействието, което те оказваха и продължават да оказват при възстановяването на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Паметния знак беше връчен на монасите и за топлото гостоприемство, което те оказват на поклоници от област Перник.



Само за последните две години християни от Перник и Пернишко са посетили вече 19 от 20-те манастира в монашеската република Света гора. Пътуванията се организират най-активно от свещеника на Брезник отец Константин Стойчев. В последните години групи перничани редовно посещават единствения български манастир на Атон – Зограф на Големия и Малкия Гергьовден.



Областният управител най-напред е бил на поклонение в сръбския Хилендарски манастир. Там той е бил посрещнат много топло и е можал да разгледа заедно със съпровождащите го целия манастир и възстановителните работи след пожара. Иво Петров се е докоснал и до чудотворната лозница в двора на обителта,




а монасите за благодарност го дарили с бутилка манастирска ракия.




Но най-ценно от всичко е поклонението му пред иконата на св. Богородица Троеручица – Хилендарска, която е обвеяна с необяснима чудотворност.








След това групата се отправила към Зограф. По пътя поклониците са се отбили в пещерата на св. Козма.




Камбанен звън е посрещнал пернишката група в обителта. Вечерта те са участвали в 6-часово нощно бдение в навечерието на празника Петровден. На другия ден по време на светата Божествена литургия Иво Петров е имал честта според обичая да прочете Символа на вярата. По мнението на монасите той направил това най-добре в сравнение с други български политици, посещавали манастира.



Областният управител е разгледал и книгите в пребогатата библиотека на Зографския манастир. Той е имал възможност да прелисти оргинала на Паисиевата История Славянобългарска.




Почетния знак на област Перник е приет от най-старшия монах Йоан, а в отговор губернаторът е получил осветена икона на Пресевата Богородица – игуменка на Света гора.






За получената благодат и топлото гостоприемство Иво Петров всесърдечно благодарил на монасите, като припомнил, че духовната връзка на православните от Пернишко със Света гора е вековна и силна, както е река Струма, който се влива в морето недалеч от Атон.






























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.