02 януари 2013

Дребен гаф направи популярно новогодишно обръщение на българския президент


Покрай софрите, мезетета, питиета и танците обикновено обръщението на българския президент на Нова година остава незабелязано. Рядко някой обръща внимание какво точно е казал и защо е казал точно това. Сигурно така щеше да се случи и с първата реч в новогодишна нощ на Росен Плевнелиев като президент, но дребен гаф я направи популярна.

За всеки, изкушен от новините, вече е ясно, че докато е говорел за красотите на България, на екрана била показана снимка на USA Балкан. Сигурно вече е идентифициран откривателят на
гафа(а защо това да не са и самите PR-и на президентството), но това не е толкова важно. По-важното е, че в социалните мрежи имаше млади хора, които определиха новогодишното обръщение на българския президент като добро - човешко и непринудено, насочено към обикновения българин. Попитах някои от тях какво точно им е казал лично на тях президента, което те не знаят, или какво са запомнили от това обръщение. Те не можаха да отговорят нищо друго, освен, че е имало обобщение на добрите новини от изминалата година и позитивен тон. Показаните снимки, илюстриращи речта като в презентация пък били иновация!?!

Вече беше коментирана темата за мрачната обстановка в библиотеката на Софийския университет и позата и жестовете с ръцете на президента. Казаха се и добри, и не чак дотам добри думи и за самия текст. Аз не гледах презентацията, но слушах внимателно словото и всяка дума с искреното желание Президентът нещо да ми каже.

Впечатлих се от едно изречение, в което Президентът каза, че в каквито ценности възпитаваме децата, такава държава ще получим.

Дълбоко се съмнявам обаче, че с Росен Плевнелиев споделяме еднакви ценности, съмнявам се, че той осъзнава в пълнота смисъла на това изречение, написано му от екипа PR-и и най-вече се съмнявам, че като държавен глава ще направи нещо по отношение на възпитанието на всички български деца в непреходните общочовешки ценности, а аз точно това очаквам от институцията на президента. Въпрос на национална сигурност и развитие е да се очовечават човеците.

Хората, които все пак слушаха президента, искаха да чуят не друго, а как и кога ще стане това, за което той говори. Иначе остават съмненията, че не случайно, свързано с ценностите, до него няма първа дама, а натрупаното му лично финансово богатство за кратко време след като е бил гастарбайтер в Германия и е спал в кола на паркинг, не е в резултат само на позитивно мислене. Това е, с което засега се помни настоящият български президент. В обща полза е той да е по-добър от предишния. Но новогодишното му обръщение стана популярно заради дребен гаф, а не защото беше смислено, оригинално или мъдро.

Сред безбройните коментари не открих нито един, който да търси смисъл в думите. Всички говореха нещо за картинките от презентацията. Само аз ли се оказах сляпа, но чуваща?



1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.