19 март 2013

Президентът представи правителството с гаф

С ден по-рано от предварително обявения срок, президентът Росен Плевнелиев изпълни своето конституционно задължение да назначи служебно правителство. Обявеният час беше спазен и избраните от държавния глава хора за служебни министри, с много малки изключения се подредиха пред камерите и фотообективите.

Плевнелиев обяви премиера и произнесе реч, с която не каза особено много, но не пропусна любимата си тема за санирането на панелките. Вместо това обаче не каза имената на избраниците си и те се изнизаха като анонимни гости, поканени на чуждо парти.

На другия ден последва церемонията по встъпване в длъжност на служебното правителство. Гафът на държавния глава беше умело замазан от служебния премиер. Пролича си, че Марин Райков е дипломат от кариерата, защото пое вината върху себе си като каза, че той поискал да представи колегите си. Може и така да е, но гафът си остава и той е на PR-ите. Все пак Райков съобщи неща, които още от предния ден повсеместно из всички медии бяха написани.


Главните задачи на служебния министерски съвет са да проведе честни и демократични избори, но наред с това да осигури пълна прозрачност на положението, в което правителството на ГЕРБ оставя страната. Ако служебното правителство запази назначените от ГЕРБ областни управители, провеждането на честни и демократични избори остава под въпрос. Дали служебно правителство ще има воля да осигури пълна прозрачност на положението, в което ГЕРБ оставя страната ще проличи от това дали ще бъдат сменени членовете на досегашните политически кабинети в министерствата, в това число и заместник-министрите.

От политическите сили, които се готвят за избори и от гражданите, които протестират на улицата се очаква да бъде оповестено изпълнението на републиканския бюджет и състоянието на фискалния резерв на страната към момента, в това число и наличието на сключени договори, необезпечени със средства от бюджета.

Вече е ясно и искането за замразяване на сключените концесионни договори и приватизационни процедури от последните дни и дори часове на правителството на ГЕРБ. Остава надеждата, че назначеното от президента Плевнелиев правителство ще бъде на висотата на предизвикателствата пред страната ни.

"Искаме да сме Швейцария на Балканите с исландска конституция, венецуелски президент, китайски комунизъм и шведски маси с френска кухня, немска бира, шотландско уиски, люксембургски заплати и гръцки мързел…Засега имаме планините и мързела…все пак е нещо…" От няколко дни този статус се разпространява активно по стените на потребителите на Фейсбук. Само дето начело на държавата е човек, когото подчинените му изпързаляха по планинска писта в Колорадо, а онзи ден не си представи по име избраните за служебни министри...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.