26 август 2013

Бебета сричат картонени приказки

Бебета сричат приказки в шарени книжки от картон. Хит на пазара за книги това лято в Перник са четивата за най-малките. Баби и мами и по-рядко мъжката част от семействата купеват на хлапетата книжки с дебели каргонени страници. Изборът се определя от качеството на илюстрациите, но и от цената. Предпочитани са по-популярните приказки за червената шапчица, медената питка, как дядото вади ряпа. От меките книжки най-много се продава приказката за Косе Босе и Лиса. На по-големите деца им купуват класическите истории на Мечо Пух. Все още по сергиите за книги се намира и любимата на много поколения малки и големи книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц” в джобен формат.

По специални поводи на все още неможещите да четат деца се купуват и по-скъпите книжки с
пъзели. От тях мъниците получават нови знания, но и развиват различни умения, поясни баба начален педагог. Не рядко децата получават и разбиваеми приказки, но любопитството им често ги поврежда бързо.

Освен по сергиите и от книжарниците, книжки за децата се купуват и от магазините на големите търговски вериги, както за хранителни, така и за други стоки. Ако не си изберат телевизор или пералня, младите семейства с деца задължително си тръгват с книжка за малкия член от фамилията, споделят от голям магазин за бяла и черна техника със специализиран щанд за книги в него.

Иначе през лятото традиционно се купуват развлекателни четива, подходящи за плажа или за почивка в планината – далече от компютрите. Дамите предпочитат романи на Даниел Стийл и Нора Робъртс, а господата си падат по Гришъм и Ландлъм. Има и постоянни клиенти, които следят всичко ново, хвалят се продавачите на книги. Постепенно и малките читатели на картонени приказки се превръщат от четящи деца в книгомани, спокойни са те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.