15 януари 2014

Министър и кметове плашат злото по Сурва в Пернишко


Сурвакари търсиха Първанов и Калфин на мегдана в Косача. И експертите от ЮНЕСКО се потопиха в среднощния спектакъл

За поредна година селата в Пернишко се огласиха от чанове и тъпани в нощта на 13-ти срещу 14-януари. Маскирани мъже, а в последните години и много жени и деца , облечени в кожи или парцалени костюми изпълниха улиците и селските мегдани. Често маскираните са повече от публиката, а тази година слух накара зяпачите да търсят Георги Първанов и Ивайло Калфин сред маскираните в родното село на експрезидента.


Традицията на народния обичай Сурова по пернишките села продължава с пълна сила.
Сватбата е задължителен елемент от традицията на Сурва
Народния гений в нощта срещу Васильовден според светоотеческия календар е все по-жив и по-жив. От бебе до дядо всички по селата в тази магическа нощ са маскирани, костюмирани и съоръжени с тежки звънци за поредния спектакъл. Отдавана никой не вярва, че този е начинът да се изгони злото и да надвие доброто, но в тази нощ в цяло пернишко селата са пълни с народ, за да се изживее завещаната от предците поколения напред традиция, която тече във вените и се пропива в гена на граовци. И няма обяснение за случайно попадналите във водовъртежа на магията Сурва, защото играта на маскираните и ритъмът на звънците и тъпаните увлича и най-предубедения зрител.

Каринка е само на 4 годинки. Доскоро нейният татко беше кмет на село Богданов дол, но вече е по-голям шеф. Стана заместник на областния управител на Перник. Той е бил сред маскираните от дружината. Сега не е. Но Каринка за пръв път е предрешена като мече и още е плаха. Тя обаче е редом до военният министър Ангел Найденов, който беше сред гостите на Сурва в Пернишко тази година, както и друг път и присъства на пресъздаването на обичая в село Богданов дол, чийто сурвакари си поделиха победата на миналогодишния Международен фестивал на маскарадните игри със сурвакарите от Дивотино. Като избиран от Перник за депутат Найденов познава обичая, но сега си пожелава правителството, от което е част, да изгони злото от държавата и с характерната си честност признава, че затова ще е нужен цял мандат.

Бай Кирил Арсов кани министъра в сурвакарската си лимунизина. Това е истинска каручка, теглена от живо Магере. то е кръстено Марко, защото е родено през март и гарантира сигурност на превозите. Бай Киро е бил багерист. Вече е минал 60-те. На Сурва ходи откакто се помни. Бил е и на първия фестивал в Перник през 1966 г. като дете. Само веднъж не се е маскирал, защото бил в болница. В дружината на Богданов дол, с която сега се срещат сурвакарите от близкото село Лесковец, са неговите син, снаха и трима внуци.


Рейдът из региона, който се прави традиционно от община Перник след Богданов дол продължава в Ярджиловци, където към официалните гости се присъедини и пернишката кметица Росица Янакиева. Традиционно тя обикаля селата в региона, поздравява празнуващите и кани дружините на фестивала в Перник, който тази година ще бъде за 23-ти път – по традиция в последните почивни дни на януари.

Ярджиловската група е сред най- многобройните в региона, обявена от президента на Фондацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон за най- добрата група на всички времена. Местните пазители на традицията обаче, бяха по- пестеливи във веселбата за Сурва заради шест смъртни случая на сурвакари през последната година.
Починали са мъже на възраст от 38 до 60 години и вместо оглушителен звън на хлопатарите те сведоха глави в памет на другарите си.

За сметка на това в радомирските села Копаница и Стефаново празникът бе показан в пълната му пищност.

Пикът на празненствата беше в родното село на Георги Първанов Косача в община Ковачевци, където край ритуалния огън среща си дадоха сурвакарски групи от три общини- местната от Косача, Долна Секирна от община Брезник и Пещера – от община Земен. Тръгнал сред публиката слух кара гостите да се взират в маскираните, за да търсят истинските Георги Първанов и Ивайло Калфин. Хората си спомнят една откровеност на именития им земляк, че като дете не си мечтал да става президент , ами искал някой ден да е сурвакар.

Сред канския шум от звънци и банални разговори за политика не вървят, но все пак сред маскираните има политици. И в трите дружини важни персонажи са кметовете на тези села. Макар да са излъчвани от различни партии, в тази нощ те се прегръщат и си обещават мир. Скрепяват го с по-глътка от огнената течност в бъклиците, които всеки от тях носи.

В обиколката по селата в пернишко в тази магична нощ се включиха и участниците в семинар, провеждан в пернишкото село Рударци под егидата на ЮНЕСКО, начело с проф. Мила Сантова, ръководител на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа. Да видят с очите си Сурвата на съперниците си за световната културна съкровищница, в рейда се включиха и представители на останалите български кандидати- от Копривщица, Сатовча, Чипровци и Неделино, които се потопиха в спектакъла, носен от граовци в сърцата, душите и кръвта им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.