07 юли 2015

Параклис „Св. вмчца. Неделя” в Перник

Параклисът „Св. вмчца.Неделя” се намира в подножието на Голо бърдо в Перник, на ул. „Палма” между къщите над Енергото.
В далечното минало мястото е било известно на старите перничани като свято. Оттам е минавало литийно шествие, обикаляло землището на селото Перник на празника на светите равноапостоли Константин и Елена. Тази традиция се пазела до 60-те години на миналия век, твърди етнологът Цветана Манова. До тези години на това място хората се събирали и палели свещи, си спомня и 90-годишната баба Злата, която живее в пернишкия квартал „Ралица”.

По-късно през годините оброкът бил забравен, но преди известно време живеещ в столицата перничанин с неизлечимо заболяване получил съвет насън да отправи към Бога и светиите молитви за изцеление на това място и да принесе дар. Мъжът послушал гласа от съня си и като оздравял по чудо, вдигнал голям метален кръст при камъка.

От пет години семейството на Славена и Йордан Колеви се грижат за святото място, където и други хора след молитви получавали изцеление.
Колеви са направили малко параклисче с икони, дарени от различни хора. На мястото има навес и пейки.

За първи път в съвременните времена през 2010 г. на празника на св. Неделя на 7 юли на това място отец Васил Райков от пернишкия храм „Св. Георги” благославя ястие, което се раздява на вярващите. Тогава за курбана се събират около 400 човека, а по-сетне хората започват да идват на благословеното място по-често в неделя и на големите християнски празници.

По инициатива на Колеви и семейството на сина им - Живко и Валя вече е регистрирано църковно настоятелство с председател о. Васил Райков с цел изграждане на масивен параклис. За дарения е отворена банкова сметка в ОББ: BG58UBBS800021034209140 - BGN


И тази година с молебен и водосвет перничани почетоха празника на св. вмчца Неделя на 7 юли от 9 часа на едноименния параклис в пернишкия квартал „Ралица”. Молитвеното последование отслужи протойерей Борис Котев, който разказа и житието на светицата, писано и от св. Патриарх Евтимий Търновски. Той си спомни, че като дете е идвал на това място, където имало оброчен камък, а по околните храсти имало вързани кончета, парцали и дрехи.
Въпреки ранния час в китното дворче се събра многоброен народ. Всички се поръсиха за здраве с осветената вода и се поклониха пред иконата на св. Неделя.
Жените носеха пити, баници и сладкиши, които след като бяха благословени те раздадоха за здраве и благодат в семействата им.

Регистрираното наскоро църковно настоятелство е решено на това място да се направи и по-солиден параклис и вече набира дарения.

О. Борис отслужи молебен и водосвет на параклисчето на св. Неделя над село Витановци, където се събра почти цялото село и много гости.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.