17 ноември 2015

Кажи си, Иване

Иван Иванов
Така се случи, че през последната година Перник се управляваше от кмет на име Иван. Това обаче се върза отлично с оная крилата реплика на президента Петър Стоянов към премиера Костов "Кажи си, Иване".
Само около седмица, откакто новата местна власт встъпи в длъжност, вече бившият кмет Иван сякаш е забравен
. В пет от шестте общини на област Перник кметовете са същите, като не се брои това, че в Трън Станислав Николов за две години беше отстъпил кметското кресло на Станислава Алексиева, избрана на частичен вот. Само в областния център нов човек влезе в кметския кабинет, обитаван година преди това от Иван Иванов, определен за временен кмет от
Общинския съвет. Победилата в изборите за местна власт д-р Вяра Церовска беше посрещната тържествено в кабинета на кмета. Иванов й предаде символите на властта – медальон и бутафорен ключ на града. Той й подари и писалката, с които е подписвал важни документи. Колко време ще й е нужно на Церовска да ги проучи, ще се разбере допълнително, възможно е и да не й се налага, ако е била в течение на правеното от екипа на Иванов, но пък и двама човека от него тя си запази около себе си.
Посрещането на новия кмет беше пред камери и фотоапарати, та повече хора станаха свидетели как се случи това. За първи път Иванов каза думи от сърце на приемника си, които не чете от листче. Докато беше кмет той четеше старателно всичките си официални речи, някои от които и доста мъдри. Никой обаче не видя как и къде го изпратиха Иван Иванов.
Бившият вече кмет обяви неофициално, че по свое желание не е бил включен в листата за избор на общински съветници, макар преди да стане кмет беше два мандата съветник. Обичал работата си във фирмата и подготовката на нови шофьори – дейността й по обучението им му била на сърце, така че се връщал във фирмения си офис (на разклона за „Тева“). Смятам, че след една година начело на общината трябва да се оттегля в страни, за да се правят сравнения и да не нося негативи, сподели Иванов в неофициален разговор. Започнатият и завършен проект за модернизирането на Западния парк смята за свое най-голямо удовлетворение. Най-много проблеми имал по работата за довършването на проекта „зелена и достъпна градска среда“, с който се ремонтира централната градска част. Трудно му било и да накара екипа си и администрацията да работят като един организъм. А основната му мисъл през годината на неговото управления била как да се акумулират собствени приходи. Община Перник има спецификата да няма откъде да постъпват пари, като в Банско, Несебър и други градове с развит туризъм, съжалява той.
По думите на новия кмет, оставените задължения са поне 18 милиона, че и малко повече, при заварени 16 милиона дълг, който накара Иванов да определи през телевизора Перник за фалирала община. 5.2 милиона лева като безлихвен кредит даде държавата на Перник докато Иванов беше кмет.
Малко встрани от медийното отразяване на дейността му на кмет, какъвто той безспорно ще остане в историята на Перник и с това, че завинаги спря престарелите тролеи, останаха многобройните обявени по негово време обществени поръчки и сключените след провеждането на процедурите договори за бъдещи периоди, когато друг ще управлява общината по определени от него правила.
Крилата е фразата „Кажи си, Иване!“, отправена от президента Петър Стоянов към Иван Костов, но вместо да си каже Костов предпочете две години да си говори само с теменужките и по негов адрес се изрече какво ли не. В светото писание обаче има един стих, според който „казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат“(Ев.Лук. 19:40). Затова, Иване, кажи си! Иначе камъните (или плочките по площада) ще завикат, а може и да ти се стоварят на главата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар