18 януари 2016

Св. Атанасий Велики


Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие,
защото, като си проповядвал проповядвайки Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария.
Отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост.(Тропар)

Православия насадив учения, злославия терние изсекл еси,
умножив семя веры одождением Духа, преподобне,
темже тя поем, Афанасие.
Превод:
Насадил Православното учение, изсякъл си тръните на злославието
и си умножил семената на вярата с одъждяване от Духа, преподобни,
затова те и възпяваме, Атанасе.(Кондак)


Заради спасението ни Бог ни обикна толкова, че дойде и се роди в човешко тяло. Никой друг освен образът Божий не би могъл да възвърне Божия образ в човека. Никой друг освен нашият Господ Иисус Христос, който е самият живот, не би могъл да възстанови загубеното от човеците безсмъртие. Тъй като дългът, който са дължали всички хора (заради греха) трябвало да бъде платен (със смърт), Той дойде между нас и предаде Своето тяло на смърт, за да ни освободи от нея. (св. Атанасий Велики – Из „Слово за въплъщението на Бог Слово и за явяването Му в плът пред нас“)

Смята се, че най-старият в Европа манастир е установеният през 344 година от св. Атанасий Велики - намира се до днешното село Златна ливада, близо до Чирпан.

Повече за манастира "Св. Атанасий" - ТУК.




Храм „Св. Атанасий Велики“ от 1590 или 1600 г. в  Бобошево - снимки.

Църквата е разположена върху обширна тераса в градските гробища, в т.н. Горна махала на град Бобошево. Малка, еднокорабна църква с полукръгла апсида и с анти. Дълга е 8 м. и широка 5 м. (външни размери). От лявата страна на апсидата се намира проскомидийната ниша, а в дясно - четвъртита, на диаконика. На северната страна има малка, полукръгла ниша - умивалня. Църквата е имала сводово покритие, което при реставрацията и е заменено със стреховидно. През XVIII век е прибавен закрит притвор, а през 1926-27 г. е изграден нов притвор с трапезария. Изградените от камък и хоросан стените на първоначалната църква са дебели 0,70 м.
Църквата е била изписана изцяло отвътре, а западната фасада - и отвън, съобразно установения канон. Съгласно получетливия ктиторски надпис на южната стена църквата е построена през 1590 или 1600 г. До 29 октомври 1862 г. тя е главна църква на селото и в нея се черкуват бобошевци и хора от съседните села. След построяването на голямата църква "Света Богородица", "Свети Атанасий" е превърната в гробищна църква.
Иконостасът на църквата е един от малкото напълно запазени от XVII в.(1656 г.),но за жалост частите му са разпръснати в различни музеи из страната.Простата му композиционна схема е типична за малките храмове през средновековието.Царските икони имат релефни орнаментирани рамки,резбените елементи са съставени от няколко мотива-плодове,розети,лалета,птици и др.Подобни монтирани детайли се срещат в иконостасите на църквите "Св.Св.Петър и Павел" (с. Мала църква), "Св.Петка" (с. Белчин) и др..,което подсказва,че те са дело на един и същ майстор или поне на творци от една школа.
Църквата е архитектурно- строителен паметник на културата от местно значение (ДВ, бр.77/1972 г.) и архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение (ДВ, бр.38/1972 г.).
През есента на 2009 г. църквата е частично обновена (направена е външна изолация и боядисване, поставена е ПВЦ дограма) от местни ентусиасти. Ремонта е направен без съгласуване с НИПК - София и РИМ - Кюстендил, като е подменен автентичния външен облик на сградата!
Стенописите в църквата са в много лошо състояние, покрити с дебел слой сажди и прах, но за щастие, не са "реновирани" при ремонта, и очакват вещата намеса на специалисти-реставратори.

Използвана литература:
1.Кепов, Иван - Миналото и сегашно на Бобошево. С., 1935, с. 191
2.Дремсизова-Нелчинова, Цв., Л. Слокоска. Археологически паметници от Кюстендилски окръг. С., 1978, с. 13 (svetimesta.com)



Бобошево - Българския Йерусалим



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.