06 октомври 2008

Свършиха ли се достойните за почетни граждани на Перник?

Миналата седмица зам. кметът по културата в община Перник Иванчо Христов обяви, че в програмата за Деня на града се предвижда и традиционната тържествена сесия, на която обикновено се присъжда и званието почетен гражданин на Перник. Празничната сесия е записана и в проекта за програма. Вчера обаче стана известно, че тържествена сесия няма да има. Тази година няма да има и почетни граждани. В неофициален разговор председателят на Общинския съвет Добри Митрев сподели, че въпросът е консултиран с кмета Росица Янакиева и с представители на политическите сили в градския парламент. Стигнало се общо становище станалата традиция тържествена сесия да не се провежда, а почетното гражданство да се отложи за догодина, когато Перник става на 80 години.

Мотивите за това може да са много. Единият от тях, споделян от доста съветници и от обикновени граждни е, че в последните години стойността на званието малко девалвира. С това в никакъв случай не бихме искали да засегнем когото и да било от хората получили, голямото признание. Според съветници, които не знаеха за това решение, в него може да има и политически елемент, свързан с предстоящите парламентарни избори.

Каквито и да са причините, явни и не явни, тази година на Деня на Перник да няма тържествена сесия, все пак това едва ли означава, че са се свършили достойните наши съграждани да бъдат обявени за почетни граждани на Перник. Наградите, които Общината подготвя за изявени в различни области перничани не са алтернатива. Прекъсването на утвърдена вече традиция трудно може да бъде оправдано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.