24 януари 2009

Йеромонах Никанор стана за кратко и радиоводещ


Йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян" беше радиоводещ за половин час. На 21 януари по повод 16-тия рожден ден на Дарик радио заедно с игумена на Светата обител архимандрит Евгениий той беше гост на радиото. Събеседник на нестандартния радиоводещ беше и народният представител Нихат Кабил, председател на гражданското сдружение, което се занимава в възстановяването на манастира, бивш земеделски министър.



Предоставеният им половин час ефирно време мина в разговор за монашеството, за историята на манастира и за темповете, с които руините се превръщат в нова светиня.
Преди да бъде постриган за монах отец Никанор е бил финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа във водещи световни финансови компании. Той е завършил училище по мениджмънт и международни икономически отношения. След предаването проследи актуалните новини от финансовия свят в редакцията на DarikFinance.bg и даде специално интервю, свързано с прогнозите му за развитието на световната финансова криза. Покрай анализите на финансов специалст отец Никанор не спести и гледната точка на човек отдаден на Бога. Ето какво каза:


В каквото и човек да насочи живота си, ако то му пречи на спасението на душата и на вечния живот, то е смъртоносно. Ако щеш може да е колекциониране на марки и това да ти стане и мания, страст, по-важна от душата, ти си изгубен.
Покрай Европейския съюз си пооправихме живота, напълнихме си хладилника, забравихме Господа и вече тръгнахме да гоним американската мечта, която напоследък чувам, че се заключава в това, човек да не затлъстее. Отново голяма грешка, защото казал е Господ: търсете първо царството небесно, останалото ще ви се придаде.
Всичко друго само по себе си не е лошо – нито компютри, нито интернет, само и само човек в живота си първо да спазва това, което ни учи Светото евангелие - душата му да е светла и да блести, а останалото да не пречи. Ние обаче сме готови да продадем мило и драго, собствената си душа, няколко пъти да я препродадем за някакви смешни облаги, след което да си купим скъпата кола, да сложим хубава жена и да отидем в някое от провинциалните имение, а в сърцето не ни е добре.

Обществото ни абдикира, избяга и каза, щом това е капитализъм, добре. Обществото има право да иска от богатите и успелите отговорно отношение към богатството. Трябва да иска от тях да не мислят, че това е тяхно достояние, защото те може да са го направили със своя гений, но с ресурсите на обществото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.