13 февруари 2011

Когато гръм удари (пред „Галерия”), как ехото заглъхва?


Защо ли е близо до ума, че тези, които организираха бомбата пред редакцията на близкия до лицето Алексей Петров вестник „Галерия”, са очаквали да се заговори за удар срещу свободата на словото? И защо ли - това не стана.

Ехото заглахна много бързо. Чудото не беше и за три дни даже.

В едно- две тв предавания, чиито водещи не крият своята близост с въпросното лице и с близките до него журналисти от „Галерия”, се опитаха да обясняват и тълкуват случката и толкова.

Почти не се срещнаха и коментари на журналисти в подкрепа на взривената медия, сякаш.

От МВР съобщиха, че разследването напредва, но този път поучени от минали грешки, се въздаржаха от подробности.

Защо заглъхна ехото? Защото този, който носеше флашките с манипулирани записи от разговори на управлаващи в редакцията на вестника, много вероятно да е донесъл и бомбата или просто флашката да се оказа със закъснител.

И ефектът от флашките не беше особено голям. Червени и сини поискаха оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов за ради прекомерното подслушване в здържавата.

Като казвам, че нямам нищо против да ме подслушват, почти всички покрай мене настръхват. Тогава обяснявам, че във времената на ранното християнство изповедтта е била публична. Изправя се човек пред цялата Църква, пред всичкия народ, който я съставлява и си признава на глас всичките грехове и грешки, които е направил като следва „въпросника” на Божиите заповеди. Готова съм и сега публично да си призная всеки грях и грешка и никак не ме притеснява, че някой ме слуша какво говоря.
Няма нито едно нещо, което да си заслужава да се крие, ако има страх от Господа. Жал ми е само за тези, коит подслушват.

Това, заради уж бил сложен взривът пред „Галерия” били тъкмо публикуваните стенограми от разговорите на митническия шеф Ваньо Танов Борисов, Дянков и другите там, както и предстоящи разобличения на корупционни схеми. Много, ама наистина много коментатори се опитаха да убеждават, че съдържанието на разговорите било смущаващо.

В същото време не е много ясно кое му е смущаващото. Може би от „Галерия” откриха топлата вода, че власт имащите покровителстват отделни бизнесмени или назначават на работа свои креатури. Защо и как ГЕРБ да е различен от тази практика, та те показаха и продължават да показват, че просто не са по различни от предишните управляващи, само дето много повече им липсва опит, познание и капацитет да управляват. Въпросът е кой ги упреква?

Защо „Галерия” не се занима с въпроса как така се оказа невинен президентския спонсор Людмил Стойков, при положение, че аверите му от Германия бяха ефктивно осъдени, а схемата за прането на парите може да се проследи даже по документи, публикувани в Интернет.

Или претенциите на Тройната коалиция за назначаването на свои хора. Че през всичките четири години на управлението си БСП следваше старателно списък за назначаване на свои хора на всевъзможни постове. И тоя списък така и не свърши. Назначнията продължават даже, когато БСП е само в местната власт. Има много примери и даже един такъв за инженер металург, но виден социалистически функционер . Поради това той е издигнат за зам. кмет по културата и образованието на голяма община и когата учениците от общинските училища протестират, той дава политически пресконференции на тема как ГЕРБ ще закрие пощите по селата и баба Пена ще трябва да си получава пенсията по имейл и колко е лошо управлението на Бойко.

Ехото от взрива пред „Г алерия” заглъхна само за 1 ден, но усещането за липса на държава и държавност остава. А в медиите искам да чета не какво си говорят помежду си управляващите, защото се досещам, такива разговори са водени винаги. Искам да прочета за ефективни справедливи присъди над престъпници, за които цялото общество знае, че са такива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.