19 април 2011

Художници превърнаха печатите за просфора в сувенири



Художници от Перник превърнаха печатите за просфора в сувенири. След богатата си експозиция за Сурва, сега двамата пернишки творци Румен Димитров и Светослав Савов предлагат богата палитра от Великденски арт изделия.



Вече са готови техните дърворезбовани кръстове, поставки за великденски яйца, познатите вече като тяхна запазена марка кубчета и всичко това, обогатено с характерните за просфорните печати изображения. Част от творенията си те показаха на импровизирана изложба пред храма на Цветница.



За Великден също ще има експозиция в художествената галерия. А съвместно с музея ще покажат напрактика какво е това просфорен печат и за какво служи.

Даже за хората, които ходят понякога в храма терминът е непознат.







Просфората е специален хляб, който се използва за тайнствата по време на светата Литургия. Думата е с гръцки произход и означава "приношение". Така се е казвало на хляба и виното, носено от първите християни в храмовете, за да се олицетвори с тях тялото Христово.


Просфората е неголяма по размер, кръгла питка. Тя се приготвя с почит и усилна молитва от квасено тесто, състоящо се от пшенично брашно, вода и сол. Отгоре на просфората посредством специалните просфорни печати се отпечатват отчетливо изображения на кръста с надпис ИС ХС НИКА ( Исус Христос - победа) или образът на св. Богородица или някой светия. От това специално хлебче свещеникът отделя „Агнец”, а остатналата част от осветената просфора се раздават на богомолците като нафора.









Обикновено печатите са от меко дърво и по принцип формата им и символите по тях са определени, но орнаментите и качеството на изработка може да са различни. Те са вдъхновили и двамата пернишки творци за Великденската им експозиция.





1 коментар:

  1. Кто может мне подсказат о значение симболики у етого печата?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.