27 април 2011

Балканско изложение на манастирски стопанства


През годините на народната власт се е утвърдила традицията в поляните покрай Църногорския манастир „Св. св. Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци да се прави народен събор на 2 май. В онези времена около Деня на труда – 1 май, се почиваше 2-3 дни и след манифестацията за прослава на социалистическия труд, хората го удряха навеселба и активна почивка. В по-късните години – на вече узряващия и даже малко загниващ социализъм, някои от трудещете се след записване и чакане по няколко години, а понякога и чрез пререждане с връзки сдобиваха личен автомобил – лъскав „Москвич”, а после и почти луксозна „Лада”. Имаше и такива, които се радваха на коли от Западна Европа , но все пак, за да не е съвсем развращаващо – возилата бяха направени в Източна Германия. Това бяха доста ароматните заради двутактовите си двигатели „Трабанти” и „Варбурзи”.

Та с тези возила народа стигаше до родните си села в Брезнишко и на 2 май изпълваше поляните покрай запуснатия манастир. И както си му е редът – следваха бири, скари, кебапчета и донесени от къщи салатки. По някоя незаблудена бабичка, старателно покривяаща гравата си със забрадка, както жените трябва да ходят в Божия дом, отиваше до 200-гокишната черквица да запали свещица и да моли за Божието благоволение. Но общо взето това си беше пиршество – курбан пред Бога на труда.

Тази традиция се запази и в годините на демокрацията – на втори май покрай манастира да има народен събор. Тука идваха хора и преди обителта отново да се насели с монаси. Не бяха толкова много. Откакто дойдоха калугерите и особено, откакто се разнесе надлъж и нашир славата манастирска заради грандиозните нови строежи, сега манастирските поляни почерняват от народ и от коли – в началото бяха втора ръка от Европа, но сега се виждат все по-нови и лъскави лимузини и луксозни джепки с различен калибър.

Тази година в деня на народния събор до манастира ще има и Балканско изложение на манастиски стопанства. Идеята се роди в началото на годината. Прославеният монах- брокер брат Никанор и игумена на Чипровския манастир архимандрет Василий, заедно с брезнишкия свещеник от. Константин Стойчев и гръпа миряни от България, бяха за нощно бдение и празнични богослежби в чест на сръбския св. Сава в Суковския манастир в Сърбия.
Там братството има истинска индустрия – селскостопанска и за духовни предмети. И така опитвайки от чашка колкото напръстник лековитити ракии, които братята в Суково правят, разглеждайки иконите и паметните благословии върху плочки за дома, те решиха, че може в манастира над Гигинци да си дадат среща, за да премерят вкусовите качества на сиренето от мляко, дадено от манастирските стада и на другите производи. Предложението даде младия игумен на Чипровския манастир.

Така се роди идеята. Може би ако за нея не беше написано, щеше да си е само идея, но ето това е четвъртата власт – като съобщиха медиите за намерението на панаир да се покажат манастирски стандарти – и ето то вече е факт.

Ще го правим за първи път и малко сме притеснени, ще видем какво ще се получи, споделя монахът Никанор.

Международното участие се изравява в поканените два сръбски манастира и един Атонски скит. Своя продукция ще покажат и братства от България – сред поканените са Чипровския, Клисурския, Поморийския манастири. Естествено, домакините също ще покажат своите продукти. За биволското квасено мляко и сирене от манастира над Гигинци се знае добре. Там правят дъхав балкански мед и понякога излиза толкова чист, че може да се разпознае от акви билки е събиран. От скоро имат своя марка манастирско вино. Правят и ракии, но те още не са специален модел.

Тази година за първи път ще има колбаси с биволско месо. Те са пилотен продукт, разработен с местна колбасарска фирма. Идеята е гамата да е пълна – пресни, сушени, седжуци по запазена рецепта и висок стандарт.
За първи път на щандове на открито гостите на манастира и дошлите за народния събор ще могат да си напазаруват екологични чисти храни и напитки, икони, броеници, тамян и други производи на манастирските стопанства.
За първи макар и още без добре организирано стопанство в изложението ще участва и Билинският манастир. Там преди години се беше самонастанила тройка странни духовници – мъж и две жени богословки, представящи се за монаси. Те бяха направили поразии по останалото от обителта. Сега манастира е предаден на стопанисване на от. Константин от Брезник. Той има намерение там да се развие стопанство и вече е ангажирал пастир. Има и няколко животни. На изложението от Билинския манастир ще има квасено овче кисело мляко и истинско краве сирене.
За народния събор Областната управа в Перник има ангажимента да осигури празнична програма от песни танци и изпълнители, които ще се представят на естрадата извън манастира. Миналата година това направи певецът Илия Луков.
Специална покана е изпратена и на земеделския министър Мирослав Найденов. Ще има да види „Ово е стандарт” в храните и истински продуктиот чиста суровина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар