03 септември 2011

Стотици празнуваха Голяма Богородица по православностилния календар в манастира над Гигинци




Стотици миряни от цялата страна се стекоха за празника Голяма Богородица в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци на 28 август. Неделният ден и утвърдената от предците и неотмряла, въпреки промененият официално от Църквата календар, доведоха и туристи, които не са посветени в истината на православието, но търсят Бога със сърцито си.

Повече от 100 пък бяха хората, които от вечерта търпеливо чакаха за изповед при игумена Негово Високопреподобие схиархимандрит Евгений, за да получат на другия ден след празничната света Литургия причастие с тялото и кръвта Христови за вечен живот.

По традиция, утвърдена от времето, когато манастирът още беше само руини, редовни гости в обителта са духовни чеда на Дядо Игумен от София, Шумен, Пазарджишко и разбира се, от Перник и околните села. Те идват тук на всеки голям църковен празник, за да чуят мъдрите му слова и напътствените му съвети за преуспяване в духовния живот. Около манастирската трапеза близките на манастира хора обсъждат с йеромонах Никанор и неотложните дела, в които могат да са полезни на обителта, възкръснала от забвението и поруганието.

Всички те вкупом се събират молитвено в храма от нощта на всеобщо бдение, което тази година обаче беше през граница. По покана на манастирското братство в манастира „Успение на Пресвета Богородица” до сръбското село Суково, монасите от манастира и група миряни бяха на бдението там, но още през нощта се върнаха в манастира в българско.

На сутринта мощният камбанен звън се разнесе над Църна гора и събра в новия храм на св. Силуан Атонски всичките гости, дошли от предния ден и хората, пристигнали специално за богослужението.


Великолепният храм се изпълни с народ – възрастни хора - мъже и жени, младежи и дребни дечица, насърчавани към смирение от майки и баби.



В селата около Перник старателно се пази традицията празникът Успение на Пресвета Богородица да се чества на 28 август, вместо на 15 август, както е в календара, по който сега празнува Българската православна църква. Правят се народни събори и традиционни курбани, но и много хора идват в Църногорския манастир за Божия благодат и милостта на Богородица.

Празничната литургия отслужиха йеромонах Никанор, в съслужие с отец Константин Стойчев от Брезник, дякон Пенко, зографският монах Пимен и певци.



По време на службата бяха изнесени за поклонение и мощохравнителниците с частици от частните мощи на 7 светии, които се пазят в обителта.



Службата беше увенчана от вдъхновено и много съдържателно проповедно слово на йеромонах Никанор. Освен за празника, за славното преминаване на Божията Майка от земните жители към небесните и постоянните молитви на Богородица за спасението на грешните ни души, той насърчи богомолците да четат постоянно божието слово, да следват сърцата си във вярата и неотстъпно да спазват Божиите закони.



Много време беше нужно всички заслужили с пост, с искрено покаяние и изповед да получат свещените хляб и вино, в които са истинските тяло и кръв Христови, за съединение с Него, за опрощаване на греховете и за получаване на вечен живот.

Преди празничният обяд за госите в манастирската фиала беше отслужен и водосвет.



Поредният голям празник в Църногорският манастир озари душите на вярващите с любов и светлина да успяват в християнския си живот и стремлението към спасението. Още по-вдъхновени бяха и малцината, които Бог дари с привилегията да са част от нощната служба в Суковския манастир.



Богослужението в навечерието на храмовия празник на манастира беше архиерейско.
В него взе участие и новият Нишки владика епископ Йоан. Редом с него служиха и духовниците от България - игуменът схиархимандрит Евгений, йеромонах Никанор, от. Константин Сойчев, монахът Пимен и други духовници и певци от България.



За храмовия празник в Суковския манастир, до сръбското знаме беше издигнат и флагът на атонската монашеска република – двуглавият орел върху жълт фон. Както за монасите в Църногорската света обител този фраг е символ на опазването на православието, както е в бастионът му Света Гора, така е и за сръбските брятя.
Но докато при нас заради флага понякога се чуват дюдюкания, то сръбският владика и богомолците приеха флага благоговейно.










Още снимки за събитията вижте ТУК и ТУК!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.