17 септември 2011

Първанов рита с дипломати в Перник



В края на втория си мандат от своя престой в президентството Георги Първанов реши да направи нещо за родния си Перник. На Стадиона на мира, който първо се казвал така, а сега официално е "Миньор", но старото му име все по-често се употребява, доведе свой отбор и гарнитура на дипломатическия корпус. Държавният глава си организира футболен мач, който беше наречен благотворителен. Първият гол вкара първата минута известният в близкото минало футболист на Миньор Георги Йорданов - Ярето. Подставени лица участваха в режисиран търг за фланелката на президента и Киро Змейо я откупи за 5 000 лв. Коментатор на мача беше Тити Папазов и той успя да направи шоу. Събитието беше използвано и като предизборен PR на кандидата за президент на БСП и на Първанов Ивайло Калфин.

Пет бона може би ще даде познатият във футболните среди Кирил Николов - Змейо за екипа на президента Георги Първанов, но не за хората, с които работи държавният глава, а за фланелката, с която той игра в благотворителен мач между воден от него тим и сборен отбор на дипломатическия корпус у нас. Срещата беше в родният на Първанов Перник, където в края на втория си мандат президентът доведе дипломати, техни съпруги и даже някои от дечицата им.

Мачът завърши с резултат 7:3 в полза на президентския тим. Първият гол падна в първата мината от крака на пернишката футболна легенда от "Миньор" Георги Йорданов - Ярето. Две успешни попадения във вратата на дипломатите осъществи самият Първанов. С два гола се отчете и шефът на гвардейците полковник Боян Ставрев. За отбора на президента голове отбелязаха и неговият секретар по икономическите въпроси Ертан Кара и Мариян Герасимов.

Сред играчите в тима на държавния глава бяха също именитият български шахматист Веселин Топалов, шефът на НСО ген. Димитър Димитров, певецът Митко Кърнев, който преди да излезе на терена, откри мача със свое парче. Във второто полувреме на двубоя се включи и кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин. Той смени Първанов на поста му, но засега само в мача. Треньор на президентския отбор беше Христо Бонев - Зума, а негов старши - самата легенда Димитър Пенев.




Коментатор на срещата беше неотразимо свободният Тити Папазов, който превърна събитието в истинско шоу, така че шоуто, което трябваше да направи "Пълна лудница" се състоя, но с многократно по-рехава публика от очакваното. Тити отправи най-много закачки по адрес на посланика на Кувейт. "Перник уейт мъни фром Кувейт", крещеше с цяло гърло като истински шоумен Тити и не обръщаше много внимание на сценаристите от президентския пресцентър.



Като водещ на шоуто и естествено като певец се изяви и верният фен на Миньор певецът. Той и на полувремето разигра търга за фланелката на Първанов. По предварителния сценарий и добре разработената режисура, наддаването започна от 1 000 лева. Освен Киро Змейо за фланелката наддаваха още двама. Киро се представи като президент на радомирския "Струмска слава". Той е бивш служител на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) - беше представител на Агенцията в Перник, когато областен управител беше Иван Димитров. Сега се води на работа в общинската фирма "Комуналстрой", където шеф пак му е Иван Димитров. Още един негов служител на същата фирма наддаваше случайно или не за фланелката - Бойко Боянов беше шофьор на предишния областен управител и сега също е на служба в предприятието, което ръководи. Третият участник в т.нар. търг беше Юлиан Иванов. За него се разбра, че е строителен предприемач и собственик на фитнес център. Наддаването стигна до 5 бона. Предварително беше обяснено, че тези пари ще се дадат за изграждане на детска площадка в пернишкия квартал "Хумни дол".




Публиката на мача не беше особено многобройна - на официалната трибуна седнаха няколкото съпруги на дипломати, първата дама Зорка, кметът на Перник Росица Янакиева и нейните заместници, председателят на Общинския съвет Добри Митрев и неговият заместник Хранимир Генчев, който от антикомунист и потомък на репресирани от режима на комунистите от известно време се превърна в горещ фен на Първанов, даже и на футболното поле. Местният соц. лидер Ненко Темелков, който получава заплата като заместник кмет на Перник, отговарящ за образованието и културата беше дошъл със семейството си и роднини. На трибуната имаше и няколко активисти на социалистическата партия - главно такива, които са кандидати за кметове. По едно време дойде даже бившата шефка на ДАНС Весела Лечева с много силен тен от слънцето. Дамата, за която се говореше, че била интимно близка с Първанов и даже сега той се опитал да я пробута за вице на Калфин, седна близо да първата дама, но от другата страна на Янакиева. Сред официалните лица бяха и голяма група служители на президентството, както и охраната на първата дама и съпругите на дипломатите.

Посланиците не отстъпваха в двубоя, но както се казва у дома и трибуните помагат, макар и публиката да беше рехава. От жълто-черните ултраси бяха дошли малцина. По неофициална информация феновете на Миньор готвеха протест срещу шефа на полицията в Перник комисар Валентин Димитров заради разследването за запалено синьо знаме по време на мача с Левски, но той не се състоя. За дипломатите отбелязаха два гола консулът на Армения Игор Мартиросян и Салах Суккар - посланик на Сирийската Арабска Република.

Съставите на двата отбора:







В края на втория си мандат Първанов реши да направи нещо за родния си град, макар да даваше какви ли не обещания - за откриване на университета, за ремонта на театъра и други подобни. Те обаче се състояха въпреки неговите обещания и без неговата заслуга.

Когато беше гост на средношколската експедиция "Кракра"през август, Първанов обеща да доведе дипломати и ето на - направи го. За жалост събитието нямаше нищо общо с практиката на неговата партия от едно време. В ония години, когато Тато водеше посланици по градовете, за кратко време те лъсваха по социалистически. За една нощ на места даже поникваха цели гори. Така в чест на посещения на дипломатически корпус бяха обновени Смолян, Ботевград, Добрич, Благоевград и други градове и още им държи влага оттогава. За Първанов обаче изглежда беше по важно идването на дипломати в Перник да послужи поне малко за PR на неговия кандидат за президент Ивайло Калфин.

Вместо това Перник посрещна дипломатите с филмче, направено специално за предстоящото голямо събитие на Федерацията на европейските фестивални градове (ФЕКГ), което ще се състои между 22 и 24 септември в Перник. Кметът на Перник Росица Янакиева, за която няма как да се отрече - беше се подготвила специално за случая в тъмно синя рокля и прическа леко на букли, разказваше увлекателно за Перник, историята, настоящето и идеите за развитие. Дано това се запомни. Общината се беше бръкнала и за подаръци на дипломатите. Дамите получиха реплика на керамична съдинка, открита при разкопки на пернишката средновековна крепост, а на мъжете от дипломатическия корпус подариха копие на печата на цар Петър, намерен още през 60-те години на миналия век при археологическо проучване на крепостта на Кракра Пернишки.


Докато шефовете на мисии гледаха презентацията, техните съпруги бяха на гости в Обединения детски комплекс. Там специално за тях Регионалният исторически музей беше подредил сбирка от Бусинска керамика, извадена специално за целта от музейния фонд. Гостенките разгледаха изложбената зала, а после присъстваха на специално за тях направен концерт.




Дипломатите се разходиха по крепостния хълм, съпроводени от Янакиева и семейство Първанови. Президентът не пропусна да подчертае пред гостите на Перник, че и той е домакин, а град Перник формално е такъв от малко повече от 80 години, но иначе е съществувал още по времето на траките и има осезателно присъствие в историята на България.

Подробно за историята на крепостта на ръководителите на дипломатически мисии у нас и техните съпруги разказа археоложката от пернишкия музей Василка Паунова. Какво от нейния разказ ще бъде запомнено и какво не, е трудно да се каже, защото тя представи голяма по обем и интересна информация, но с подаръците разказът и ще бъде предметно илюстриран.

Първанов се притесни, че дипломатите ще останат с не особено добро впечатление, защото никой не се беше сетил да подмени националния флаг, който се вее на пилон над крепостта. "Тези хора се впечатляват от най-дребни детайли.", коментира президентът под сурдинка, като не пропусна да забележи и непочистените фасове, но това той сподели само със своя стара местна позната.

"Защо Зорка не си маха тъмните очила? Сигурно я е срам от мъжа й, тя изглежда почтена и скромна жена." , си коментираха помежду си две възрастни дами, които случайно се бяха оказали на мястото на събитието.




Откакто е президент, всяка година Първанов прави така наречените срещи без вратовръзки с посланиците на другите държави в България. От четири години се играят и благотворителни футболни мачове. Най-голямата новина от среща на Първанов с дипломати обаче беше през юни 2006 г. Тогава по време на едночасова лекция в НДК за националната сигурност пред ръководители на дипломатически мисии, военни и политици Първанов за първи път призна публично, че е бил регистриран в репресивния орган на тоталитарната власт - тогавашната Държавна сигурност като агент Гоце. По собствените му думи папката на агент Гоце била доста поомачкана и видимо ползвана многократно. Днес се знае, че от тази папка липсват страници, но не се знае и никога няма да се узнае защо след като съпричастността му към ДС е била напълно невинна - на научен консултант и редактор на мемоарите на деец на ВМРО, който бил родолюбец, Първанов не призна за това преди да го кандидатират за президент. Сега той не без гордост разказва по градове и паланки, където представя публикувания си в книга отчет за своя престой в президентството, как не отишъл на телевизионен дебат, станал арена на размяна на компромати между Петър Стоянов и Богомил Бонев. Въпросът обаче защо не си призна за Гоце по-рано остава. И като се отчита понякога коментира колко държавни пари е похарчило президентството по негово време. Ако разходката с дипломати до Перник все пак може да се отчете като реклама за родния град и от това да произлязат ползи, то колко ли струват безцелните воаяжи на Първанов из страната, ловните му излети и по света и посещенията на спортни срещи, където ходи за свое удоволствие, но с целия си антураж за сметка на данъкоплатеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.