06 ноември 2012

Скърбим за Светейшия патриарх Максим


Православните християни в Перник и цялото гражданство прие с прискърбие новината за смъртта на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Максим. Главата на Българската православна църква се представи в Господа вчера сутринта

в 03.30 ч. на 98-годишна възраст. Последните седмици от живота си той прекара в столичната болница “Лозенец”, а като причина за смъртта му се сочи сърдечна недостатъчност. Неотлъчно до Патриарха в последните му дни е бил неговият викарий Знепоският епископ Йоан, който е причестявал Светейшия с тайнствата Христови всеки ден. Тъкмо на него още вчера сутринта от името на Духовния обществен съвет в Перник бяха изказани съболезнования и убеденост, че името на Патриарх Максим ще бъде записано в книгата на живота.

Патриарх Максим имаше специално отношение към Перник. Благодарение лично на неговото застъпничество е оцелял пернишкият храм „Св. Иван Рилски”, заплашен от събаряне през годините на социализма. При изграждането на новата административна сграда до него имало идея да бъде съборен, но Патриарх Максим се обявява против лично пред първия тогавашен ръководител Тодор Живков.

С благоволението и по волята на Патриарх Максим през 2009г. в Перник за вечни времена беше донесена частица от мощите на св. Иван Рилски след дълги моления от страна на гражданството и след решение на пълния състав на Светия Синод.

Нееднократно на празника на светията, покровител на града Патриархът е оглавявал празничните богослужения. В последните години с неговото благословение това правеше първият му помощник епископ Йоан и винаги преподаваше пастирската благословия на Светейшия патриарх.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.