08 ноември 2012

Храм "Св. Архангел Михаил" - с. Косача


























Първанов урежда земляци с нов път

Президентът пропусна родова среща в Косача

Неделя, 21 Ноември 2004

Обещание за нов път занесе на земляците си в Ковачевци президентът Георги Първанов вчера. Връзката Ковачевци - Батиново - София ще бъде модернизирана напролет. Това уверили президента областният управител на Перник и представителят на регионалното министерство. Първанов определи като скандално състоянието на всички пътища в страната. Президентът посети земляците си за първи път от избирането си на поста. Заедно със съпругата си Зорка той гостува на тържествата за 20-годишнината от обявяването на Ковачевци за общински център. Преди около век прадядо на Първанов е бил кмет на Ковачевска околия. Времето обаче не стигна на държавния глава, за да се види с роднините си. Десетина братовчеди и чичовци бяха подготвили частно тържество за "гордостта на родата" в село Косача. Първанов обеща на близките да ги събере на софра след няколко месеца. Президентът подмина и родната си къща в Косача. Той запали свещи в местния храм "Св. Архангел Михаил", където е кръстен. Първанов подари на храма две икони. Нашето хубаво момче Гошко е дошъл да ни види, обясняваше развълнувана 80-годишната баба Здравка. Местните жители поискаха помощ за ремонт на пътя и за нов водопровод. Визитата ми тук е много лична, заяви Първанов, отклонявайки всички въпроси за държавните му дела.
Анна Георгиева - "Стандарт"



Освещават храма в Косача

07 Ноември 2005 г.

140 години от построяването на черквата “Св. Архангел Михаил” в ковачевското село Косача честват утре. Храмът бе ремонтиран в продължение на няколко години, а за освещаването се очаква да пристигне Знеполският архимандрит Николай. Светата литургия и освета ще отслужат в съслужение свещеници от радомирския храм “Св. Димитър”.
Черквата е построена през 1865 година, а две години по-късно в нея е идвал Васил Левски. С дарения бе извършен ремонтът на храма, а от Комисията за борба с бедствията, авариите и катастрофите са отпуснати 40 000 лв., с които са изградени подпорни стени срещу свлачищните процеси в района на черквата.
Миналата година на празника присъства президентът Георги Първанов, който е родом от селото. Той дари на храма икона на патрона.
Красимира СТОИМЕНОВА, в-к ВЯРА


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.