09 май 2017

Чудеса на изцеления пред Всецарица

Хора оздравяват след молитви пред копието на иконата на Божията майка от светогорския манастир Ватопед

Една година вече в специално пригоден параклис в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" се пази копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица - Всецарица. Пред образа на Божията майка се покланят много хора. Мнозина идват в обителта като туристи, но има и такива, дошли да търсят помощ за телесни и душевни страдания. По повод навършилата се една година в манастира имаше празнични богослужения, оглавени от Белоградчишкия епископ Поликарп.



На скенер ми откриха тумор на в белия дроб с размери около половин сантиметър в диаметър. Лекарите решиха, че може да ме оперират и насрочиха операция. Докато чаках да дойде денят бях пуснат в отпуск от болницата. Точно по това време в столичната катедрала "Св. Александър Невски" за поклонение беше изложена иконата на Богородица Всецарица и аз горещо се молих пред нея да ми помогне да се справя с болестта. После иконата дойде в манастира и аз я последвах, за да продължа да се моля. В деня, когато трябваше да ме оперират, бях приготвен за операцията и чаках да започне сутринта, за голяма моя почуда професорският екип се отказа да ме оперира, защото туморът изчезнал. Мисля, че Света Богородица ми помогна. Вярвайте и тя ще помогне и на вас. Това е разказал на малко листче с името си Валери Кръстев и за достоверност е оставил своя телефонен номер. Дни преди да се чества годишнината от пребивавенето на иконата на Божията майка Всецарица в Църногорската света обител той беше дошъл пред образа на Богородица отново да благодари за изцелението си.

Валери не е единственият човек с име и телефон свидетелства за станало чудо и столичанина Петър. възрастният мъж бил опериран от простата и се налагало доста време след операцията да ползва памперс. Това го угнетявало и наред с физическите страдания изпитвал срам от себе си, че се изпуска като бебе. В манастира той дошъл повече на екскурзия,но по пътя научил за чудесата, ставали с помощта на Всецарица и за лечебните свойства на водата от манастирското аязмо. Помолил се свои думи пред иконата, налял си вода от аязмото и се прибрал у дома. десетина дни след това човекът се върнал в манастира с дарове и вече без памперс. Подкрепа преди операция след молитви пред иконата получил и Веселин Йорданов.

Прослава за Богородица Всецарица

По някакъв не много ясен обичай, много хора оставят пред иконата своите желания и молитви към Спасителя Христос и Неговата майка на листчета. Затова откакто пред параклисчето с иконата е архимандрит Йосиф, който отскоро е част от манастирското братство, той е поставил тетрадка за улеснение на посетителите. Само за няколко дни повече от половината й страници са се напълнили с просби, пожелания и впечатления. Хората пишат за какво се молят, изброяват имената на близките си и изкат за тях здраве и благодат, пожелават мир и любов и с възторг пишат за възстановената света обител.
Благодаря ти, Боже Господи, благодаря ти света Майко за водата, за хляба, за всичко, което сте ни дарили, пише семейство от столицата. Дълго послание за здраве и обич в семейството с изброени много имена завършва с молитва: "Благодарим ти Господи и на всички светци, и на майка Богородица и прости ми, Господи знаени и незнаени грехове. Ние, Господи, сме много грешни, то Ти, Господи, прощаваш на всеки."



С такива и много подобни чувства богомолен народ се събра на 1 срещу 2 май в манастира за бдение в чест на годишнината от пребиваването на иконата на Богородица Всецарица, а на другия ден и за света Литургия. В продължилото повече от 8 часа богослужение през нощта много и много пъти се повториха различни молитви и хвалебствия към Божията майка Всецарица. С благословението на Негово Светейшество, Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Богослуженията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит. Съслужиха и молитвено участваха игуменът на Суковкия манастир в Сърбия йеромонах Серафим и братя от този манастир, игумени и монаси от български манастири, духовници от Софийска и Видинска епархии. Богослуженията бяха украсени с песнопенията на хораза източно пеене на Владе Симич от Белград на десния клир, а левият клир бе оглавен от отец Любомир Янъков, братя на Църногорския манастир и гости.

След Литургията епископ Поликарп поздрави присъстващите и припомняйки им важни моменти от живота на Божията Майка, насърчи християните да и подражават, като чрез това извисени пред Бога, станат достойни Негови чеда. Той благодари за топлата покана да вземе участие в това молитвено тържество на игумена на манастира йеромонах Никанор и изказа благодарност на всички, които допринесоха за прекрасния духовен празник.
Приветствие към присъстващите поднесе и отец Никанор. Той припомни, че по народна традиция, утвърдена в годините на социализма, всяка година на поляните край манастира се прави събор, но и в годините на войнстващ атеизъм хората от околните села са намирали пътя храма, а сега този ден става и празник на иконата на Божията майка Всецарица. Игуменът сподели за случаите от последните дни на изцелени от тежки болести след молитви към Пресвета Богородица пред нейната икона Всецарица и подчерта важността от истински духовен живот, неподправен и изпълнен с мир, разбирателство и единство.
След поклонение пред иконата на Света Богородица – Всецарица в посветения на нея параклис в манастирския двор имаше обща братска трапеза, последвана от моление в манастирския храм "Св. Силуан Атонски".

Гости на манастира за празника на 2 май бяха народният представител д-р Александър Александров, областният управител на Перник Васил Михайлов, кметовете на община Перник и на община Земен д-р Вяра Церовска и Димитър Сотиров. Присъстваха кметове от малки населени места от областта, общински съветници, представители на местния бизнес, дарители, и спомоществуватели на манастира. Накрая епископ Поликарп благопожела след една година заради Всецарица пак всички да се сберат в манастира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.