07 февруари 2012

Ива Давидова подари нов химн на Перник за Сурва



„Перник – моят роден град, на веселие богат!” Това пее в най-новата си песен гласовитата певица Ива Давидова. На закриването на на 21-вия фестивал „Сурва тя подари на Перник нов химн.

След като възпя красотата на българката в „Рада радомирка” и ни убеди, че „любовта не е красива, щом е някой наранен”, Ива Давидова реши да покаже на своите съграждани и на цяла България, че въпреки негативните емоции, завладели Перник в последните няколко седмици, градът има с какво да се гордее. По тази причина, „слънцето” на народната музика направи песен, разказваща интересни подробности от неговата 8-хилядна история.

„С тази песен искам да покажа на цяла България колко хубав е Перник- градът, в който аз и още около 80 хиляди души сме родени, израснали, прекарали безгрижно детството си, създали верни приятели, срещнали първата си любов и създали семейства. Град, сгушен в планината, който всяка година събира стотици сурвакари от цяла Европа” – разказва с въодушевление Ива.

„Песен за Перник” е по музика и аранжимент на Владислав Тодоров и Красимир Димитров от Masters Of The Dance, а текстът е дело на самата фолклорна изпълнителка.

Новият химн на миньорския град разказва историята за неговото създаване, както и за последните сражения на смелия Кракра Пернишки с Византийската империя.

„Това не е типичната народна музика, която всички познаваме, тя е примесена с модерно звучене, което ще допадне и на най-претенциозния почитател на хубавата българска песен”- убедена е изпълнителката. В Перник има изключителни творци и хора, категорична е певицата.

Песента е изключително позитивна, обясни и пред "Здравей, България" Ива.

Всички жители и гости на града имаха възможността първи да чуят уникалното изпълнение на Ива на 29-ти януари от 18:00 часа в центъра на града.

С „Песен за Перник” завърши и церемонията по официалното закриване на традиционния кукерския фестивал „Сурва 2012”, който за поредна година събра хора от цялата страна, Европа и света.

Миналата година прозвуча за първи път рок парче по музика на Росен Младенов и текст на Кирил Манов, което вече е химн на Сурва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.