08 март 2012

8-ми март – Ден на колегата


В календара 8-ми март го записват като Международен ден на жената. Мнозина са забравили или не знаят, че това е станало за първи път през 1909г. по идея Американската социалистическа партия, а поводът е състоял се на 8 март 1857г. в Ню Йорк протест на шивачки и работнички от текстилни предприятия против лошите условия на труд и ниските заплати.

През 1910г. Клара Цеткин предлага в една от първите недели на пролетта да се празнува Деня на работничките и на международната им солидарност в борбата за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

През 1965г. в СССР 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената и по съветски почин този ден става част от празничния календар на всички социалистически държави.

И така до днес! От ден на жената-работничка, 8-ми март се е превърнал в празник на жената - майка, съпруга, любима, любовница, сестра и т. н. Но първообразът му се е запазил, защото най-ухажвана на този ден сякаш е тъкмо работещата жена.

И понеже напоследък е модерно тя да се нарича колега, а не колежка поради някакви не много ясни граматически правила, а и денят е повод да се черпят колеги – и дами, и мъже, за да се нарекат нещата със собствените им имена, време е 8-ми март да се обяви за Ден на колегата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.