07 март 2012

За соборо - така беше на Празника на Перник

Скари и бири и музиката да свири - на собор - като на собор - така беше днеска из Перник. Сергии, зрелища, речи и народ, народ из целия град.

Денят започна с камбанен звън - на минната църква. Там от два дни се пази безценна светиня - частица от мощите на светията покровител на Перник и на миньорите Великият Рилски пустинник и Чудотворец св. Йован.

Така и завърши с камбанен звън - от светлинен спектакъл, какъвто, казват, се правел само при египетските пирамиди.

Не мина и без знамение - както се беше смрачило и дъждо изгоньи народо от площадо, изведнъж дъга се извила над градо - според тези, които са я видели.

За соборо у Перник си дойде президенто. Каза пак същото слово като и лани - че пернишкио спорт стигнал дъното, а пред журналистите се разговори за разни работи, дето ни го питат и ни го бригат. Не пропущи да завърти пръст на младите Бойкови министри и отпраши към „Рудничар". Преди това на две момета от Ковачевци даде някакви награди и обеща да им помага. После по вестниците и по сайтовете му казаа „ добр'утро, го'син президент".

От словото на кметицата на мене най-много ми ареса като каза, че требе децата да се учат на духовност и родолюбие.

Дадоя и награди на едни добри хора - на докторка пенсионерка, на една социална деятелка, на директоро на Гимназията Бойко Свиленов, на шефо за кабеларката Пешо Киров и на маестрото Райчо Христов, дето толко години пази тия със цигу-мигуто и отсрамва Перник и България заради чалга-културата и по свето.

Имаше концерт на ансамбъло „Граовска младост", окая и три млади момчета, кръстени „Гласовете", имало и гости от сръбско - от Лесковъц.

Вечерта дойде Нешка Робева и нейната трупа, ама се скри у Младежо от лошото време.

Много убава работа направи едно момче - богослов от Хасково. Без никой да го каньи и да му плаща подреди около църквата изложба със снимки на църкви и манастири от целата страна и седе цела седмица. Светльо сам обикалял къде ли не и снимал първо бутнатите църкви - да не се забрават, па после и построените - да се знае. И на празнико перничанье ги разглеждаа чак до ноща.

На днешнио празник кметицата Росица пререза лентите на две нови детски градини - за 66 деца общо и каза, дека у Перник се раждая секи ден по 8-10 дечица. И верно - и днеска на дено на св. Йован проплака един Калоян. У Дивотино да режа лентата ю помага областнио управител оти он си беше кмет там, па и там е раждан.

С непререзана лента остана магистралата, ама много лошо било времето. А ТЕЦ-о па гръмна и ни „попари" със студен душ - без изненада, оти това го зная вече и на село. Тая година крадная повече дърва, та да греят и тия от градо, ако парното им е студено. Другата лоша новина дойде по-късно привечер: На соборо Миньоро зема та падна от Локото и завале дъжд, ама не като Божия благодат, а от оставки. Говори се дека Перо па си точи забите за отборо, ама че видиме.

Гостите от чужбина ги водия у минниьо музей под земята. После кметицата ги приема един по един да си говора мили любезности.

И они бея при камико, като му турая китките. Окая му паметник на св. Йован. Лани го правия Тони Каймата и тоо склупторо от Драгичево - Минчо. Оно поповете викая, че на светия паметник се не прави, а църква. Ама сега си трая - сигурно от нещо се боя. Я от баба знам дека светията е като жив и телото му е неразложено, оти Господ тека сакал. Сега у нашта църква има малко от него, а они на камико се кланяя наместо да паля свещи и да чета молитви. Минаа през църквата като през турски гробища и заминаа, а президенто и не влезна. Ама и това че стане. Я гледай каков по-убав стае градо. Скоро и голема църква може да има у центъро. И тогай нема да се кланяя на камико, ами че ода у църквата за истинска благодат. Амин. Дай Боже.

Може нещо да сме пропущили оти оно що беше - ум да ти зайде. Много отлитаа тия от общината за празнико, ама най-много комай се фана на Кирчо Манов -- тоо що е директор на КИЦ-о.

Снимките ги собирахме и от други ора - на сите благодарско. Видеото е на dobrinite-news.com

19-Октомври-2009

КОМЕНТАРИ:

от авторът (не регистриран) - 10/21/2009 - 22:43

Още веднъж благодаря за вниманието. Притесненията ми са искрени, а от правописните грешки, включително и пунктоални, се изчервявам всеки път, но продължавам да ги допускам - повярвайте ми от бързане и невнимание. Моля, да ме извините. Ще внимавам повече, защото според мене да пишеш с правописни грешки е най-малкото неуважение към читателя.


от cipi (не регистриран) - 10/21/2009 - 18:47

Поздравявам Ви за вашата самокритичност! А тукашният диалект няма да изчезне скоро, предвид ината на шопското"племе".Все пак си позволявам да ви припомня, че е правилно:" ...не сте се засегналИ". Доскоро! В пунктуацията също има какво да се желае...


от авторът (не регистриран) - 10/21/2009 - 07:05

Драга/и cipi, Искрено Ви благодаря за Вашия коментар. Тъкмо това си мислех, преди да публикувам този материал – дали за публиката ни подобен стил и език няма да е обиден. Честно казано, малко се срамувам, че си го позволих. И аз съм убедена, че подобен начин на писане и език не е признак на особена култура. За моя огромна радост, Вие не само сте се засегнал/а, но и реагирате - значи има чувствителност към простотиите. Моля, приемете написаното като не особено сполучил опит за шега. Сигурно трябва да си призная и, че текстът просто сам се написа по този начин. От друга страна аз смятам, че местното ни наречие или диалект – не съм съвсем наясно кое е по-правилно – трябва да се пази по някакъв начин защото си е едно богатство и в него има много музика на езика, своеобразна красота и народопсихология. За съжаление се забравя и ще умре.


от cipi (не регистриран) - 10/20/2009 - 21:35

Защо си мислите, че някой илитерат ще прочете този материал? Предполагам, че и по селата вече не говорят така, а вие ни обиждате с подобен стил в сайт, вероятно с претенции за нещо ново и модерно.Тъжно!


от Ivo (не регистриран) - 10/20/2009 - 17:48

Каква самоирония.... после защо ни плюят по всички медии.. ами то и ние не се уважаваме.. а очакваме някой друг да го прави..



от евалата (не регистриран) - 10/20/2009 - 15:21

Евалата, така статия не бях чел, от Балканската война насам :)))))))))))))))))))))))))) Поздрави за стила, наистина.



от възмутен (не регистриран) - 10/20/2009 - 07:46

А шивашкия цех в "твърди ливади" продължава да тормози хората !




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.