01 август 2012

Как се прави политика от земетресение?


Земетресението с епицентър Перник се превърна и в политическа дъвка. След като още в първите часове след най-силния трус на 22 май перничани намериха сили да се шегуват, сега политици от местен калибър решиха през телевизора да се възползват от своите две минути слава, които в някои случаи опияняват до обезумяване.

Използваният вече сценарий да не се дават по обещано предназначение пари на данъкоплатеца за ремонтираната театрална зала влезе в пълен ход и за обезщетенията от земетресението.

Как им е разпоредено на кадрите на ГЕРБ да направят всичко възможно да не се плаща на
перничани ще остане тайна, докато някой не си признае, но това е повече от очевидно. Неразбираемо е как така ще си общински съветник и няма да си загрижен за нормализирането на живота в общината след природния катаклизъм, ами ще заставаш пред микрофоните и ще лъжеш. А ако не лъжеш – ще правиш от мухата слон, само и само да те забележат или да навредиш някому, но въпросът е на кого. Вярно е, че ще се редят листи за народни представители, но за първите места и за народното доверие едва ли се воюва със злоба и лъжи.

Странно е как съветниците от ГЕРБ, поискали кметът на Перник да подаде оставка, не си дават сметка, че с поведението си лишават от дължимата им подкрепа на държавата всички перничани.


Председателят на Общинския съвет Владислав Караилиев старателно чете лисчета от някаква така наречена жълта папка, но така и до днес не казва как съвместява задълженията си на пръв между равни съветници с дейността на частната си фирма, която често го поставя в позицията на конфликт на интереси, както сам признава публично. Като строителен специалист той тълкува написаното в листчетата, както му е изгодно, но вместо да насочи усилията си към осигуряване на покрив за останалите без дом след земетръса перничани и уютни класни стаи за децата, той мери с педя найлони над продънени покриви и пресмята на крачки нанесен латекс.

Председателката на групата съветници от ГЕРБ Милена Миланова иска да знае защо точно са освободени от длъжност зам кмет и главен инженер в община Перник, но дали може да обясни защо премиерът освободи без всякакво обяснение зам. областния управител Георги Шарлачки. Като юрист на многопрофилната болница ще назове ли тя по име лекаря, арестуван само преди дни заради подкуп. Не е ли според нея мародерство 400 хиляди лева от бюджета на Междуведомствената комисия да се дават на МВР за обезвреждане на опасни отпадъци (разбирай в това число и конфискувани цигари без бандерол) и може ли тя като юрист да обясни какво общо има това с възстановяването и подкрепата. Странно е как тя не е разбрала, че отпусканите за възстановяването на общински сгради пари, нямат нищо, ама нищо общо, с одобряваните все по-мизерни и крайно недостатъчни обезщетения за гражданите.

Сред вдигащите шум пред телевизионните камери е и зам. председателят на ОбС от ГЕРБ Пламен Борисов. Дали така охотно би обяснил той и как точно стана общински съветник, след като за несъобразяване със закона беше дерегистриран от листите, а после тихомълком, без да се проверят документите му, възстановен от непрозрачната ЦИК.


Миланова каза от телевизора, че на съветниците не им било работа да правят политика – може да си погледне записа, за да се убеди. Когато всички трябва да се обединяват след бедствие, гражданите питат за сбоджи и политиканстване ли са ги избирали.



Един от народните представители ще бъде запомнен в мандата си с кърваво писмо до своята партия. След тъжните истини, които Петър Петров сподели публично със своите съпартийци, гой замлъкна. И продължи да пътува по света с командировки от парламента като заместващ представител в различни комитети. Характерно за неговото мислене и начин на изказ и той се включи в хора по овикване на кмета Перник. Петров сравни Янакева с Мечо Пух, защото работело по схемата "Колкото повече, торкова повече". Само че така и направи услуга с признанието че иска за града и гражданите повече и повече.

Кметицата на Перник едва ли сияе в святост. Когато имат възможност да я уличат в истински грешки, активистите на ГЕРБ в Перник не го правят. Те вдигат шум за неща, по които е ясно, че кметът не е виновен. Публично правят компромиси за хора от БСП, които за обикновен перничанин не се отнасят. Въпрос на морал, компетентност и партиен картел, но не и на политика, даже когато н е солетяло земетресене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.