16 август 2012

Манипулативни внушения заблуждават перничани


, недоказани внушения, тиражирани по медиите, заблуждават перничани за нахалост похарчени от Общината пари от отпуснатите за възстановяване на щетите от земетресението от 22 май средства. Безотговорно се твърди, че с шепи са раздавани средства за обекти, в които не е работено, и така са похарчени предназначените за ремонт на училища помощи от държавата. Говори се за надписани ремонтни работи и така са ощетени гражданите с пострадали домове, подали 8 507 заявления за подкрепа от държавата.

Всичко това се прави от общински съветници и от техни глашатаи, определящи се като
журналисти. На тези хора обаче би трябвало да им е ясно, че помощта, отпускана от държавата по решения на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, председателствана от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, се дава в точно определен размер за всеки обект, в това число и за пострадалите жилища на хората. Парите за общинските сгради нямат нищо общо с парите за гражданите. Парите за всяка сграда са строго определени. Отредените за частните пострадали сгради се изплащат от общината на гражданите по банка само след представени разходни документи – фактури. Служител на община Перник извършва проверка дали написаното във фактурите съответства на предписанието на конструкторите, установили поражението и направили предписание какви ремонтни работи трябва да се извършат.

Отказите за отпуснатите от правителството 325 лева като еднократна помощ за пострадалите, раздавани чрез дирекциите за социално подпомагане, също се приписват на общината и на кмета, макар те да нямат никакво отношение към това.

Резултатът от заблужденията обаче е налице, защото „цяла България говори за пернишката кметица , злоупотребила с пари от земетресението” или поне така смятат коментатори в нета. Гражданка изразява съжаление и към автора на тези редове с думите: Съжалявам ви че толкова пристрастно предавате ситуацията в Перник но имайки предвид за кого работите е разбираемо не и оправдано.Живея и работя в Перник имам очи уши и собствен мозък за да разсъждавам. Успех в палатковият лагер!”.

Въпросът е какво ще стане с хората, които са без покрив – около 600 човека по информация от общината, в това число и обитаващите държавните блокчета на Мини Перник в ликвидация, подлежащи на събаряне. Какво ще стане с хората, които ще трябва да си събарят къщите, а те до този момент според експертите са повече от 160 и се увеличават, защото не всички са огледани. Как ще успеят да си поправят домовете пенсионерите с под 200 лева пенсия, които дават половината от месечния си доход за лекарства. Въпрос е и защо Междуведомствената комисия разпределя за МВР пари, предназначени за възстановяване и подпомагане.

Кметицата на Перник едва ли сияе в святост. Когато имат възможност да я уличат в истински грешки, активистите на ГЕРБ в Перник не го правят. Те вдигат шум за неща, по които и за тях е ясно, че кметът на Перник лично не е виновен и това личи от сигнала им до прокуратурата, където името на Янакиева не е споменато. Публично правят компромиси за хора от БСП, които за обикновен перничанин не се отнасят. Въпрос на морал, компетентност и партиен картел, но не и на политика, даже когато ни е сполетяло земетресене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.