03 август 2012

Бойко Борисов за референдум за Белене - едно към едно


Правителствната пресслужба разпространи съобщение, с което информира какво е мнението на премиера Бойко Борисов за провеждането на искания от БСП референдум за атомната централа „Белене”. Думите му са предадени буквално. В съобщението се казва:

Премиерът Бойко Борисов, Министерският съвет и ПП ГЕРБ подкрепят провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на днешното заседание на правителството.

„Станишев казва, че сега едва ли не щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас където и да говори да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме „За” референдум. Категорично. Не е нужно да го брани, точно обратното“, заяви г-н Борисов пред министрите.

„Референдум обаче струва към 30-40 милиона, тоест избори все едно се правят. А ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум. Така че ние не сме против, ние сме „За”, но лично ще държа в този референдум българският парламент или както се възлага, като се напише „За” или „Против”, отдолу да се напишат условия. Ако си „За” това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един Мерцедес на централата. Ако я правим за 22 милиарда, който поиска, токът ще струва еди колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите“, допълни министър-председателят.”


Вместо това изказване да се приеме като виц, съобщението от пресцентъра на Министерски съвет влезе в информационните емисии като водеща новина. Думите на българския премиер, малко поизгладени и фризирани бяха изтълкувани, че референдумът за "Белене" ще се прави едновременното с парламентарните избори догодина.

Така всъщност се разбира и основната причина за събираната от БСП подписка. Причината не е българската ядрена енергетика, развивана чрез АЕЦ"Белене". Причината не е референдум като основна демократична форма на допитване до народа и съобразяване с неговото мнение. Причината са парламентарните избори, когато и да се проведат - в срок или предсрочно - БСП вече има списъци с потенциални избиратели, барабар с ЕГН-тата. Списъците обаче са и в ръцете на управляващите през администрацията, която трябва да ги проверява. Затова популизмът е много полезен.

Хладилникът може и да е празен, но по телевизора Бойко Борисов предупреждава, че всеки българин трябва да се лиши от поне един Мерцедес, за да се построи атомна централа при Белене.

Начинът на изказ на българския премиер по правило се приема безкритично, но не може да се продължава да се приема безкритично собственическото му отношение към парите на българските данъкоплатци, между които са даже бебета, защото и за пюретата и памперсите се плаща по 20% ДДС. Бойко Борисов раздава парите на данъкоплатеца като свои, а хората приемат това благодеяние като манна небесна и все още го одобряват въпреки обидното му за средно интелигентен човек поведение.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.