01 април 2013

Подслушването - начин на употреба

През лятото на миналата година в Перник се учреди гражданска инициатива на пострадалите от разтреслото града земетресение от 22 май 2012г. Инициатива възникна не особено организирано, но постепенно беше канализирана, в смисъл на съобразена със законите. За председател на Инициативния комитет беше избрана млада жена,не особено известна и непопулярна като име. Още в същия ден до тогавашния министър-председател Бойко Борисов беше изпратено писмо с искане за среща. Последва светкавичен отговор по телефона на другата сутрин. Младата жена беше потърсена с трите й имена без те да са били съобщавани някъде. Това означава, че по нощите някой е работил в някакви масиви и вече на власт имащите нейният профил е бил известен. Ето в такава държава живеем. На милиционерските похвати.

От няколко дни една от основните теми в медиите е сигналът за подслушване на видни политици и бизнесмени, който лидерът на БСП Сергей Станишев занесе в прокуратурата. Вчера лично главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че този сигнал е достоверен. Преди това той назначи проверка и хората масово предугаждаха, че след тази проверка ще се окаже, как всичко е блъф, а Станишев е бил подведен. Обоснованите предположения, базирани на стари практики, свързани с не по-малко скандални случаи, най-вероятно ще се окажат основателни.
Цацаров е свързал сигнала за СРС-тата с посещение при Станишев на американския посланик у нас Марси Рийс в деня на обвяването на служебното правителство. Главният прокурор обясни, че действително е имало използване на специални разузнавателни средства и чрез тях е събирана информация от ключови фигури в политическия и икономическия елит на страната без тяхно знание, но заяви, че СРС-тата не са използвани по разпореждане на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Ширащото е, че наред с незаконно подслушваните Ахмед Доган, Лютви Местан, Иван Костов, Яне Янев, Меглена Кунева и бил и самият Бойко Борисов.

Дали ще се разплете „гейта” с бръмбарите този път и в чия полза, засега не е ясно. И да не го е поръчвал Цветанов, подслушването е ужасно нещо, защото е правено от ръководени от него хора. Станишев едва ли би развял анонимката толкова насериозно, ако не беше уверен. Смълчаха се и някои от подслушваните...

Като цяло в резултат на скандала хората спряха да си говорят по телефоните. И то не защото имат какво да крият.

А какво ли са чули, тези дето са искали да се слуша и защо нищо не са научили... То и да чуеш като подслушваш се искат компетенции, а какво остава да се оставиш даже да те хванат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.