15 септември 2013

Земляческо дружество събира пари за възстановяване на Трънския манастир

Земляческо дружество на живеещи в София трънчани се захваща с възстновяването на манастир. Общото събрание на регистрираното като сдружение Трънско земляческо културно-просветно дружество „Руй” е излъчило Инициативен комитет за обновяване на Трънския манастир „Св. Архангел Михаил”. Гражданската инициатива си поставя за цел чрез различни инициативи да събира дарения от местни патриоти и фирми от цялата страна.

Инициативният комитет ще се събере на 26 септември 2013 г. от 17:30 часа в салона на Славянското дружество на ул.”Славянска” №6 в София и кани на срещата общественици, бизнесмени, дейци на културата и представители на различни институции, за да представи програмата си и да избере ръководство.

Поканен и и енорийският свещеник на Трън Николай Пешов, който е назначен за предстоятел на манастирския храм, за да даде повече информация за състоянието на манастирския комплекс в момента.

 През 70-те години на миналия век  по лична заръка на Людмила Живкова храмът е бил покрит с масивен дървен навес, но през годините той подаде и падна. Черквата е била обект и на иманярски набези. В нея се намира и обвеяна с много легенди римска  колона с надпис: "Марк Антоний Руф подарява на Божеството Сантос Казабонос".

Миналата година със средства, набрани от дарителска кампания по инициатива на доскорошния кмет на Трън Станислав Николов беше извършен частичен ремонт на храма. Финансова помощ оказа и Софийска митрополия.

Заради съмнения за правомерно изразходване на средствата при този ремонт, от Инициативният комитет си поставят задача да контролират начина на изразходване на събраните от тях дарения.

В Националния институт за недвижимо културно наследство има планове за възстановяването на храма и консервация на ценните стенописи.

Манастирът е основан през 13-14 век. През годините на османското владичество многократно е опустошаван, но и възстановяван. През най-добрите му времена  манастирското  братство е достигало до над 70 монаха. По народно предание в обителта е отсядал и Васил Левски.

Трънският манастир се намира над село Ломница, в близост до живописното ждрело на река Ерма, където наскоро беше осъществен проект за благоустрояване на околността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.