03 септември 2013

Хранят хлебарки със сандвич

Младо семейство от Перник откри иновативен начин за справяне с хлебарките в панелното си жилище. От години апартаментът, който преди това се обитавал от родителите на младите, се споделял и с гадните насекоми. Изпробвани били всевъзможни начини жилището да се очисти от напастта, но насекомите изчезвали за кратко и после пак завземали обичайните територии под кухненските шкафове и в тръбите на канализацията.

За кратко ефект давали лепливи къщички, които се купували от кварталния магазин като много оборотна за квартала стока. Гадинките залепвали по тях и така популацията им намалявала.

Един ден злоядият наследник на семейството пъхнал под дивана недояден сандвич. Вечерта майката случайно открила, че върху него са напълзели голям брой от хлебарките. От тогава вечер по график семейството прави сандвич като капан за гадините, а сутрин със специална
метла и фараш ги обира и унищожава.

Вече не ни е страх, че може да изнесат килима, хвалят се на съседите двамата млади родители. Хлебарките значително намалели напоследък.

Според специалистите по дезинфекция това лято в Перник хлебарките били поне два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Както обикновено, най-голямо е нашествието на хлебарки в панелните блокове.

Средата в мазетата им служи за естествен развъдник на хлебарки, бълхи и комари. Насекомите се размножават най-често в абонатните станции и подпокривните пространства. Лесно проникват по тръбните пакети, между панелните връзки, под подовите настилки, зад скъсани тапети. Те са се превърнали в напаст и в магазини, складове и заведения за хранителни продукти.

От години даже многопрофилната болница в Перник не може да се отърве от нашествието им въпреки постоянните мерки. Изгарянето на вредителите било най-ефикасният начин за унищожението им.


1 коментар:

  1. Че те направо си ги отглеждат с тия сандвичи. Аз не бих прибягвала до този начин на събиране на хлебарки, освен ако сандвича не е покрит с борна киселина. Все пак целта е да ги унищожаваме, а не да ги привличаме. Все ще има някоя хлебарка, която си се прибира нахранена и си ражда поколението някъде на безопасно място. А дали хлебарките са повече в Перник или в София можем да спорим доста. В центъра на София по тия стари сгради такива чудовища се разхождат...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.