06 септември 2013

Храмове-паметници без покриви преди зимата

Храм "Рождество Христово" в село Дивотино
10 храма в Пернишко, тежко пострадали от земетресението миналата година все още стоят не ремонтирани. Църквите са обявени за паметници на културата, като три са с национално значение. Веднага след бедствието комисии обходиха пострадалите сгради на храмовете. Много от тях бяха посетени лично и от Знеполския  епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Последваха ги експерти, за да оценят щетите и по стенописите и фасадите. С усилята на общинските власти в Перник бяха изработени планове за укрепването и съхраняването им. Месеци наред обаче тези планове се съгласуват с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо
културно наследство  (НИНКН). През това време се срути изцяло покрива на храм "Рождество Христово" в село Дивотино. Ронят се ценни стенописи в черквата "Св. Петър и Павел" в с. Мещица. Храмът "Св. Петка" в село Чуйпетлово също може да остане без покрив, а там стенописите също са в критично състояние.

Наскоро кметът на Перник Росица Янакиева имаше работна среща със зам.министъра на културата Велислава Кръъстева, която пое ангажимент за съдействие, но резултатът е само оттегляне на храм" Св.св. Козма и Дамян" в с. Боснек от списъка, защото не била паметник на културата. За нея вече може да се внася досие в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, откъдето се чака финансиране за укрепване на храмовете. За другите държавата може да предостави средства едва след приключване на бюрократичната съгласувателна процедура.

Църквите ни стават кабриолети, а държавата нехае, коментират кметове на населените места, гледайки как се рушат светините.

При желание на дарители да се предприемат спасителни работи, властите не позволяват, защото експертите не са си казали тежката дума.

Подобно е състоянието с Кладнишкия манастир "Св. Николай". Проектът за съхраняване на черквата в него е за 37 хил.лв., но бил отхвърлен, оплака се стопанинът на светата обител йеромонах Рафаил.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.