03 септември 2008

Има и мълчалив протест на млекопроизводители – продават кравите



Четири крави на стопани в пернишкото село Студена в края на миналата седмица заминаха на заколение. Или както се казва на „български” език – джамбази отведоха добичетата при джелатите.
Продажбата на кравите е мълчаливият протест на нашите млекопроизводители, коментираха вечерта в кръчмата местните политикани.
Събитието развълнува много хора, защото продадените крави бяха и тяхната малка радост заради истинското мляко от тях, каквото отдавна няма в магазините. Дребните стопани не излизат на протест на магистралата, защото се мислят за много „малки” и не вярват, че могат нещо да постигнат. Те обаче признават, че ако млякото се изкупува на нормални цени и ако имат поне малко финансова субсидия ще продължат да се грижат за животни. Те са готови и да модернизират малките семейни ферми, защото знаят, че като гледат макар и една крава – тя храни цялата фамилия. За няколко семейства има качествено мляко, масло, сирене и месо.
Хората си обичат животните. Преди време стопани оплакаха като човек кравата Недка, която загина от катастрофа на главен път Е-79 в района на селото. Заканваха се съдят правителството заради необезапосания път, който по това време отгоре на всичкото беше и в ремонт.
По-възрастните си спомнят, че в Студена е имало по 1000 крави и съжаляват, че сега животните се броят на пръсти. Според тях паша има достатъчно. Никой не иска сеното - плащаме за пусто на косачи, за да изхвърляме тревата, коментират хората.
В пернишкия край млекопроизводители не се включиха в общите протести на бранша. Но това е така не защото са доволни, а защото ги няма. Само преди няколко години областта се хвалеше с резултатите в млеконадоя, сега е на опашката, защото животните са изклани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.