09 август 2011

Ти-ри-ри-рем по атонски за св. Пантелеймон



„Ти-ри-ри-рем” по светогорска църковна песенна традиция огласи вечерното богослужение в прослава на св. Пантелеймон в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци миналата нощ . Това не е някаква шега, както може да си помислят непосветените. Това е ангелогласна песен, която според преданието, Пресвета Богородица пеела на Богобебето Иисус. Тази песен е едно от молитвените песнопения по време на всенощно бдение, което се служи неотменно в Светогорските манастири, обикновено срещу Господски и Богородични празници, но и срещу празници на по-чествуеми светии.

„Ти-ри-ри-рем” и други пъти е звучала в Църногорската света обител по време на всенощно бдение. Тогава обаче пееше с удивителния си глас старецът Спиридон от атонския скит „Малката света Анна” край Солун. Този път небесната приспивна песен на Божията майка изпя български беловлас духовник, не по-малко вдъхновено от от. Спиридон.

По светоотеческия календар светията лечител и чудотворец Пантелеймон се чества на 9 август и затова много миряни и духовници, поканени от манастирското братство, се събраха на празник в Църногорския манастир. В обителта се пази частица от частните мощи на св. Пантелеймон и затова празникът придоби още по-голяма значимост.



След заник слънце в навечерието на празника манастирските камбани разнесоха мощния си звън над цяла Църна гора и поканиха в храма духовници и миряни.

Събралите се в новия храм „Св. Силуан Атонски” в обителта молитвено присъствуваха на няколко служби. Всенощното бдение начена с Деветия богослужебен час в памет на Иисус Христовата смърт, Малка Вечерня и Велика вечерня.


След това за кратко духовниците се събраха на трапеза и кратка почивка, за да се подготвят за предстоящото многочасово бдение, което продължи до малките часове на деня, почти до зазоряване.






Доведени от светилник в притвора, свещеникът и дяконът прочетоха литиите и петохлебие, а иконата на св. Пантелеймон беше поставена за поклонение.







По време на богослужбата пък много пъти се люляха в ангелско хоро храмовите полилеи, сякаш в унисон с пространно изпълняваните песнопения по утвърдени от традицията светогорски мелодии. Много пъти прозвуча и песенно възвеличаване на св. Пантелеймон.



И както е по светогорската традиция, за бдението и на празника бяха поканени духовници от различни свети места.

Всенощното бдение беше благословено от Тикибулския митрополит Георги от Грузинската православна църква. Той беше участник в международната конференция в София на тема "Религията в полза на човека". Чул за чудесата по възстановяването на Църногорския манастир и пожелал да се поклони.



Всенощното бдение водеше зографският йеромонах Пимен, а празничната литургия на другия ден – енорийският свещеник на Брезник от. Константин Стойчев. И в двете богослужения помагаше дякона Пенко. В служението участваха и игуменът на Одранишкия манастир от. Ефрем, ефимерият на Ресиловския манастир от. Макарий, монаси-певци и др. духовни лица. Йеромонах Никанор от Църногорското манастирско братство внимателно следеше за изпълнението на богослужбите по светогорското правило.

За гостите имаше празнична трапеза. За онези от тях, които следват папския църковен календар и сега са в Богородичен пост, ястията бяха постни. Другите вкусиха от емблематичното манастирско биволско мляко, което става за мезе даже за вино от манастирската изба.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.