11 август 2011

Кой изби рибата в Струма?



Колко е умрялата риба в Струма при замърсяването на реката на 5-ти август с ръждива вода и киселина? Колко мърсотия се е изляла в реката от фаталната тръба № 9, която събира промишлени води в западната част на индустриалната зона? Колко такива тръби изливат мърсотия в реката и кой ги контролира? Пречистват ли фирмите водата, която използват за производствени нужди, преди да я пуснат в колекторите? Кои фирми използват големи количества киселина в технологиите си? Съхранявана ли е някъде отровата, изсипана в реката или е тръгнала зловещо към рибите директно след производствена дейност? Тези и още други въпроси продължават да стоят не съвсем отговорени след еко катастрофата в Струма в района на Перник. Те бяха разисквани и на извънредно заседание на постоянната комисия по околна среда към Общинския съвет в Перник, свикано от нейния председател Венцислав Тодоров (БСП).

На заседанието присъстваха председателят на ОбС Добри Митрев, кметът на Перник Росица Янакиева, шефът на РИОСВ Перник Пламен Ангелов, комисар Богомил Точев от ОДМВР, лично изпълнителният директор на „Стомана Индъстри” Емил Живков и екологът на компанията Иван Димитров. От поканените не дойдоха областният управител Иво Петров, който е в отпуск, нито негов представител, както и който и да било от другата заподозряна като виновник фирма „Колхида”. Дойде обаче гражданинът Красимир Крумов, който по астна инициатива се занимава със зарибяване на водоеми.

Срещата се превърна в поредното говорене за замърсяването на Струма и избитата риба, на което не се каза нищо ново.

В РИОСВ- Перник не знаят какво е количеството на измрялата при замърсяването на реката риба – не било тяхна работа, а на агенцията по аквакултури.

Не е известен и точният обем на изтеклата в реката промишлено замърсена вода от колектора 9. Басейнова дирекция водела на отчет всички такива тръби, от които в реката тече мръсна вода, а не РИОСВ. Това обясни директорът на екоинспекцията Пламен Ангелов.

Заподозрените за екоинцидента фирми са сведени до три, каза още Ангелов, но отказа да съобщи името на третата, тъй като вероятността тя да е прекият виновник засега била малка. Във въпросния колектор зауствали отпадни води от фирмите Самарт 58 ООД, която се занимава с ремонтно-механична дейност, Полидиас ООД, която се занимава с леярство и механична обработка, варовият цех Огняново К АД, и още Каприз 2 ООД, Металснаб и някои др. Витиевато се обясняваше дали Колхида ползва колектор 9 , но в крайна сметка стана ясно, че и тази фирма зауства във фаталната тръба.

"Няма как ние да сме виновни за аварийното изпускане,тъй като нашите производства са разположени в източния край на площадката на бившата фирма "Стомана" и са заустени в посока към кв. Църква", каза гл. директор на "Стомана Индъстри" Емил Живков.Според главния еколог на дружеството Иван Димитров, отговорността за 9 колектор, откъдето е изтекла червената вода, им е наложена от МОСВ. „Казаха ни, че ако не поемем отговорност няма да получим разрешителното”, обясни Димитров. Той обясни, че ще искат промяна в тази клауза, тъй като нито имат правото, нито възможността да влизат в халетата и да следят какво правят останалите фирми, които имат производства на индустриалната площадка. Подобна отговорност е неуместна, е мнението и на специалистите.

Когато инспекторите от РИОСВ тръгнали в петък да търсят източника на замърсяването Димитров вече бил при ресата и най-напред проверили заедно първия заподозрян при всяко замърсяване – „Топлофикация – Перник”. Този път обаче ТЕЦ-ът е напълно невинен.

С ясен регламент на отчет се водели и от РИОСВ, и от МВР всички количества закупена киселина за производствени нужди, или поне тези, които са заявени. Задължително било да се регистра и кой изкупева обратно отработения химичен продукт. Шефът на РИОСВ Пламен Ангелов съобщи, че за миналата година от „Стомана Индъстри” били купени 10 т. киселина, но не каза какво е количеството, доставено за „Колхида”. От „Стомана Индъстри” гледаха в недоумение и се чудеха за какво е купувана такова голямо количество киселина. „При нас тя се използва само в колби в лабораториите”, обясни екологът Димитров.

На заседанието си еко комисията към градския парламент реши да бъде поискано от областния управител Иво Петров сформирането на комисия, която да координира действията на всички разследващи и отговорни за опазването на околната среда органи. Кметът на Перник Росица Янакиева предложи да се настоява за нормативни промени, с които да отпадне колективната безотговорност в подобни ситуации. По думите й при приватизацията на големите предприятия канализациите станали собственост на по няколко дребни частници. Подобна е ситуацията не само на площадката на някогашната „Стомана”, но в „Заводски строежи”, „Кристал” и Циментовия завод в Батановци.

Всеки по-силен дъжд ще ни напоня за тази ужасна случка, защото ще повдига утайките от дъното на реката, каза в заключение екологът на Община Перник Евгения Андреевска.

И докато заинтересованите с разследването лица, съветниците и будното гражданство търсят отговор на всевъзможни въпроси, основиният между които е кой изби рибата в Струма, виновникът спи спокойно и вероятно трескаво заличава следите. Възможно е той вече да е известен на някои хора. Известен е и на собствената му съвест, в която явно няма страх от Бога. Природозащитниците си мислят дали отново да зарибяват реката, за да се възстанови равновесието. А изкушените от прагматичното мислене решават задача:

Залпово в река Струма е изпусната промишлено замърсна вода. Първият сигнал е получен на тел. 112 в 12:03 часа( вероятно се знае от кой телефон). От тръба с диаметър Ф 1 000 (1 м) в реката бързотечно се изсипва ръждиво червена течност със силна киселиност. (За да тече залпово, значи цялата течност някъде е била държана.) Разследващи установяват местонахождението на тръбата и гледат безпомощно как отровата се излива в реката. Дребните риби вече са обърнали кореми, а по-едрите търсят чиста вода в плитчините и подават усти над водата, докато издъхнат. Изведнъж около 15 часа ( в РИОСВ знаят точно в колко) мръсната вода спира и от тръбата започва да тече мръсна вода с много по-малък дебит. Свидетели разказват, че от площадката на индустриалната зона са изкарвани поцинковани голямогабаритни стълбове. От производството на "Стомана Индъстри" изтичат тъмни на цвят води към повърхностни утайници, но не и ръждиво-червени. В задачата се пита откъде и кой изпусна отровата. Дали тази задача с много известни и един Х има решение?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.