30 юни 2008

БСП връзва партиите на държавна ясла

Държавната субсидия за партиите да се увеличи три пъти, предлагат от БСП. Иска се законова промяна, стана ясно след пленума на столетницата от неделя. Социалистите излизат с мотива, че е по-добре данъкоплатците да финансират партиите, отколкото това да става по съмнителен начин от неясни субекти. Но дали данъкоплатците са съгласни да хранят с парите си партийни формирования, никой не се интересува. Сметката е ясна. Сега партиите вземат по 4,40 лв. на получен от парламентарни избори глас. Това означава, че скокът може да е до 13,20 лв. Ясно е и кой влиза в ролята на кръчмар, и кой прави тази сметка. Във всеки случай държавната хазна не би трябвало да е ясла за партиите. Който иска и може да прави политика, да си намери начин. Който не може - да не се опитва. При многобройните пробойни в държавата, партиите ако имат морал не трябва да се издържат от парите на данъкоплатеца. По разумно е предложението за постоянен регистър на партийните финанси, на даренията, източниците, имуществото и членската маса. БСП иска да се пребори с финансирането под масата и фантомните партии. Социалистите настояват да се закриват партиите, които редовно получават незначителен резултат.

28 юни 2008

Ега ти новините!

Ега ти новините!
11 български щангисти хванати с допинг.
ЕК отново ни отряза. Европейската комисия спира финансирането по още две мерки по САПАРД. 183 милиона евро няма да отидат при българи, които ги очакват. Средствата по САПАРД ще бъдат отблокирани, когато България докаже, че може прозрачно да ги усвоява.
Премиер министърът Сергей Станишев ще вземе участие в XXIII Конгрес на Социалистическия Интернационал . По време на конгреса ще се обсъдят четири ключови теми - промяната в климата, мир и разрешаване на конфликти, световна икономика и миграция.
Кой какво го брига …

18 юни 2008

Не си прави кумир ...


Колко много са объркани ценностите? Все още се славослави сатрап, държавен предател като национален герой!

16 юни 2008

НЕ/ДО/РАЗ/УМЕНИЯ

(по заглавия на новини от деня)
Емилия Масларова: Темповете, с които страната ни намалява безработицата, са уникални
- безработните си намериха работа извънстраната...
Евгени Кирилов: Страховете от предсрочни избори ще преминат
- след изборите...
Меглена Плугчиева: Готова съм за обективната оценка на ЕК
- българската корупция е ендимит ...
умения
разумения
недоумения
недоразумения

15 юни 2008

Бог ни праща благодат с мощите на светиите


Във времената , когато преследвали, гонели и убивали християните заради вярата им, благочестиви люде с опасност за живота си отнасяли телата на мъчениците и благоговейно ги погребвали в скрити места. По-късно чудесни изцерения указвали на местата, където били погребани останките на светите Божи угодници.
С лития в Черногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци наскоро бяха върнати изчезнали преди половин век частици от мощите на св. Паантелеймон, св. вмч. Трифон, св. Теодор Тирон и св.Теодор Стретилат.
Частиците са се съхранявали в черквата на Светата обител. От 1959г., когато тоталитарния режим затваря манастира и го превръща в наказателна колония за неудобни на тогавашната власт, мощохранителницата остава празна. С благоволението на патриарх Максим частиците от частните мощи бяха донесени от ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий и викария на Софийска митрополия епископ Йоан.
Може би наистина чудесата вече не са явни, заради нашата греховност, но се проявяват дискретно, чрез случки и срещи с точно определени хора в точно определеното време. Ако е така, то пренасянето на частица от мощите на четиримата светии може да бъде причислено към чудесата.
Когато с чисто сърце се помолим пред мощите на светеца за неговата помощ, затрудненията ни се разрешават по чудодеен начин. Бог извършва много чудеса чрез мощите на светиите, защото те ни чуват и се молят пред него за нас.

14 юни 2008

Внимавай в картинката, Серги!



Внимавай в картинката, Серги! Горе-долу така звучи опитът за назидание на нашия дър(жа)вен глава, (п)резидент. Извикал придворна журналистка. Тя попитала какво да го попита. Той отговарил. И после – всяко чудо за три д(и)ни. Юрнаха се разни хора да тълкуват какво искал и какво не искал да каже на Сергей. /Серги е собствено име от родния му край./ Един умник се чудеше що не си говорят на четири очи и защо не си ги казват тия работи на ухо, ами се резилят из вестниците. Резилът е голям. И за двамата. И за всеки от нас. Но какво от това?!
Три дни след интервюто, то ще бъде забравено, както са забравени много други изцепки на (п)резидента и многото изречени от него лъжи. Серги да внимава в картинката, защото пръстът, който му въртят от Брюксел е по-опасен.
Впрочем, дали Първанов ще отговори на въпроси на журналист, който не е придворен?

11 юни 2008

Деца почитат Бога


Когато децата познаят истината за Бога, тогава биха могли да заживеят според Неговите закони.
Вярата е свободата да я избереш. Или да не я избереш.
Възрастните са, които дават познанието на малките. И личния си пример.
Сълзи задавят гърлото като видиш възрастните да водят децата за причастие. Сълзи на умиление и радост бликват като видиш цяла група от детската градина да знае за дядо Боже, да пали свещички в храма и всяко дете да се осенява с кръстния знак. И за това те идват на поклонение в Рилската света обител, за да се поклонят пред чудодейните мощи на св. Иван Рилски Чудотвореца.
Срещата на децата с Господа е среща със Спасителя на човешкия род,Спасителят, който отвръща лицето Си от греховете ни и изличава нашите беззакония, Спасителят, който ни помага да усилим вярата си.
Любовта към Бога надвива естествените човешки влечения и всяка земна привързаност.Любовта към Бога освобождава сърцето от бремената, които лежат върху него и го притискат към земното и вещественото. Любовта към Бога развързва ума от връзките, с които днешния свят го обвързва и му помага да мисли според законите на божествения разум.
Любовта надвива препънките, които стоят на пътищата на живота.
С любовта към Бога човек става силен при всички случаи на съмнение, колебание, нерешителност, земна боязън или човешка несигурност; Отворя очите си да види живота в истинска, а не в лъжлива светлина и намира пътя на истинския живот.

03 юни 2008

На моето читалище с любов


Народното читалище "Елин Пелин" в Перник става на 105 години - повече от достолепна възраст. Това достолепно читалище е моето читалище, защото целият ми съзнателен живот е свързан с него. Помня как още съвсем невръстна съм била там в нещо като забавачница. Помня как като се научих да чета още преди да ходя на училище оттам вземах книжки не само за малки, но и за по-големи, въпреки, че леличката ми казваше, че няма да ги разбера. После когато в училище се учеха по-сложни неща, пак от читалищната библиотека си намирах допълнителна литература, която ми разширяваше кръгозора, та и до сега. Вече 30-годишните ми синове също ходят там.
Моето читалище беше и моята врата към Европа още преди повече от 40 години, защото тъкмо в него започнах да уча английски в организирани курсове. И го докарах до бая високо ниво.
Но най ми е било драго, когато като дете пишех несръчни детски стихове, много от които видяха бял свят пред публиката. И в моето читалище намерих своя среда в литературната школа. Трябва да бяхме 10-12 годишни, когато се събрахме все изкушени от перото тинейджъри и останахме заедно до последния гимназиален клас, че и до сега.
Затова читалище "Елин Пелин" е моето читалище, макар, че тогава носеше друго име. Казваше се на името на Иван Гарванов - комунистически и синдикален деец в Перник. /Аз така и не знам защо е прекръствано/.
Каквото и да се каже за ролята на читалищата в българската ни история и в живота на всеки от нас все ще е малко. Почти във всяко българско селище това е най-важното културно средище от Възраждането, та до днес. Прозорец към света чрез библиотеката, трибуна за изява на талантите чрез съставите, школа за всякакви знания и умения чрез учебните форми, стожер на държавността, източник на национална гордодст. Всичко това е читалището. И не само. Европейците се дивяха като какво точно е тая форма, но вече наложихме думата и сред скучния език на брюкселските чиновници.
Преди много години един книжовник и български екзарх е казал има ли православовие, има България. Ние казваме има ли България - ще има и читалища.
А на моето читалище и на неговите деятели - на многая лета!