15 юни 2008

Бог ни праща благодат с мощите на светиите


Във времената , когато преследвали, гонели и убивали християните заради вярата им, благочестиви люде с опасност за живота си отнасяли телата на мъчениците и благоговейно ги погребвали в скрити места. По-късно чудесни изцерения указвали на местата, където били погребани останките на светите Божи угодници.
С лития в Черногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци наскоро бяха върнати изчезнали преди половин век частици от мощите на св. Паантелеймон, св. вмч. Трифон, св. Теодор Тирон и св.Теодор Стретилат.
Частиците са се съхранявали в черквата на Светата обител. От 1959г., когато тоталитарния режим затваря манастира и го превръща в наказателна колония за неудобни на тогавашната власт, мощохранителницата остава празна. С благоволението на патриарх Максим частиците от частните мощи бяха донесени от ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий и викария на Софийска митрополия епископ Йоан.
Може би наистина чудесата вече не са явни, заради нашата греховност, но се проявяват дискретно, чрез случки и срещи с точно определени хора в точно определеното време. Ако е така, то пренасянето на частица от мощите на четиримата светии може да бъде причислено към чудесата.
Когато с чисто сърце се помолим пред мощите на светеца за неговата помощ, затрудненията ни се разрешават по чудодеен начин. Бог извършва много чудеса чрез мощите на светиите, защото те ни чуват и се молят пред него за нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар