28 октомври 2012

Китариада в Перник когато рокендрол-ът беше млад


Рокът не е само музика. Рокът е култура. Рокът е цялостен светоглед и начин на мислене и поведение. В рока е кодиран езика на социалното и политическо несъгласие с порядките и системите. В средата на миналия век рокът се прокрадва у нас през стените на „желязната завеса” и Перник се оказва благодатна почва за разпространението и налагането му. Проект за възраждане на някогашната „Китариада”, защитен от Община Перник за финансиране със средства от ЕС, дава възможност да оживее една позабравена традиция.

Днес в спомените на съвременниците „Китариадата” от едно време оживява различено. Всеки разказва по свой начин за онези съкровени мигове на нещо забранено и не съвсем благоприлично, според тогавашните норми. Документи не се намират. И вестниците от онези години не са съобщавали за тези събития. Най-сигурен източник може би ще се окажат доносите в Държавна сигурност, защото политическата полиция едва ли е пропуснала подобни „упадъчни” прояви без надежден надзор.
Опит за хронология на някогашната „Китариада” е направил музикантът Мишо Добрев като служител на общинското предприятие „Културно- информационен център”. С любезното съдействие на неговия директор Кирил Манов Градски вестник споделя тази хронология.Първата „Китариада” в Перник се провежда през 1967 г. по инициатива на зам. директора на Дома на миньора Георги Цветанов. (Годината е малко спорна, защото според някои източници това станало още през 1965г.) Няма спор обаче, че проявата е в малкия салон на Дома, който по онова време е в сградата на сегашния Регионален исторически музей. Споменът разказва, че са участвали пернишките групи „Пернишките братя”, „Зелените гущери”, „Пъстрите”, китарен дует Андрей и Фиката, „Принцовете”. Гости от София са „Магистрите”.

Второто издание на „Китариадата” е през 1968г., но вече в големия салон на Дома на миньора. Тогава този салон беше и кино. Откриването е от група „Матадор”. Участват „Стримони”, „Ерато”, „Странници”, „Зелените гущери”. Група „Пъстрите” се представя със самоделно направена цвето-музика.

Третата „Китариада” е през 1969 година, но вече на Малкия стадион на Двореца на културата. Участват всички дотук изброени групи от Перник, а гости от София са „Викингите” с покойния вече Вили Кавалджиев и групата „Везни” с Васил Найденов (пиано и вокал).

Твърди се, че и през 1970 година е имало „Китариада”. В големия салон на Двореца на културата свирят „Странниците”, „Принцовете”, „Матадор”, „Вива”, „Пъстрите”, „Стримони”. Тогава проявата има фестивален и конкурсен характер с жури, чийто председател е композитора Борис Карадимчев, а в него участва и Морис Аладжем. Песента на Георги Минчев „Бяла тишина” получава първа награда. Гости на проявата са „Щурците”.

За годините и броя на изданията може да се спори, но безспорен идеен създател на Китариада-та е покойният Георги Цветанов – дългогодишен директор на Младежкия дом в Перник и Радомир. Когато Цветанов работеше в Радомир , откъдето е и родом, там се провеждаха национални конкурси за дисководещи. В журито на тези конкурси винаги участваше и незабравимият Емил Димитров.


Шпингата живият рок динозавър


Една от легендите на рока в Перник от 60-те години на миналия век е Николай Кръстев, познат от онова време с прозвището Шпингата. Сега той може да бъде видян на всяко публично събитие в Двореца на културата в Перник, където работи като озвучител. Едно време обаче даваше облика на бунтарската култура. Заедно с другите музиканти като Андрей Станчев – Цирка(дълги години работил с ФСБ) , Иван Шилото, Кирчо Сергинов, забиваше диви парчета в група „Стримони”.


Малко известен факт е, че днешният кротък озвучител едно време беше и диджей номер едно в България, отличаван на много национални конкурси и особено тачен от тогавашната му публика, която не го е забравила. Едва ли днешните му колеги могат да си представят какво е било да работиш с допотопна техника и предлагаш най-новото от модерната музика по света.

Ники Кръстев е баща на новинарката Красимира Кръстева, шеф на новините в Нова телевизия.
Ще надвие ли рокът чалгата?


Всеки седмица и всеки ден в Перник тупти едно истинско рок сърце и това е Rock’N'roll cafe в пернишкия квартал „Изток”.

Преди три години стопанинът му Ицо Коконов, стар рокаджия и диджей, сбъдна дългогодишната си мечта като го направи. Той не скри и желанието си с център на рока в миньорския град да се бори и с чалгата. Освен микро културен център с макро влияние, кафето е и музей на пернишкия рок.

Там на почетно място, стои китара, с която са свирили по концерти почти всички от младите, а и по-старите рокаджии на Перник.

Най-старата снимка е от 1962 година на оркестър “Неразделните”, свирил и с Лили Иванова. В рамка е сложена първата и единствена грамофонна плоча на група “Вива”.

По стените са събрани фотоси на всички рок банди, пръквали се в Перник - “Пъстрите”, “Ерато” и по-новите бандите с твърдо звучене от квартала, тогава “Ленин” – емблематичната “Метон”, “Хелиос”, “Лотос”, “Искрите”, “Цветята”. На фотосите е и самият Ицо с китара и с рокаджиите от “Хелиос”, засвирили от 1972 година и с “Фаетон”, с които свири до 1987 година.
Ще надвие ли рокът чалгата?

3 коментара:

 1. Анонимен15 март, 2015 15:10

  "Третата „Китариада” е през 1969 година, но вече на Малкия стадион на Двореца на културата. Участват всички дотук изброени групи от Перник, а гости от София са „Викингите” с покойния вече Вили Кавалджиев и групата „Везни” с Васил Найденов (пиано и вокал)."
  нещо много сте в грешка! васко не е свирил във "везните", там клавирист беше симо лазаров. васко беше в "златни струни", с братята мишеви (иван и боби), румен спасов, данчо караджов, а малко по-късно - и ицо ламбрев.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Според музикант от Везни, това е било през 1968 и са участвали следните групи: Принцове, Майстер Зингерите, Съдбите, Ерато, Раковини, Пришълци, Прилепи, Викингите и Везни. Имало е още две групи в афиша, но не са участвали - Странници и Годишните времена.

   Изтриване
 2. Наистина е така! Всъщност, най-първият Преглед стана на сцената на Културния Дом на миньора във високата част на града, над Дирекцията на мините... Мисля, че е било през 1965-та...
  ...Голямата Китариада гърмеше на баскетболния корт през 1967-ма, встрани от големия стадион, ограден с доста висока метална ограда, край която напираха десетки почитатели на бийт музиката от това време... Милицията спира един, или два пъти тока във Върхови моменти, когато някоя от групите "пердашеше" страхотни парчета от 60-те години...
  Така или иначе, Всичко Това се Състоя! В това открито Джез-Джамбурии участваха и няколко страхотни пернишки групи, като "Зелените гущери", "Пъстрите" и др.
  ...И това бяха наистина Страхотни времена.... въпреки сегашните изопаченки за Истината от Онези години...

  ОтговорИзтриване