27 октомври 2012

„Пернишките братя” първата рок банда


Първата рок банда в Перник, а може би и в страната, се казва „Пернишките братя”. Създадена е през 1962 г., почти по времето на появяването на „Бийтълс”. В групата свирят Димитър Методиев – Миче (соло китара), Кирил Сергинов (бас китара), на барабаните е Зеко, който преди това е свирел и в оркестъра „Неразделните”, ритъм китарата е в ръцете на Тината, който е и певец. За Миче разказват, че бил ненадминат китарист. „Пернишките братя” изнасяли концерти, свирели по младежки забави и абитуриетнски вечери.

Групата е просъществувала до 1965 г. Повод за разпускането й е заминаването в казармата на Кирчо Сергинов. Той и днес си спомня с умиление и гордост, че в онези години е станал притежател на една от първите бас китари в страната.
След войнишките си години Кирчо Сергинов свири в групите „Стримони”, „Ритмус”, „МИ”, „Стримони блус” екшън”.


Преди 1962 година обаче той свири в групата „Неразделните” с двамата си братя Юли и Ангел.
По спомените на Сергинов това е един от първите бендове за популярна музика у нас, създаден около 1957г. Състои се от два тромпета, акордеон, и барабани. Той държи да уточни, че това е по-скоро оркестър, защото тогава все още се свири мамбо, ча-ча, рок енд рол, туист.

След „Неразделните” в Перник се появява и групата с името „Щастливият магнит”. Това е ученическа група, която свири главно туист и рок енд рол.




В онези години вече има доста информация за английски и американски групи. Независимо от старанието на „народната” власт да ограничи влиянието на рок музиката, тя неизменно изниква, презаписвана на магнетофонни ленти и звучи в импровизациите на събралите се музиканти. Емисията "Мини-Макс" на Радио Скопие беше най популярният източник.

Модерните групи свиреха по вечеринки, забави, банкети. Са тях даже е съобщавала и местната преса.


Снимките са от личния архив на Кирил Сергинов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.