23 октомври 2012

За и против референдум за Белене


Кой е за и кой против референдума за Белене. Това е въпросът, който вече не се отнася за БСП и ГЕРБ. И едните, и другите знаят, че няма смисъл от такъв референдум, но сега се дрънкат какъв точно да бъде въпросът. Опит да разреши спора им направи социологът Андрей Райчев. Той сравни разликата във въпросите на БСП и ГЕРБ за референдума за ядрената енергетика с разликата между "Искам да се оженя" и "Искам да се оженя за Марийка". Да де, но ако някой от тези политически субекти все пак се ожени за Марийка дали на всички нас, българите няма да ни се наложи да живеем с нея и да й угаждаме на капризите.

И докато някои партии, било то леви, или десни, или по средата, се чудят как да се измъкнат от темата, за да не засегнат чувствата на електората по въпроса за прякото му участие в управлението, от ДСБ заявиха категорично, че са против провеждането на референдум за „изграждане на нова ядрена централа”. Направиха го с позиция, ще я защитят и в парламента. Според тях референдумът има за цел да направи избирателите съучастници в създаването на алиби на енергийната мафия, да продължава да източва парите на българския данъкоплатец.

ГЕРБ и БСП се надяват чрез Референдума да прикрият своя панически страх от Москва и пълно безсилие да защитят интересите на България.

Едва след дебата по въпроса, с който ще се проведе референдум за ядрената енергетика в България и атомна централа на площадката „Белене”, Парламентарната група на Коалиция за България ще реши дали да пита за това конституционния съд. Това обяви на пресконференция в Перник депутатът Ангел Найденов.

С формулирания от ГЕРБ въпрос, без в него да се споменава Белене, управляващите прикараха социалистите да се съмняват дали е уместно да се прави референдум.

Според Найденов така формулираният въпрос може да получи отговор и чрез надеждно социологическо проучване, което ще бъде със стотици пъти по-евтино от допитването до народа. Найденов отново припомни важни според привържениците на идеята за довършване на атомната централа в Белене аргументи, основният от които е, че през 2020 г. България няма да изнася, а ще внася ток на много висока цена.

Тези дни Ангел Найденов беше на среща със социалистите в община Брезник. В съобщението за тази среща се казваше, че всъщност участието на структурите на БСП в събирането на подписи за свикване на първия национален референдум е тест за организационното им състояние. За това още по време на събирането на подписката в Перник откровено говореше и местният лидер на социалистите Ненко Темелков. Ето това е и причината за искането на референдума от БСП и за проявеното съгласие от ГЕРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.