31 октомври 2012

Денят на будителите (не на тиквите)


Календарът си прави жестока шега с българските будители. Вместо почит към хилядите именни и безименни люде, които с живота и делата си са ратували за родната култура и националния дух, през последните години православните българи – и деца, и възрастни, празнуват католическите Вси Светии или Хелоуин, както е по-популярно.

През 1992 г. 36-тото Народно събрание възобнови 1 ноември като Ден на народните будители и като неприсъствен ден в училищата, но какво от това? Празникът се завърна в българския календар, но дали се завърна неговото духовно значение и дали се осъзнава Божествения дух в Българската история?

Вместо да се четат молитви към светите Йоан Рилски и Паисий Хилендарски, се правят фенери от тикви. Вместо да отдава прослава на делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители, народът се предрешава с карнавални костюми и маски преди празника на будителите. През нощта предрешените "будители" чукат по къщите на хората, будят ги и питат: "Пакост или бонбони?".


Едно време, не много отдавна по години, но на цяла комунистическа епоха разстояние, във всяко българско училище на почит били портретите на Българските будители. После ги смениха с портрети на Политбюро - на хора, които забраниха Деня на будителите и се постараха будителите да бъдат забравени.



Едно време, когато България е била по-истинска, по-стойностна и съвсем „европейска”, да речем около 1939 година - година, сочена като време на национален възход, в края на учебната година се провеждал изпит и децата разказвали какво знаят за българските будители.

Днес не знаем много за нашите си будители, не знаем и че в празничния календар на Православната Църква също има ден, посветен на всите светии (първата неделя след св. Петдесетница) и на всите просияли български светии (втората неделя след св. Петедесетница).

Всяко пробуждане и възраждане е свързано с осъзнаването на Божието предназначение в живота на нашия народ.
Народните будители са изпълнители на Божията воля и носители на Божия Дух. Божествената природа пробужда душата на народа, възражда стремежа към истина и вдъхва вътрешна сила и воля на стотици духовници, книжовници, учители, писатели, зографи, резбари - често анонимни и скромни, да положат човешкото си усилие за пробуждането на нацията.

Вярвам, че ги има днес. И слава Богу. Така няма да се затрием и ще имаме свое място в съкровищницата на човешките достижения от всички времена.


Тези дни "Старейшини" от управляващата партия нарекоха българския Премиер „ един истински строител на нова България”. Оказа се, че Министър-председателят е и апостол, защото бил „изключително достоен човек, който с апостолски труд изгради структурите на партията“.

Дали е оправдано да бъде наречен Премиерът „Строител на съвременна България”, особено по смисъла на Симеон Радев, само защото през неговото управление се строят магистрали, ще стане ясно от баловете вълнение по тези пътища, когато той няма да е на власт.

Докато обаче още има едноличната власт той може да си заслужи да бъде наричан „Апостол” и даже „будител”. Това ще стане ако набие в тъпите тикви на своите чиновници от просветното министерство колко е важно децата в училище да имат редовно и задължително изучаван предмет Религия-Православие. Това е важен въпрос за националната сигурност, за опазването на националния дух, за духовните и моралните устои на нацията.
Вместо това, Премиерът предпочита да строи магистрала и спортни зали. Това няма да остави името му в историята, защото от магистралите се "гепят кинти" и рано или късно остаряват, а за залата вече излизат наяве криминални и корупционни практики.

Ако даде на децата познанието за светото Православие, със сигурност може да се впише сред списъка на българските будители. Засега на галено хората му викат Боко Тиквата.

Тъкмо на Хелуин доброволци на „България на гражданите” спретнаха пред парламента акция: "Тиквите са за Хелоуийн, не за да ни управляват!". (И аз бях там, случайно:)


И както от „България на гражданите” се сетиха за акция на Хелоин, както се впечатлиха от отрязаните крака на „Цар Освободител”, сега остава гражданите на България да се сетят и да почитат будителите си. Иначе за години напред тиквари ще управляват тикви в милата ни Татковина.

От години вместо със "здравей" и "добър ден", поздравявам с "добро утро" по всяко време на денонощието. С надеждата да се пробудим и да прогледнем...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.